hvg.hu Nagyítás

Hétköznapi hősök

Szeptember 12-én nyitotta meg kapuit a CEU, azaz a Közép-Európai Egyetem új campusa. Az új Nádor utcai komplexumban helyet kapott többek közt egy négyszintes könyvtár, illetve egy két részre bontható, 400 fős előadóterem is. Az előkészítésben és a kivitelezésben közel 1200 ember dolgozott, csúcsidőben egyszerre 450-500-an voltak a helyszínen. Végel Dániel portréi a CEU építésén dolgozó munkásokról.

Bihari Ádám Itthon

"Soros Györgynek nincs szüksége a tanácsaimra"

Soros Györgyöt kemény fickónak tartja, amiért túlélte 1944-et Budapesten. Szerinte Trump megválasztása és a Brexit nem a liberális demokrácia halálát, éppen ellenkezőleg, annak a működését igazolják. Amúgy állítja, Magyarországot még Brüsszel sem kötelezheti menekültek befogadására, de "a nulla nem megoldás". Michael Ignatieff-fel, a CEU rektorával beszélgettünk, az interjú 2016 decemberében készült.

Bihari Ádám Itthon

"Médiát manapság az oligarchák vásárolnak"

A régi típusú médiapiaci modell már nem kifizetődő, ezért olyan kormányközeli tulajdonosok jelentek meg, akiknek nem a nyereség a legfontosabb - mondja Németország legsikeresebb oknyomozó riportműsorának az alapítója. Olaf Steenfadt Budapesten adott interjút a hvg.hu-nak.

Dercsényi Dávid Világ

Minek köszönheti Amerika Donald Trumpot, és mit várhat tőle?

Hogy lehet, hogy két ilyen jelölt maradt a végére? Ki szúrta el? Kényelmesek voltak a demokraták? Mi a sajtó szerepe az eredményben? Két kutató tárta fel a meglepő, sokaknak megdöbbentő amerikai elnökválasztási eredmény hátterét, és villantott fel egy és mást arról, mi következhet a Trump-korszakban.

hvg.hu Itthon

Itt van Budapesten Orbánék fő mumusa

Pénteken iktatják be a Közép-európai Egyetem (CEU) ötödik elnök-rektorát, Michael Ignatieffet. A ceremónián az alapító Soros György is beszédet mond – derül ki az esemény meghívójából.

CEU Business School

Ez az egyik legnehezebb dolog a családi cégek generációváltásában

A magyar családi vállalkozások és családi vállalatok többsége nagyon izgalmas és kihívásokkal teli időszakot él meg: a közel 20-25 éve megalapított cégek az utódlás problémájával szembesülnek. A kérdés a nem családi cégek esetében sem egyszerű, a családi cégek számára pedig egyenesen az egyik legnagyobb feladat. Főleg akkor, ha első ízben esnek át a generációváltáson, mint jelenleg a legtöbb magyar családi cég.

hvg.hu Kult

A megvalósult 22. század – hipermodern épületet avattak a belvárosban

Hatmilliárd forintnál is többe kerültek az európai kontinensen egyedülállóan modern egyetemi épületek, a CEU Nádor utcai új komplexuma. Szeptember 12-én nyílt meg az új campus, most a hvg.hu munkatársa is bejárhatta a renovált, illetve újonnan felhúzott szárnyakat.

CEU Business School

Mindent megváltoztathat a közösségi gazdaság? Airbnb, Uber és társaik

Az együttműködésen alapuló gazdaság (népszerű elnevezéssel a közösségi gazdaság) lehetővé teszi, hogy társadalmunk alapjaiban kezdjen másként gondolkodni mindenről. A kései kapitalizmus korában újradefiniálja a fogyasztás, a termelés, a finanszírozás és a tanulás eddig ismert fogalmait. Mindezt pedig azzal éri el, hogy az emberi tevékenységek fókuszát a tulajdonról a hozzáférésre helyezi át.

B. Simon Krisztián Világ

"A multik és a gazdagok helyett a dolgozó szegényeknek jusson több"

Alkotmánybíróság elleni támadás, közmédia-vezetők lemondása, gyerekvállalási támogatás, hazafias intézkedések: Európa a Jaroslaw Kaczyński vezette lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt viharos kormányzására figyel. Maciej Kisilowskit, a Közép-európai Egyetem jogászprofesszorát kérdeztük, mit kell tudni a lengyel demokrácia állapotáról, és mennyiben hasonlítanak az ottani fejlemények Orbán hatalmi politizálásához.

hvg.hu Ingatlan

Tűzfal az ablakban: lakástulajdonosok civakodnak a CEU-val az új campus miatt

Pereskedésbe torkollhat a Közép-európai Egyetem és egy társasház néhány lakójának vitája. Szerintük túl magasra építik az intézmény új campusát Budapest belvárosában, és emiatt káruk keletkezik. Vannak lakások, amelyekbe kevesebb fény jut az új épület miatt. A kerületi önkormányzat szerint minden szabályos, minden engedélyt megszereztek a kivitelezők, és a panaszkodó lakók között van olyan, akinek a lakásában annak idején szabálytalanul raktak be ablakot, így annak az eltakarását el kell viselnie – derül ki a pénteki Népszabadságból.

1 2 3 4
A címlapról ajánljuk