Szabó M. István Gazdaság

Már megint a frászt hozzák Orbánékra a németek

Megint lehet Németországra csodálkozni, mivel Európa legerősebb gazdasága újabb brutális csúcsot döntött – a sokat hivatkozott Energiewende jóvoltából. Vasárnap egy kis időre szinte elérték, hogy csak megújuló energiatermelésből működtették az országot. Igen, az egészet.

Szabó M. István Gazdaság

Orra bukik Pakstól a fejnehéz orbáni logika

Eddig úgy tudta, hogy azért kell nekünk Paks II., hogy majd legyen mivel kiegyenlíteni azt a sok megújuló energiás erőművet, amiből lassan egy évtizede nem épült ugyan egy se, de majd az új atomerőmű után talán terjedni engedné a regnáló kormány? Meg azt is úgy tudja, hogy majd annyi áramot termel Paks II., hogy a felesleget majd jóárusítva exportálhatjuk, amitől az egész majd sokkal jobban megéri? Az csak a kisebbik baj, hogy rosszul tudta.

hvg.hu Gazdaság

Öt magyarországnyi zöldenergiát fogyasztanak a németek

Az össz-energiafogyasztásuk harmadát a németek már megújuló energiaforrásból biztosították: a szél- és a napenergia munkára fogása mellett brutális méretű a biomassza-termelés is. Emiatt állt elő az a helyzet, hogy a prognózisokban már az szerepel, hogy nincs jövője a hagyományos erőműveknek.

hvg.hu Gazdaság

Begyújtotta a zöld rakétáit Amerika

Amerikában is energiaforradalom zajlik: az áramtermelő kapacitást összegző lista éléről letaszították a széntüzelésű erőműveket. Újból meg jórészt csak szeles és napos épül.

Orosz Márta (Berlin) Ingatlan

A Nap nem nyújtja be a számlát

Lejárt az első, legnagyobb nyereséggel kecsegtető időszak a németországi szolár-befektetésekben. Az állam már feleannyi pénzt sem ad a napenergia betárolásáért, mint néhány évvel ezelőtt. Igaz, a németországi vállalkozók és magánemberek időközben nagyon belelkesedtek. A kívülről inkább kísérleti projektként tekintett német Energiewende egyik első hozadéka, hogy magánháztartások és kisközösségek ugyanúgy részt vállalhatnak belőle, mint nagybefektetők.


A címlapról ajánljuk