hvg.hu Gazdaság

Ekkora emberveszteség a II. világháború óta nem érte Magyarországot

A közmunkarendszer felduzzasztása együtt jár a munkahelyek színvonalának lerontásával, és ennek komoly szerepe van ösztönzőként az országból való elvándorlásban - hangzott el a Politikatörténeti Alapítványnak azon a beszélgetéssorozatán, amely a „25 év után” címet viseli, és amely a rendszerváltás óta eltelt negyedszázadot elemzi baloldali szakértők bevonásával. Ezúttal Balázs Péter volt külügyminiszter és Magyarország első EU-biztosa, Andor László, aki szintén brüsszeli ex-biztos, illetve Pitti Zoltán, az adóhivatal korábbi elnöke adott lehangoló elemzést az elmúlt 25 – és különösen az utolsó öt év – gazdaságpolitikájáról és külgazdasági stratégiájáról. Nem meglepő módon ostorozták az Orbán-kormányt.

hvg.hu Itthon

Fidesz-holdudvar: Semmi köze a kormánynak a kivándorláshoz - videó

Balázs Pétertől Fekete Györgyön át Gulyás Gergelyig kormánypárti politikusokat és a holdudvar tagjait kérdeztük arról, vajon felelős-e a kormány azért, hogy két évtizede nem volt ilyen magas az országot elhagyni szándékozók száma. Az Orbán Viktor korszakértékelő beszéde előtt készült rövid interjúkból kiderült: sok oka van a kivándorlásnak, de a kormányzati politika nincs köztük.

Kult

Balázs Péter is bekerült a POSZT zsűrijébe

Az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó zsűrijének delegálási módját a fesztivál körül kialakult botrány miatt módosítottak. A nyolctagú testületbe négy tagot önállóan a Magyar Teátrumi Társaság, négyet pedig a Magyar Színházi Társaság jelöl. Csáki Judit nem került be most sem.

hvg.hu Itthon

Szijjártó elégedett a teljesítményével

Bár a sajtó az elmozdításáról ír, Magyarország pedig a legfontosabb partnerek viszonyában elszigeteltebbnek tűnik, mint valaha, Szijjártó nem érzi úgy, hogy bármi probléma lenne. De vélhetőleg a minisztérium átalakítása az ő munkájának is erős kritikája lenne.

Szegő Iván Miklós Itthon

Balázs Péter: Errefelé idegen ügynöknek tekintik a civileket

A civil társadalommal demokratikus párbeszédet kell folytatni – hangsúlyozta a Bajnai-kormány volt külügyminisztere, Balázs Péter egy hétfői, civil szervezetekkel foglalkozó konferencián. Utalt arra, hogy egyes térségbeli politikusok posztszovjet államok példájára elutasítják a dialógust a civilekkel és bírálják azokat – külföldi ügynöknek tekintve őket.

MTI Kult

Eszenyi egyedül maradt, nincs új pályázó a Vígszínházért

Egy pályázat érkezett a Vígszínház igazgatói posztjára a beadási határidő lejárta előtt – közölte szerdán a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága. A színházat jelenleg vezető Eszenyi Enikő január elején azt mondta, hogy beadta pályázatát.

Csáki Judit Kult

2013 nagy rendezése: Alföldi el, Vidnyánszky be

Olyan volt, amilyenre számítani lehetett. A hatalom részéről folytatódik az agresszív tarolás – szép szóval: a területfoglalás –, a színház részéről a csöndes ellenállás, jó esetben jó darabokkal. 2013 mégsem elsősorban az előadásokról szólt.

MTI Kult

Második kör jön a Vígszínház igazgatói pályázatán

Új pályázatot ír ki a főváros a Vígszínház vezetői posztjára, a megbízatás azonban csak másfél évre szól majd – így döntött csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés.A pályázati felhívás az Emberi Erőforrások Minisztériumának honlapján jelenik majd meg. Továbbra sem tudni, miért csak másfél évre választanak igazgatót.

MTI Kult

Vígszínház-pályázat: Eszenyi így is indul

Még a héten kiírják az új pályázatot a Vígszínház másfél éves vezetői mandátumára. "Soha nem fordult meg a fejemben, hogy ne folytassam ezt a munkát" - mondta Eszenyi Enikő jelenlegi igazgató. Balázs Péter talányosan csak annyit közölt: "Majd ha eljön az idő, akkor kiderül", hogy újra pályázik-e.

hvg.hu Kult

Választási pályázatot írhatnak ki a Vígszínházra

Csütörtökön a fővárosi közgyűlés új pályázatot ír ki a Vígszínház igazgatói posztjára. Az előző körben Balázs Péter és Eszenyi Enikő pályázott, de a közgyűlés nem döntött. Most viszont rejtélyesen csak másfél évre szólna a kinevezés.

MTI-OS Kult

"Most akarják megjutalmazni Balázs Péter párthűségét"

A Demokatikus Koalíció felszólítja a főpolgármestert, hogy haladéktalanul intézkedjen a Vígszínház vezetésére kiírandó pályázatról, és még a színházi évad vége előtt döntsön a Fővárosi Közgyűlés az új igazgatóról.

hvg.hu Kult

Tarlós tolná a Vígszínház-pályázatot

A főpolgármester szerint egy évre meg kellene hosszabbítani Eszenyi Enikő mandátumát, és a választások után kellene kiírni az új pályázatot a Vígszínház igazgatói posztjára.

hvg.hu Kult

Koltai: "Balázs Péter tehetségtelen"

Koltai Tamás kritikus szerint Balázs Péter "tökéletesen megfelel a mai Magyarországnak, ő maga a mai Magyarország, amelyről a kétharmad úgy érzi, joga van kisajátítani, teljes terjedelmében birtokolni" – derül ki a 168 Órában megjelent cikkből.

hvg.hu Kult

"Brutális butaságokat írnak" – Tarlós megszólalt a Vígszínház-ügyben

Tarlós István nem gondolja úgy, hogy állást kéne foglalnia abban a kérdésben, ki érdemli meg jobban, hogy vezesse a Vígszínházat. A főpolgármester Eszenyi Enikőt és Balázs Pétert is kedveli. Azt pedig szerinte csak kitaláció, hogy ő szólította fel Balázst arra, hogy pályázzon az igazgatói posztra. A városvezető mindezekről az ATV Szabad szemmel című műsorában beszélt.

BI Kult

Vígszínházi capriccio: így sakkozhat a politika Balázs Péterrel

Orbán Viktor nem akar újabb, a Nemzeti Színház igazgatóváltásához hasonló ügyet a Vígszínház körül, ám első számú tanácsadója Balázs Péternek adna szabad utat. Eszenyi Enikő távozása szavazatvesztést jelenthetne Tarlósnak és a Fidesznek, továbbá előrevetít egy nemzetközi színházi blamázst is. Balázs a pályázatában közben a közútról, a friss kenyérről ír, és a társulat megfelezéséről.

1 2 3 4 5

A címlapról ajánljuk