Vissza az egész: mégis maradnak a NATO katonái Afganisztánban

Leállítja a NATO az Afganisztánban szolgáló katonáinak kivonását, mert a közép-ázsiai országban feszültté vált a biztonsági helyzet - döntöttek kedden Brüsszelben az atlanti szövetség külügyminiszterei.

MTI

Kényszerleszállás után tálib fogságba esett egy csomó külföldi

Egy helikopter egy külföldi cég munkatársait szállította Afganisztánban, amikor kényszerleszállást kellett végrehajtania. 18 ismeretlen nemzetiségű külföldi tálib fogságba esett.

MTI

Fotó: Németország is óriásplakátot vetett be a menekültek ellen

Fotó: Németország is óriásplakátot vetett be a menekültek ellen

"Ne tegye kockára az életét az Európába való kivándorlással. Az embercsempészek bűnözők, csak a pénz érdekli őket" – így próbálja lebeszélni Németország az afgánokat arról, hogy útra keljenek.

hvg.hu

Folytatódik a borzalom: nőket és gyerekeket fejeztek le Afganisztánban

Folytatódik a borzalom: nőket és gyerekeket fejeztek le Afganisztánban

Afganisztán egyik etnikai kisebbségének, a síita hazaráknak hét tagját fejezték le fegyveresek, a meggyilkoltak között három nő és két gyermek is volt. Azóta ezrek tüntetnek a tálib erőszak és a kormány ellen. A tálibok azt állítják, hogy az Iszlám Állam áll a gyilkosságok mögött, ám ezt az afgán hírszerzés kizártnak tartja.

MTI

Németország orbáni eszközhöz nyúlt, hogy lebeszélje az afgánokat

Németország is plakátolni készül: Afganisztánban már meg is kezdték a kampányt, amelynek célja, hogy az afgán fiatalok helyben maradjanak, és ne induljanak el Németországba, ahonnan úgyis hazatoloncolják a legtöbbjüket.

Ezek az országok kapnak sok pénzt az USA-tól – térkép

Ezek az országok kapnak sok pénzt az USA-tól – térkép

Rengeteg pénzt oszt szét az Egyesült Államok, magyar mércével legalábbis. Öt ország nagyot kaszál.

hvg.hu

Lehet, Afganisztán sem látná már szívesen a hazatoloncolt afgánokat

Az afgán kormány az erre vonatkozó egyezmény hiányában nem tartja kötelességének azoknak az afgánoknak a visszafogadását, akiknek Németországban elutasították menedékkérelmüket, illetve akiket kiutasítottak a német hatóságok – mondta a kabuli menekültügyi minisztérium szóvivője csütörtökön.

MTI

Tálibok szállták meg a földrengés sújtotta afgán régiót

Tálibok szállták meg a földrengés sújtotta afgán régiót

A tálibok a kialalkult káoszt kihasználva lerohantak egy körzetet Afganisztán földrengés sújtotta részén, emellett nőtt a katasztrófa áldozatainak száma.

hvg.hu

Ritka erős volt a hétfői közép-ázsiai földrengés

Több mint 200 kilométeres mélységből eredt a hétfői afganisztáni földrengés – állapította meg az amerikai földtani intézet. Az újabb mérés alapján a Richter-skála szerint 7,5-ös erősségűnek ítélt földrengés rendkívüli erejű volt: a világon évente átlagosan nagyjából húsz alkalommal mozog 7-nél nagyobb erővel a föld – írja a BBC News.

MTI

Erős földrengés rázta meg Indiát, Pakisztánt és Afganisztánt

Erős földrengés rázta meg Indiát, Pakisztánt és Afganisztánt

Erős földrengés rázta meg magyar idő szerint hétfő délelőtt Pakisztán északi részét, a szomszédos India északi valamint Afganisztán északkeleti részét. Afganisztában tizenkét diák halt meg egy iskolában. A halottak száma folyamatosan nő Afganisztánban és Pakisztánban, a sérültek és a halottak száma is kora délutáni adatok szerint meghaladta a százat, kora este pedig a 180-at.

hvg.hu

Az Iszlám Állam és az al-Kaida egyszerre fenyegeti Afganisztánt

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet újra teret nyert Afganisztánban, miközben az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet is komoly fenyegetéssé vált az országban – figyelmeztetett az afgán kormány nemzetbiztonsági tanácsadója, kérve az Egyesült Államok és a NATO katonai támogatását a terroristák elűzéséhez.

MTI

Megint tévesen durrantottak oda az amerikaiak: 30 halott

Harmincra nőtt a halálos áldozatok száma abban a téves amerikai légitámadásban, amely az Orvosok Határok Nélkül (MSF) által az afganisztáni Kunduzban üzemeltetett kórházat érte október elején - közölte honlapján a nemzetközi humanitárius szervezet.

MTI

Putyin: fegyveres felkelők szivároghatnak be Afganisztánból Közép-Ázsiába

Afganisztánban tevékenykedő fegyveres felkelők lehetséges beszivárgásának veszélyére figyelmeztette pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságok vezetőit.

MTI

Mégsem hívják haza jövőre az amerikai katonákat Afganisztánból

Mégsem hívják haza jövőre az amerikai katonákat Afganisztánból

A korábbi tervekkel ellentétben 1000 helyett 5500 katonát akar az Egyesült Államok 2016 után Afganisztánban állomásoztatni – jelentette be csütörtökön Washingtonban amerikai elnök. Barack Obama ezzel lemondott arról, hogy teljesítse a több mint 14 éve tartó háború lezárására vonatkozó ígéretét, és mind Afganisztánban, mind Irakban "aktív" katonai küldetéseket hagy hátra hivatali utódjára. Az előbbi, közép-ázsiai országban csaknem 10 ezer amerikai katona szolgál most.

MTI

Tálibok az Iszlám Állam ellen

Tálibok az Iszlám Állam ellen

Különleges egységeket állítanak fel Afganisztánban a tálib iszlamista szélsőségesek az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemre, még nekik is sok, amit az iszlamisták tesznek.

MTI

Lezuhant egy NATO-helikopter Kabulban

Lezuhant egy katonai helikopter Afganisztánban vasárnap a kabuli NATO-bázisnál. A balesetben 5 koalíciós katona életét vesztette, öt másik pedig sérüléseket szenvedett.

MTI

"Veszélyes hiba lenne figyelmen kívül hagyni a 2,6 millió afgán menekültet"

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az országukat elhagyni kényszerült afgán menekültek több mint harmincöt éve várnak valamiféle megoldásra az őket érintő problémára.

MTI

A bombázás után elhagyta Kunduzt az Orvosok Határok Nélkül

Elhagyta az afganisztáni Kunduz városát az Orvosok Határok Nélkül, miután amerikai harci gépek lebombázták a szervezet által működtetett kórházat.

MTI

Magyar túlélője is van a kórház-bombázásnak

Magyar túlélője is van a kórház-bombázásnak

„Nincsenek szavak arra, hogy milyen szörnyű volt” – mondta kunduzi kórház lebombázása után, Jecs Zoltán, aki május óta dolgozik ott ápolóként. Az intenzív osztályon hat ember égett az ágyában, a műtőasztalon fekvő beteg már meghalt, az őt műtő orvosok egy biztonságos helyen kerestek menedéket.

hvg.hu

Lebombáztak egy kórházat Afganisztánban

Lebombáztak egy kórházat Afganisztánban

Kunduz birtoklásáért a tálib lázadók és a koalíciós erők hat napja harcolnak egymással.

12365

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X