Hamvay Péter Kult

Uszoda a Szépművészetiben

Ha arra nem is vennénk mérget, hogy a Ligetben felépülnek a tervezett közgyűjtemények épületei, egy új múzeum biztos lesz a választásokra: ez pedig a Szépművészeti, ami most épp darabokban van. Megnéztük.

Műértő Műértő

Kultpolkörkép / Kurzust építünk

Lapzártánkig nem mondott le Baán László. Igaz, a Szépművészeti főigazgatóját, a hazai múzeumpolitika sikeremberét, a Liget-projekt kormánybiztosát eddig nem is szólították fel erre sem felettesei, sem a múzeumlátogatók. A Power 50 szavazói azonban 2015-re talán nem adtak volna neki ennyire előkelő helyet a befolyásosak listáján, ha a szavazás idején tudtak volna mindarról, amitől most hangos a sajtó.

hvg.hu Kult

Baán László vezeti a Műértő listáját

A Műértő magazin összeállította a művészeti színtér legbefolyásosabb szereplőinek 2015-ös listáját. A 25 tagú titkos zsűri 281 személyt jelölt, ebből állították össze a Magyar Power 50-et.

hvg.hu Itthon

Baán már 2014-ben figyelmeztetést kapott Balogtól

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója nem a közelmúltban - a képkölcsönzési botrány második körében -, hanem már 2014 októberében - amikor az ügyről először számolt be a VS.hu - figyelmeztetést kapott Balog Zoltántól, amiért a miniszter tudta nélkül adott kölcsön drága festményeket a több áttétellel Habony Árpádhoz köthető BrandLab nevű cégnek. Igaz, a figyelmeztetésről a múzeum - legalábbis állítása szerint - idén februárban még nem tudott.

hvg.hu Itthon

Megint ingyen ad a Szépművészeti, ezúttal adatokat

A múzeum korábban csak több százezer forintért cserébe teljesített volna egy közérdekű adatigénylést a múzeum termeinek bérbeadásáról és festményeinek kölcsönzéséről, végül elálltak az összegtől.

hvg.hu Itthon

Andy Vajna: Habony Árpád a barátom

Andy Vajnának fontosak a barátai, köztük Habony Árpád, de nem volt ott a miniszterelnöki főtanácsadó esküvőjén a Szépművészeti Múzeumban. A nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos az Origónak adott interjúban azt is mondta: csak azért nem ad pénzt senkinek egy filmre, mert az ismerőse.

hvg.hu Itthon

Szijjártó: Engem nem érdekelnek Habony Árpád vágyai

Furcsának nevezte a külgazdasági és külügyminiszter az ATV Szabad szemmel című műsorában Baán László érvelését, miszerint azért kapta meg ingyen a lagzijára a Szépművészeti Múzeumot Habony Árpád, mert az intézménynek érdeke fűződik ahhoz, hogy jó viszonyt ápoljon fontos emberekkel.

hvg.hu Itthon

A nap, amikor a kormány már csak kockákat látott

Egy nap, öt hír – amiről ma este beszélnek: elborították az országot (és az internetet) a kockás inges tanárok, diákok, szülők, szimpatizánsok; Tarlós István elszántan küzdve válaszolgatott azért, hogy ne kelljen válaszolnia; egy jelkép kissé megroggyant; az angliai egyetemre készülő diákok szülei aggódva figyeltek Brüsszelre; kiderült, hogy a főnöknek igaza van, ha letilt a Facebookról. A hét utolsó munkanapja öt tételben.

Bogár Zsolt - Gergely Zsófia Itthon

A botrány tetőfokán is együtt mulat Habony és Baán László

Miközben állt a bál a Szépművészeti Múzeum képkölcsönzési és terembérleti gyakorlata miatt, az ügy kivételezettje, Habony Árpád és múzeumigazgató barátja, Baán László együtt szórakozott egy luxushotelben tartott, szerdai kiállításmegnyitón, ahol a kormányzati tanácsadó állítólagos barátnője mutatta be festményeit, Vajna Tímea gyémántüzlete pedig az új ékszerkollekcióját. A Baán–Habony-barátság olyan régi, hogy egy ilyen affér sem kezdheti ki.

hvg.hu Itthon

A nap, amikor nem derült ki, Habony fontos-e

Egy nap, öt sztori – ez az, amiről ma este beszélnek: Gyurcsány a felelős Habony múzeumi ingyenlagzijáért? Mémáradat színesíti a kockás inges mozgalmat. Elindult útjára 430 milliárd olimpiai pénz. Orbán népe lázad, a pedagógusok után az állatvédők foglalják el a Kossuth teret.

hvg.hu Itthon

Lázár nem tudja, hogy fontos ember-e Habony Árpád

Habony Árpád 2007-ben a lakodalmát a Szépművészeti Múzeum igazgatója, Baán László szerint azért tarthatta ingyen a múzeumban, mert úgy ítélték meg, hogy ez előnyös "a múzeum társadalmi kapcsolatainak és támogatottságának erősítése érdekében". Lázár János azonban nem tudta megmondani, hogy Habony hasonlóan fontos személy lenne-e, mint amilyen a Fidesz kormányzása előtt volt.

Zelki Benjámin Itthon

„Laci, te egységsugarú fideszesnél sokkal kedvesebb vagy”

Hétfő este Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója és Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere feszült egymásnak – ez volt a Városliget beépítéséről szóló első nyilvános vita. Kiderült, Baán azt is elképzelhetőnek tartja, hogy „jó magyar szokás szerint az egészből nem lesz semmi”, és hogy mikor láncolná magát egy fához Karácsony.

hvg.hu Itthon

Baán esküvői tanúja volt, mégsem tudta, hogy Habony közelébe kerültek a képek

A Szépművészeti főigazgatója megerősítette, hogy ismeri Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadót, akinek - mint az a 444.hu információja alapján kiderült - esküvői tanúja volt. Baán László ugyanakkor azt állította, nem volt tisztában annak a Habony anyósa által bérelt lakásnak a tulajdoni viszonyaival, amelybe a Brand Lab cég azért kérte 300 milliót érő 10 képet, hogy ott forgassa - talán az állami tévén megbukott Marslakók sorozat epizódjait. A Szerb utcai lakás címét az Átlátszónak kellett kiperelnie a Szépművészeti Múzeumból - Baán László azt is elmondta a hvg.hu-nak, miért titkolóztak.

Hercsel Adél Kult

Nagy lobbizás fog indulni, kié legyen a vár

Négy év huzavona után úgy tűnik, végleges kormánydöntés született arról, hogy is fog kinézni a Városliget. A lényeg: az eredeti tervekhez képest a Liget Budapest Projekt részeként kevesebb múzeum, de több újraépített és megújuló régi épület lesz a városi parkban 2019 közepére. A Magyar Fotográfiai Múzeum és a Magyar Építészeti Múzeum mégsem a Városligetben kap majd helyet, ugyanakkor az Olof Palme Házzal együtt újraépül az 1952-ben elbontott Városligeti Színház is, továbbá az ígéretek szerint a Vajdahunyad vára is meg fog újulni, és zöldterületből is több lesz.

1 2 3 4 5

A címlapról ajánljuk