MTI Világ

"A balkáni útvonal maradjon örökre zárva"

A nyugat-balkáni migrációs útvonal által érintett országok vezetői tanácskoztak Bécsben az osztrák kancellár meghívására, ahol a magyar miniszterelnök több javaslattal is előállt. Ötleteit még egyeztetni kell.

MTI / hvg.hu Világ

Fotók: Angelina Jolie meglátogatta a görög menekülteket

Angelina Jolie az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jószolgálati nagyköveteként Görögországba látogatott, hogy sürgesse a főbiztosság és a görög kormány erőfeszítéseit a dél-európai országban kialakult humanitárius válsághelyzet megoldására. Menekültekkel és Alekszisz Ciprasszal is találkozott.

MTI Világ

Ciprasz négyszer szólt be a törököknek a Twitteren

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő a vasárnapi brüsszeli EU-török csúcs ideje alatt arról írt Twitter-bejegyzéseket, hogy Törökország rendszeresen megsérti vadászgépeivel a görög légteret. Majd az egészet törölte.

hvg.hu/MTI Világ

Megbénult Görögország, általános a sztrájk a megszorítások miatt

Huszonnégy órás általános sztrájk kezdődött csütörtökön Görögországban a kormány megszorító intézkedései elleni tiltakozásul. Nem csak a hivatalok, de az iskolák is zárva tartanak a tanárok tiltakozása miatt, az orvosok csak a sürgős eseteket látják el, valamint szünetel a közszolgálati hírszolgáltatás is. Menekültek tízezrei torlódhatnak fel az országban a munkabeszüntetés miatt.

MTI Világ

Ciprasz letette a miniszterelnöki esküt

Hétfőn este letette a miniszterelnöki esküt Alekszisz Ciprasz, az előző napi görögországi választásokon győzedelmeskedő baloldali Sziriza párt elnöke, aki a várakozások szerint akár már kedden megalakíthatja új kormányát.

hvg.hu/MTI Világ

Ciprasz lemondott

A Reuters szerint már gyakorlatilag elvesztette a többségét a görög kormányfő, és új választásokon szeretne újra többségre szert tenni. Ha így lesz, az csak további instabilitáshoz vezethet.

MTI Gazdaság

Nincs egyetértés, tovább csúszik a görög mentőcsomag

Még tartanak az előzetes egyeztetések Görögország és a nemzetközi hitelezők képviselői között arról, hogy milyen formátumban tárgyaljanak a harmadik pénzügyi mentőcsomagról - közölte vasárnap a görög munkaügyi miniszter, megerősítetve ezzel, hogy a megbeszélések megkezdése tovább halasztódik.

MTI Gazdaság

Az Európai Bizottság újabb mankót tolna Görögország hóna alá

7 milliárd eurós áthidaló kölcsönt ad az Európai Bizottság Athénnak, ha a parlament szerdán megszavazza a szigorú reformcsomagot, amelyet a hétfői megállapodás fejében kell bevezetniük. Az áthidaló kölcsönt három hónapon belül kell visszafizetnie a görög kormánynak.

MTI Gazdaság

Ciprasz: olyat írtam alá, amiben nem hiszek

Nem hisz a nemzetközi hitelezőkkel hétvégén aláírt megállapodásban Alekszisz Ciprasz görög kormányfő, de mint mondta, hajlandó azt végrehajtani és vállalja érte a felelősséget.

MTI/hvg.hu Gazdaság

"Ennyi erővel a svéd himnuszt is énekelhettem volna" – megszólalt a görög botrányminiszter

Jánisz Varufakisz, a posztjáról lemondott görög pénzügyminiszter interjút adott egy brit lapnak. Azt mondta, egyedül maradt kormányán belül radikális elképzeléseivel, ezért mondott le. Az öt hónapon át húzódó tárgyalásokat a közgazdász meddőnek nevezte, és azt mondta, üres tekintetekkel találkozott Brüsszelben, valahányszor gazdasági érvekkel hozakodott elő. A feszült időszakban napi két órákat aludt.

MTI Gazdaság

Új görög csomag: szövetségesei is kihátráltak Ciprasz mögül

A kormányzó Sziriza több tagja és párt koalíciós partnere sem támogatja az új görög megállapodást. A jobboldali Független Görögök vezetője szerint a csomag "50 milliárd euró értékű, az állami tulajdont érintő garanciákról és az emberek otthonainak lefoglalását is tartalmazó törvénymódosításokról szól", ezért nem tudja támogatni azt.

MTI Gazdaság

Ciprasz mögé felsorakozott az ellenzéke is

Az Új Demokrácia nevű konzervatív párt, a fő ellenzéki erő Görögországban közölte: nemcsak felhatalmazza a miniszterelnököt egy megállapodás megkötésére, hanem megbízza azzal, hogy akadályozza meg az ország kiválását Európából és az euróövezetből.

1 2 3

A címlapról ajánljuk