hvg.hu Gazdaság

Napi: jöhetnek a fizetéscsökkentések

Az egyes ágazatok, illetve vállalatok helyzetének eltérése mellett az új adó- és cafeteriaszabályokkal való ismerkedés is gátolja a bértárgyalások beindulását - írja a Napi Gazdaság.

Máriás Leonárd Gazdaság

Munkatörvény: "Rabszolgákkal nem lehet hatékony gazdaságot építeni"

Nem az a kérdés, hogy mit kell kihúzni az új munkatörvény tervezetéből, mert jogi szempontból annyira rossz, hogy az egészet át kellene írni – fejtette ki a hvg.hu-nak Lehoczkyné Kollonay Csilla munkajogász. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanára szerint a tervezet munkavállaló-, illetve családellenes, és visszahozza a szocializmusra jellemző alávetettséget és kiszolgáltatottságot. Ezzel szemben nemzetgazdasági haszna elenyésző, mert befolyásolható, irigy és őszintétlen rabszolgákkal nem lehet hatékony, innovatív gazdaságot és társadalmat építeni.

hvg.hu Gazdaság

Kihúzza a széket Orbán leghangosabb kritikusai alól?

Kivégezheti a kormány a szakszervezeteket az új Munka törvénykönyvével: a tervezet gyakorlatilag az összes olyan jogosítványukat elveszi, amelyek működésüket és tagjaik érdekképviseletét lehetővé tették. Helyettük az üzemi tanácsok képviselik majd a dolgozókat; ezek előnye kormány szempontjából, hogy természetüknél fogva széttagoltak és kötelezően semlegesek, nincs például sztrájkjoguk sem. Ahogy a kormány fogalmaz: a "bizalomteljes együttműködés" eszközei.


A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával