Tóth Endre Kult

„Tüzes gombostű a fejben” - Kocsis Zoltán halálára

A klinikai pszichológia azt írja a gyász feldolgozásáról, hogy az elutasítással kezdődik, azzal a nemhiszemellel, amit én is ki tudtam nyögni először, amikor vasárnap este beérve a Zeneakadémiára, értesültem róla: meghalt Kocsis Zoltán. 64 éves volt. Annyi, mint Bartók. Tóth Endre zenetörténész, szerkesztő, kritikus visszaemlékezése.

Murányi Gábor Kult

Mennyit ér Bartók aláírása?

Hűtlenül hátat fordított hazájának Bartók Béla 1940-ben, vagy hiperérzékeny művészként emigrálásával kívánt félhangosan tiltakozni a mind erőteljesebben jobbra forduló magyar politika ellen? A világon a legismertebb magyar komponista halálának (szeptember 26-i) hetvenedik évfordulóján számos emlékezés járta körül a bartóki életút ezen „talányos fordulatát”.

Hercsel Adél Kult

Teszt: mennyire ismeri a zenét?

Az ember legősibb kifejezési formája a zene, ősibb, mint a nyelv. Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa a világhírű hegedűművész és karmester, Yehudi Menuhin kezdeményezésre nyilvánította október 1-jét a Zene Világnapjává. 1975 óta ezen a napon világszerte a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékezünk. Mi most egy klasszikus zenei teszt kitöltésére biztatjuk olvasóinkat.

MTI Élet+Stílus

Bartók zenéjével búcsúztatják Márquezt

Posztumusz regény jelenhet meg a csütörtökön elhunyt Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai írótól, akitől Bartók Béla zenéjével és kedvenc sárga virágaival, a mexikói és a kolumbiai elnök jelenlétében vesznek búcsút hétfő délután Mexikóváros legrangosabb kulturális intézményében, a Szépművészeti Palotaként ismert színházban és operaházban.

MTI/hvg.hu Itthon

Megvágják a botrányos MSZP-kampányfilmet

Újabb érintettek tiltakoztak az MSZP rekordhosszúságú kampányfilmje ellen. Puskás Ferencné és a TEK után megszólalt Bartók Béla szerzői jogainak örököse, valamint a Blikk is, amelynek egy táblázatát szerepeltették engedély nélkül a politikai üzenetben. Az MSZP kész megvágni a filmet.

MTI Kult

Bartókot szlováknak nevezték, megszólalt a magyar külügy

Az athéni magyar nagykövet felvetette szlovák kollégájának, hogy téves állítások hangzottak el magyar zeneszerzőkről egy januári, a görög fővárosban rendezett szlovák koncerten - közölte Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője. Korábban az Index írt arról, hogy a koncerten többek között az hangzott el, hogy Bartók Béla szlovák népzenekutató volt.

Lukács Andrea Kult

Aki lemarházta a magyar közönséget - Bartók Béla 130 éves lenne

Bartók Béla ma lenne 130 éves. A zongorista, zeneszerző, tudós életét a zenének szentelte: a népek hétköznapi hangjait emelte be az elitista komolyzenébe. Levelezéséből pontos képet kaphatunk munkájáról és arról, hogy a 20. század első felének politikai változásai mentén hogyan fejlődhetett és boldogulhatott egy magyar.

MTI Kult

Bartók és Ligeti művei szólalnak meg New Yorkban

Csütörtöktől március 26-ig Magyar visszhangok címmel rendez fesztivált a világhírű New York-i Filharmonikus Zenekar. Az együttes Esa-Pekka Salonen vezényletével 11 koncerten négyféle műsort ad az Avery Fisher Hallban.

Lindner András Szellem

Bartók és Kodály párhuzamos pályakezdése

Önálló, de közösen szervezett szerzői esteken éppen száz éve lépett a nagyközönség elé kompozícióival Bartók Béla és Kodály Zoltán. Az első kritikák korántsem voltak lelkesek.

hvg.hu Gramofon

Kékszakállú: slágeropera az Andrássy úton

Ha csupán Bartóknak a férfi–nő viszonnyal kapcsolatos személyes komplexusa tükröződne A kékszakállú herceg vára című operájában, akár könnyen napirendre is térhetnénk a különböző interpretációs kísérletek, köztük a Magyar Állami Operaház mostani duplaelőadása fölött. Ám az alkotás egyetemes érvényű. Kroó György valószínűleg örülne, ha látná: a jelen cáfolja több mint harminc évvel ezelőtti borúját, A kékszakállú mára „slágeropera” lett.

1 2

A címlapról ajánljuk