"Veszélyes hiba lenne figyelmen kívül hagyni a 2,6 millió afgán menekültet"

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az országukat elhagyni kényszerült afgán menekültek több mint harmincöt éve várnak valamiféle megoldásra az őket érintő problémára.

MTI

A bombázás után elhagyta Kunduzt az Orvosok Határok Nélkül

Elhagyta az afganisztáni Kunduz városát az Orvosok Határok Nélkül, miután amerikai harci gépek lebombázták a szervezet által működtetett kórházat.

MTI

Magyar túlélője is van a kórház-bombázásnak

Magyar túlélője is van a kórház-bombázásnak

„Nincsenek szavak arra, hogy milyen szörnyű volt” – mondta kunduzi kórház lebombázása után, Jecs Zoltán, aki május óta dolgozik ott ápolóként. Az intenzív osztályon hat ember égett az ágyában, a műtőasztalon fekvő beteg már meghalt, az őt műtő orvosok egy biztonságos helyen kerestek menedéket.

hvg.hu

Lebombáztak egy kórházat Afganisztánban

Lebombáztak egy kórházat Afganisztánban

Kunduz birtoklásáért a tálib lázadók és a koalíciós erők hat napja harcolnak egymással.

Lezuhant egy amerikai teherszállító gép Afganisztánban, nincs túlélő

Lezuhant egy C-130-as típusú amerikai katonai teherszállító repülőgép péntekre virradóra Afganisztán keleti részén – közölte a Pentagon.

MTI

Fontos emberüket veszítették el a tálibok Afganisztánban

Amerikai légicsapásban megölték az észak-afganisztáni Kunduz tartomány tálib árnyékkormányzóját – közölte szerdán a közép-ázsiai ország titkosszolgálati ügynöksége.

MTI

Tartományi központot foglaltak el a tálibok Afganisztánban

Elfoglalták Kunduzt a tálibok hétfőn – jelentette be az afganisztáni belügyminisztérium szóvivője. A 2001-es amerikai invázió óta ez az első eset, hogy a lázadók kezére kerül egy tartományi központ.

MTI

Krikettmeccs nézői között robbantottak a tálibok

Húsz néző meghalt, amikor tálibok robbantottak egy krikettmérkőzésen Afganisztánban.

MTI

A horvát védelmi miniszter szerint Szerbiával egyezségre kell jutni menekült ügyben

A horvát nemzetvédelmi miniszter szerint egyelőre nem kell lezárni a horvát-szerb határt a menekültválság miatt, s utalt arra is, hogy a két ország között csillapodnia kell a kedélyeknek. Németország az Afganisztámból érkező menekülthullám erősödésére számít.

MTI

Tálib vezető: Addig nem lesz béke, amíg a külföldi erők el nem mennek innen

A tálibok hisznek abban, hogy az afgán politikai erők közötti belső párbeszéd útján megoldást találhatnak "az afgánok problémáira", ehhez azonban elkerülhetetlen az, hogy a külföldi "megszálló" erők elhagyják az országot.

MTI

Fotók: katonai csúcsgépeket rendeltek a határra

Fotók: katonai csúcsgépeket rendeltek a határra

Az Afganisztánt is megjárt, gépfegyverrel felszerelt Humveek bevetése arra utal, hogy a kormány a legjobban képzett veteránokat is kirendelte a határzárhoz. A Népszabadság honvédségi forrása szerint a terepjárók inkább "látványelemként" vesznek részt a határ védelmében: bekerülnek a nemzetközi sajtóba, és ezáltal elriasztják a menekülteket.

hvg.hu

Bombák közt élni – a hely, ami van olyan rossz, mint Szíria

Bombák közt élni – a hely, ami van olyan rossz, mint Szíria

Most mindenki a szírekre figyel, holott az afgánok helyzete ugyanolyan rossz, bizonyos szempontból még rosszabb, kilátástalanabb. Egy itt élő afgán fiúval próbáltuk meg körbejárni, mi is a probléma – és még azt is megtudtuk, ő miért akar Magyarországon maradni.

Tartálykocsi robbant fel egy gáztelepen Afganisztánban

Tartálykocsi robbant fel egy gáztelepen Afganisztánban

Tűz pusztított éjjel a nyugat-afganisztáni Herát városában, egy cseppfolyósított gázt raktározó telepen. A lángok átterjedtek a szomszédban található menekülttáborra. Tíz afgán gyermek és egy férfi meghalt. Tizennyolc sérültet vittek kórházba, néhányan közülük életveszélyes állapotban vannak.

MTI

"A háború egy elég stresszes dolog" – Magyarok az idegenlégióban

"A háború egy elég stresszes dolog" – Magyarok az idegenlégióban

Rejtő Jenő hősei, Csülök, Senki Alfonz vagy Tuskó Hopkins nagyon sokat tettek azért, hogy máig romantikus rokonszenv lengje körül a francia idegenlégiót. De hogy mit jelentett és mit jelent ma valójában, milyen a kiképzés, a frontszolgálat, arról keveseknek vannak valós információi. Volt és jelenlegi magyar légiósok a hvg.hu-nak beszéltek róla.

Nagy erejű robbanás volt az afgán fővárosban

Több ember meghalt a Kabul központjában történt detonációban.

MTI

Tálibok támadtak az afgán alelnökre

Tálibok támadtak az afgán alelnökre

Három órán át lőtték egymást a tálibok és az afgán alelnök, Abdul Rasid Dosztum testőrei. Dosztum megúszta, a támadók viszont nem.

6000 kilométert tett meg, Magyarországon szült egy afgán nő

6000 kilométert tett meg, Magyarországon szült egy afgán nő

Terhesen, férjével és kétéves gyerekével indult el otthonról egy afgán nő, aki végül Magyarországon szülte meg gyermekét. A nő történetét az RTL Klub kedd esti Híradójában mutatták be.

hvg.hu

Elraboltak egy német nőt Afganisztánban

Két fegyveres rabolt el egy német segélymunkást Afganisztánban.

MTI

Csendben lelépett az afgán nagykövetség Magyarországról

Csendben lelépett az afgán nagykövetség Magyarországról

Takarékossági okokra hivatkozva július elsején bezárt a budapesti afgán nagykövetség – tudta meg a hvg.hu. A nagykövetség bezárása azt jelenti, hogy a Magyarországon tartozkodó afgán menedékkérőknek nehezebb lesz iratokhoz vagy tolmácshoz jutniuk, de elsősorban azokat érintheti rosszul a bezárás, akik vissza akarnak térni Afganisztánba. Esetükben akár több héttel is meghosszabbodhat az ügymenet.

hvg.hu

Felrobbantotta magát valaki a kabuli repülőtérnél

A detonáció helyi idő szerint hétfő dél körül, csúcsforgalomban történt a közvetlenül a nemzetközi repülőtérre vezető út első ellenőrzőpontjánál, sok lehet a halálos áldozat.

MTI
12365

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X