Gyükeri Mercédesz Kult

"David Bowie elém állt, és azt mondta: szeretlek, ég veled"

Tizenöt évesen hollywoodi filmcsillagokról jelentek meg képei a Vogue-ban, a hetvenes évek végén végigfotózta a londoni rocksztárokat, a nyolcvanas években pedig mindenkinél személyesebb portrékat készített stúdiójában a sztárok akkori legnagyobbikáról, David Bowie-ról. Tony McGee soha nem látott Bowie-képei vasárnapig az Art Marketen láthatók a Millenárison, Instagram-fiókját lapozgatva itt mesélt az ír származású művész életéről, a zenész 2016-os haláláig tartó barátságukról. Interjúnk, ami valójában egy hosszú, történetmesélő monológ.

Műértő Műértő

Lehet egy művészeti vásár (ön)kritikus?

Az Art Market Budapest szépsége és hibája is egyszerre, hogy befogadhatatlan mennyiségű művet prezentál, emiatt aztán a kiállítók számára nem egyszerű a bőség zavarában a közönség figyelmét felkelteni és meg is tartani. Ráadásul a standok ritkán mutatnak be koherens kiállításokat, a galériák sokkal inkább igyekeznek minél több művésszel és munkával jelen lenni. Ennek ellenére idén is akadt néhány helyszín, amely ezen túllépve kompakt és kifejezetten ötletes stratégiákkal hívta fel magára a figyelmet, és így a vásárolni alapvetően nem szándékozó látogatók érdeklődését is fel tudta kelteni. A közös ezekben a projektekben az, hogy valamifajta kritikai attitűdöt mutattak fel és képviseltek saját közvetlen környezetük vagy a tágabban vett közéleti kérdések tekintetében.

Szentgyörgyi Rita Kult

Egyre drágábbak lesznek a fotók

Egymillió dollárt is adnak egy-egy jó fotóért az aukciókon, de volt, ami több mint 4 milliárd dollárért kelt el. És az árak minden bizonnyal még emelkedni fognak - állítja a Magnum Photos értékesítési veztője.

Műértő Műértő

Megjelent a Műértő novemberi lapszáma

Antropocén – a jövő elkezdődött: Stájer Ősz Grazban / Előkotorni a kartotékot – kiállítás a megfigyelésről / European ray of light – pop art a Ludwig Múzeumban / A nagy nap – új múzeum Los Angelesben: The Broad / Üveggyári capriccio – Design Hét 2015 / Képeskönyv felnőtteknek? – a könyvillusztrációról / Ez nem egy vízipipa – törökkor Kecskeméten

MTI Kult

Ma este nyílik az Art Market Budapest

Szerda este nyílik az Art Market Budapest (AMB) kortárs képzőművészeti vásár, amely idén mintegy 100 kiállító standján több mint 500 művész több ezer műtárgyával és 70-nél is több kísérőprogrammal várja a közönséget vasárnapig a Millenáris Parkban.

Balogh Máté Plázs

Csütörtőktől piactér lesz a Millenárison

Ön művész, esetleg galériás, netalán kurátor? Akkor bérelt helye van csütörtöktől a Millenárison. Ha viszont Ön a kortárs képzőművészet iránt érdeklődő közönség, még jobb a pozíciója: nézelődhet, ismerkedhet, vitatkozhat és még a társaságában lévő gyerek szórakoztatásáról is gondoskodnak.

hvg.hu Kult

Kortárs cigányokkal és vízumproblémás nagyágyúval csalogatnak a Millenárisra

A csütörtöktől látogatható Art Market nemzetközi képzőművészeti vásáron hazai és külföldi galériák mutatják be kortárs kínálatukat. A legdrágább vásárfiától még a gyűjtőknek is ráncba szalad homloka: a fehérarannyal bevont bronzszobrot ugyanis egymillió euróért lehet megvenni. A helyszínen jártunk.


A címlapról ajánljuk