hvg.hu Nagyítás

Magyar fotográfusok háborús képei 100 éve és ma

A háborús fotózás egyik legkiemelkedőbb alakja, a magyar származású Robert Capa a XX. század közepén ért pályája csúcsára. Az ő munkáit felvonultató retrospektív kiállításhoz kapcsolódva Capa munkássága előtti és utáni, azaz XX. és XXI. század eleji, magyar fotográfusok által készített háborús fotográfiákon keresztül kutatjuk, vajon mennyit változott a fegyveres konfliktusok megörökítésének eszköztára az elmúlt egy évszázadban. Az első széles körben fotografált háborús esemény, az I. világháború dokumentumait a Fortepan digitális fotóarchívum segítségével mutatjuk be, korunk fegyveres konfliktusait pedig Bielik István szíriai, Csudai Sándor ukrajnai, Dévényi Veronika afganisztáni és Sopronyi Gyula líbiai képein keresztül ismerhetjük meg. A kiállítás 2017. április 7. és június 2. között tekinthető meg a ljubljanai Balassi Intézetben.

MTI Itthon

Hat külföldi magyar intézet kapott új igazgatót

Hat új intézetvezetőt neveztek ki a Balassi Intézet delhi, isztambuli, londoni, párizsi, pozsonyi és tallinni intézetének élére. Rómában, Prágában és Varsóban a korábbi igazgatók folytathatják a munkájukat.

hvg.hu Itthon

Újabb kirúgás Szijjártó minisztériumában

Újabb ember távozott a külügy kötelékéből: megindult a világ 21 országában kulturális intézményeket működtető Balassi Intézet átalakítása, melynek főigazgatója hétfőn távozott.

MTI Itthon

Orbánék 220 millióból gründolnak magyar intézetet Isztambulban

A kormány 219,6 millió forint átcsoportosítását rendelte el az Isztambuli Magyar Intézet létrehozásához a Balassi Intézet javára a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból. Az erről szóló határozat a Magyar Közlöny legújabb, keddi számában jelent meg.

Lukács Andrea Kult

A mangalica, mint valami titokzatos szörny

Míg Angliában József Attila megy, addig Izraelben a paprikás ételekért rajonganak, de az biztos, hogy az országimázsnak túl kell jutnia a matyón és a Rubik-kockán - derült ki Balassi Intézet szokásos éves igazgatói találkozóján.

MTI Itthon

Navracsics teleszórná Közép-Európát Balassi Intézetekkel

Nemzetstratégiai célokat tölt be a Balassi Intézet, ezért fontos, hogy minden közép-európai országban legyen egy-egy magyar intézet - jelentette ki a közigazgatási és igazságügyi miniszter a Balassi Intézet vezetői találkozójának megnyitóján szerdán.

-W- Nyüzsi

A történészklub és Mr. Hyde

A kormány nem történészklub, és nem is foglalkozik a múlttal egyáltalán, hanem ehelyett a fényes jövőbe tekint, annak építésén munkálkodik, és le se szarja az olyan molyette göncöket, mint a Horthy Miklós meg az effélék.

MTI Kult

Négy külföldi magyar intézetnek lesz új vezetője ősztől

Mégsem vállalta a New York-i Magyar Kulturális Központ vezetését az igazgatói pályázatot elnyerő Szép Fruzsina. Az új igazgató nevét, a moszkvai, római és londoni kulturális intézetek leendő vezetőinek nevével együtt jövő héten teszi közzé a Balassi Intézet.

MTI Itthon

A Magyarország-brandet gondozza a Balassi Intézet

A magyar kultúra és tudomány, az itthoni felsőoktatási intézmények hatékony külföldi képviselőjévé akarják átszerezni a Balassi Intézetet és az általa összefogott külföldi magyar kulturális intézetek hálózatát. Hatos Pál főigazgató szerint a racionálisabb, egységesebb működésre is törekszenek.

MTI Itthon

Átvilágítják a Balassi Intézet működését

Átvilágítás zajlik a Balassi Intézetnél, a külföldi kulturális intézetek felügyeleti szervénél; vizsgálják az intézet, a New York-i Magyar Kulturális Központ, valamint a New York-i magyar évad gazdálkodását is - mondta Hatos Pál, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium miniszteri biztosa csütörtökön.

MTI Itthon

Miniszteri biztost neveztek ki a Balassi Intézetnél

Miniszteri biztossá nevezte ki Hatos Pált a Balassi Intézet szervezeti, pénzügyi, finanszírozási helyzetének felmérésére 2010. július 31-ig Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter - olvasható a Hivatalos Értesítő legfrissebb számában.

HVG Kult

+dicsért 5letek

A legszebb magyar szavak és az sms-versek pályázatán (HVG, 2009. május 9.) is kihirdették a győzteseket, mielőtt decemberben véget ért a Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulójához kapcsolódó Magyar nyelv éve.


A címlapról ajánljuk