Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X

10 év után most engedtek haza négy afgán foglyot Guantanamóról

Négy afgán foglyot engedtek vissza hazájukba az amerikai hatóságok a guantánamói amerikai katonai börtönből több mint tíz évnyi fogva tartás után - közölte szombaton az amerikai védelmi minisztérium.

MTI

Egyre több a polgári áldozat Afganisztánban

Nőtt a polgári áldozatok száma Afganisztánban 2014-ben, midőn a helyi erők átveszik az irányítást a biztonsági helyzet felett, és végéhez közeledik a NATO-vezette szövetséges erők kivonulása - jelentette be szombaton az ENSZ afganisztáni missziója (UNAMA).

MTI

A gyerekek lemészárlása még az afgán táliboknak is sok volt

Ártatlan emberek, gyerekek és nők szándékos megölése sérti az iszlám alapelveit – közölte az afgán tálibok szóvivője a véres pesavari merényletre reagálva.

MTI

FT: Borzalmasan sokat költött az USA az afganisztáni hadműveletekre

Megközelíti az ezermilliárd dollárt az az összeg, amelyet az Egyesült Államok a hivatalosan decemberben véget érő afganisztáni hadműveletekre költött, de a következő évtizedekben még több százmilliárd dollárnyi járulékos költség várható - írta saját számításait és szakértői véleményeket idézve a hétfői Financial Times.

MTI

Afgán elnök: "Soha nem fogjuk megadni magunkat a terrornak"

"A terrorcselekmények ellentétesek az iszlám alapelveivel és az emberi jogokkal, a tálibok e gyilkos merényleteikkel soha nem lesznek képesek térdre kényszeríteni az afgán nemzetet" - mondta vasárnapi beszédében Asraf Gáni afgán elnök.

MTI

Afgán katonai buszt robbantottak Kabulban

Afgán katonákat szállító autóbuszt robbantott fel egy öngyilkos merénylő Kabulban szombaton, a merényletben hat katona meghalt – közölte a védelmi minisztérium egyik vezetője.

MTI

Robbantottak a kabuli francia kulturális központban

Egy tizenéves fiú robbantotta fel magát csütörtök este a kabuli francia kulturális központban. A támadásban a merénylő mellett legalább még egy ember, egy német állampolgár életét vesztette - közölték a helyi hatóságok.

MTI

Az Egyesült Államok már senkit sem tart fogva Afganisztánban

Az Egyesült Államok már senkit sem tart fogva Afganisztánban, tizenhárom évvel azután, hogy a szövetséges erők élén megszállta az országot és megdöntötte a tálib szélsőségesek rendszerét - közölte egy magát megnevezni nem kívánó amerikai forrás.

MTI

Átadták Afganisztánnak az elsők között megkínzott gyanúsítottat

A tunéziai Ridha an-Nadzsar az al-Kaida tagja volt, az elsők között vetették alá "fokozott kihallgatásnak" szeptember 11-e után. Soha nem állították bíróság elé, most pedig kiadták Afganisztánnak.

MTI

Váratlanul Afganisztánba látogatott a leköszönő amerikai védelmi miniszter

Váratlanul Kabulba érkezett szombaton a leköszönő amerikai védelmi miniszter. Chuck Hagel derűlátóan nyilatkozott Afganisztánnak a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) év végén esedékes kivonása utáni jövőjéről, mondván, az ország jó úton jár.

MTI

Még idén megalakulhat az új kormány Afganisztánban

Egy hónapon belülre ígérte kormánya megalakítását Asraf Gáni afgán elnök csütörtökön egy londoni konferencián.

MTI

Eltökélt támogatás: Indul az új afganisztáni katonai misszió

Meghozták a hivatalos döntést a NATO tagállamai és a küldetésben résztvevő további 14 ország, így 2015. január 1-jén elindulhat az "Eltökélt támogatás" kódnevű nemzetközi misszió Afganisztánban – jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden.

MTI

2016-ra kibővülhet a NATO új gyorsreagálású ereje

A jövő év elejére német-norvég-holland együttműködéssel csírájában, átmeneti formában létrejöhet, 2016-ra pedig további résztvevőkkel bővítve tartós jelleggel kialakulhat a NATO új gyorsreagálású ereje - közölte Jens Stoltenberg, az atlanti szövetség főtitkára hétfőn Brüsszelben.

MTI

Temetésen robbantottak Afganisztánban – 9 halott

Öngyilkos merényletet követtek el egy törzsi vezető temetésen hétfőn az észak-afganisztáni Baglán tartománybeli Burka körzetében. Legalább kilencen meghaltak és tizennyolcan megsebesültek – közölték helyi tisztségviselők.

MTI

Megint robbantottak Kabulban, most a diplomatanegyedben

Pár óra eltéréssel két merényletet is elkövettek tálibok csütörtökön az afgán fővárosban. Az elsőt a brit nagykövetség egyik járműve ellen intézték, a második robbantás pedig Kabul diplomatanegyedét rázta meg este.

Tovább maradhatnak amerikai katonák Afganisztánban, mint tervezték

A tervezettnél több amerikai katona maradhat jövőre Afganisztánban addig, amíg a NATO-misszió többi tagja nem teljesíti vállalásait – közölték a helyzetet jól ismerő források kedden.

MTI

Megölték a fiát, 25 tálibot ölt meg egy afgán asszony

Az asszony fia rendőr volt, és szeme láttára ölték meg egy ellenőrzőpontnál. Az anya ezután a lányával és megölt fia feleségével összegyűjtötte az ellenőrző ponton lévő fegyvereket, és harcba bocsátkozott a támadókkal. Legalább kéttucatnyi tálibbal végzett.

MTI

Megpróbáltak felrobbantani egy afgán képviselőnőt

Öngyilkos merényletet követtek el egy szókimondó afgán képviselőnő ellen, de miközben ő túlélte, három civil meghalt.

MTI

Pakisztán támogatásáról biztosítja az afganisztáni béketárgyalásokat

Navaz Sarif pakisztáni elnök támogatásáról biztosította szombaton afgán kollégájának azt az igyekezetét, hogy tárgyalóasztalhoz ültesse a tálib lázadókat, ragaszkodott hozzá ugyanakkor, hogy a tárgyalásokat Afganisztán maga irányítsa.

MTI

Képtelenség megfékezni az afgán mákbizniszt

Afganisztánban rekordnagyságúra nőtt idén az ópium és heroin alapanyagául szolgáló mák vetésterülete, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok az utóbbi években dollármilliárdokat áldozott a helyi mákföldek felszámolására – írta Kabulban közzétett éves jelentésében az ENSZ.

MTI
12362

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X