Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X

A Fehér Ház szóvivője szerint az afgán tálibok nem terroristák

Josh Earnest szerint az Afganisztánban harcoló vallási fundamentalista tálibok terroristaként viselkednek, rendszeresen civileket gyilkolnak, mint a terroristák, ám szavai szerint az elnöki hivatal nem minősíti terroristáknak őket.

Lelőttek három amerikai kiképzőt a kabuli reptéren

A támadó valószínűleg az afgán biztonsági erők egyik tagja volt, tette után tűzharcban lelőtték őt is.

Blikk: Lelőtték Afganisztánban Britney Spears exét

Volt szerelmét gyászolja Britney Spears énekesnő, akit ismerősei szerint rettenetesen megrázott egykori kedvese elvesztése. John Sundahlt Afganisztánban érte a halál egy bevetés közben, a holttestét a napokban szállították haza Los Angelesbe.

hvg.hu

Asraf Gáninak nem tetszik a Charlie Hebdo újabb Mohamed-karikatúrája

Elítélte az afgán elnök, hogy a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrát jelentetett meg egy héttel az újság szerkesztőségét ért iszlamista merénylet után, amelyben 12-en haltak meg.

MTI

Az afganisztáni tálibok is rossz néven vették a Mohamed-karikatúrákat

Az afganisztáni tálibok is rossz néven vették a Mohamed-karikatúrákat

Több szélsőséges iszlamista szervezethez hasonlóan az afganisztáni tálibok is elítélték csütörtökön az előző nap a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilapban megjelentetett újabb, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat, és üdvözölték a múlt héten a francia újság szerkesztősége ellen elkövetett véres merényletet.

MTI

Újabb országban bukkantak fel az Iszlám Állam katonái

Első ízben erősítették meg hétfőn afganisztáni tisztségviselők, hogy hazájukban is tevékenykedik az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet. Ugyancsak hétfőn Kabulban bejelentették, hogy az afgán kormánynak hosszú huzavona után végre megvan az összes miniszterjelöltje.

MTI

Kandahárban megünnepelték a karikaturisták lemészárlását

A dél-afganisztáni Kandahárban, a szélsőséges iszlamista tálib mozgalom fellegvárában több száz felvonuló ünnepelte meg a Charlie Habdo című francia szatirikus lap szerkesztősége elleni merényletet, és hősnek nevezte a két támadót – közölték szombaton hivatalos források.

MTI

Az ISAF-erők parancsnoka szerint rendbe tették Afganisztánt

Pozitív mérleget vont az Afganisztánból kivonuló, NATO-vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) parancsnoka vasárnap a külföldi harcoló alakulatok ottani tevékenységéről. A nemzetközi erők 13 év után az év végén hagyják el az ázsiai országot, miközben a tálib lázadók felkelése továbbra sem veszít erejéből.

MTI

Tálibok helyett pásztorok haltak meg a NATO-támadásban

Három polgári áldozatot követelt egy NATO-erők által végrehajtott légitámadás Afganisztánban - közölték szombaton Kabulban.

MTI

Obama: Afganisztán nem lesz többé a terrorizmus forrása

Köszönetet mondott az amerikai katonák rendkívüli afganisztáni szolgálatáért Barack Obama amerikai elnök, aki kijelentette, a világ biztonságosabb lett, Afganisztánnak esélye van arra, hogy újjáépüljön.

MTI

10 év után most engedtek haza négy afgán foglyot Guantanamóról

Négy afgán foglyot engedtek vissza hazájukba az amerikai hatóságok a guantánamói amerikai katonai börtönből több mint tíz évnyi fogva tartás után - közölte szombaton az amerikai védelmi minisztérium.

MTI

Egyre több a polgári áldozat Afganisztánban

Nőtt a polgári áldozatok száma Afganisztánban 2014-ben, midőn a helyi erők átveszik az irányítást a biztonsági helyzet felett, és végéhez közeledik a NATO-vezette szövetséges erők kivonulása - jelentette be szombaton az ENSZ afganisztáni missziója (UNAMA).

MTI

A gyerekek lemészárlása még az afgán táliboknak is sok volt

Ártatlan emberek, gyerekek és nők szándékos megölése sérti az iszlám alapelveit – közölte az afgán tálibok szóvivője a véres pesavari merényletre reagálva.

MTI

FT: Borzalmasan sokat költött az USA az afganisztáni hadműveletekre

Megközelíti az ezermilliárd dollárt az az összeg, amelyet az Egyesült Államok a hivatalosan decemberben véget érő afganisztáni hadműveletekre költött, de a következő évtizedekben még több százmilliárd dollárnyi járulékos költség várható - írta saját számításait és szakértői véleményeket idézve a hétfői Financial Times.

MTI

Afgán elnök: "Soha nem fogjuk megadni magunkat a terrornak"

"A terrorcselekmények ellentétesek az iszlám alapelveivel és az emberi jogokkal, a tálibok e gyilkos merényleteikkel soha nem lesznek képesek térdre kényszeríteni az afgán nemzetet" - mondta vasárnapi beszédében Asraf Gáni afgán elnök.

MTI

Afgán katonai buszt robbantottak Kabulban

Afgán katonákat szállító autóbuszt robbantott fel egy öngyilkos merénylő Kabulban szombaton, a merényletben hat katona meghalt – közölte a védelmi minisztérium egyik vezetője.

MTI

Robbantottak a kabuli francia kulturális központban

Egy tizenéves fiú robbantotta fel magát csütörtök este a kabuli francia kulturális központban. A támadásban a merénylő mellett legalább még egy ember, egy német állampolgár életét vesztette - közölték a helyi hatóságok.

MTI

Az Egyesült Államok már senkit sem tart fogva Afganisztánban

Az Egyesült Államok már senkit sem tart fogva Afganisztánban, tizenhárom évvel azután, hogy a szövetséges erők élén megszállta az országot és megdöntötte a tálib szélsőségesek rendszerét - közölte egy magát megnevezni nem kívánó amerikai forrás.

MTI

Átadták Afganisztánnak az elsők között megkínzott gyanúsítottat

A tunéziai Ridha an-Nadzsar az al-Kaida tagja volt, az elsők között vetették alá "fokozott kihallgatásnak" szeptember 11-e után. Soha nem állították bíróság elé, most pedig kiadták Afganisztánnak.

MTI

Váratlanul Afganisztánba látogatott a leköszönő amerikai védelmi miniszter

Váratlanul Kabulba érkezett szombaton a leköszönő amerikai védelmi miniszter. Chuck Hagel derűlátóan nyilatkozott Afganisztánnak a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) év végén esedékes kivonása utáni jövőjéről, mondván, az ország jó úton jár.

MTI
12362

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X