hvg.hu Világ

Vörös fejjel üvöltöztek az EP-ben, egy magyar képviselő is részese volt

Ordítozásba torkollt az Európai Parlament emberi jogi bizottságának hétfői ülése. A dán kormány menekültügyi intézkedései voltak napirenden, de Louis Michel liberális képviselő, a belga miniszterelnök édesapja szerint nem volt érdemi vita, és ezért az ülést levezető magyar néppárti képviselőt, Gál Kingát okolta, aki végül berekesztette az ülést – írja az Eurológus információi alapján az Index.

hvg.hu Gazdaság

Kötelező disznóhúst enniük a dán iskolásoknak

Egy dán város kötelezővé tette az iskolai és a napközis menükben a sertéshúst. A város vezetése szerint erre azért van szükség, hogy megőrizzék Dánia gasztronómiai hagyományait. Állítják, hogy nem az országba érkező muszlimok ellen találták ki a furcsa intézkedést.

hvg.hu/MTI Világ

A svédek és a dánok is visszaállították a határellenőrzést

A két ország a menekültválság kapcsán került vitába, ugyanis Dánián keresztül próbálták meg a Svédországba tartó menekültek elérni céljukat. A svéd hatóságok vasárnap jelentették be, hogy hétfőtől ellenőrizni fogják a Dániából az Öresund tengerszoroson keresztül vonattal, busszal és kompokon az országba érkezők útlevelét a migránsáradat feltartóztatása érdekében. Erre reagálva a dán miniszterelnök is bejelentette, hogy a Németországgal közös határon ők is bevezetik az ellenőrzést.

MTI Világ

Feldönthetik a svédek az első schengeni dominót

Útlevél-ellenőrzést vezetne be Svédország a Dániából az Öresund tengerszoroson érkező utasoknál, ami arra kényszerítheti Dániát, hogy szintén ellenőrzést vezessen be a dán-német határon.

hvg.hu Kult

Dánia új büszkesége az Akváriumban

Október 24-én az Akvárium Klubba érkezik a Rangleklods, amely a koppenhágai születésű Esben Nørskov Andersen egyszemélyes projektje, de élőben egy hölggyel, Pernille Smith-Sivertsennel egészül ki.

hvg.hu Világ

“Tedd meg a mamáért”: újabb gyerekcsinálós kampányt indítottak Dániában

A dán társadalom továbbra is demográfiai problémákkal küszködik, még mindig kevés az újszülött. A “Tedd meg Dániáért, tedd meg a mamáért” szlogenű kampánnyal ezen szeretnének változtatni. Egy dániai utazási iroda tavaly versenyt hirdetett a nyaraláson szerelmeskedő párok között. Idén nincs verseny, hanem a szüleiken keresztül próbálják vakációra küldeni, és ezzel gyerekcsinálásra ösztönözni őket.

MTI Plázs

Brutális látványosságra készülnek egy dán állatkertben

A látogatók, köztük gyermekek szeme láttára boncolnak fel egy oroszlánt a dániai Odense állatkertjében, annak ellenére, hogy egy fiatal zsiráf tavalyi megölése és felboncolása a koppenhágai állatkertben nemzetközi felháborodást keltett.

1 2 3 4 5 6 7
15
A címlapról ajánljuk
Az észtek pár év alatt a semmiből építették fel a jövőt

Az észtek pár év alatt a semmiből építették fel a jövőt

Az észt kormány úgy vezeti az országot, mintha nagyvállalat lenne, amelynek a lakosok az ügyfelei. A gyógyszerrecepttől kezdve az öt perc alatt elkészíthető adóbevallásig minden online módon történik, mert így hatékony, de az egész játék végső soron nem erre megy ki, hanem valami egészen másra. Kalle Palling parlamenti képviselő segítségével megmutatjuk, hogy mire.