hvg.hu Kult

Esterházy drámája lett a legjobb

Esterházy harmadszorra nyerte el a Színházi Dramaturgok Céhének díját, a Szlovák Nemzeti Színház felkérésére írt Mercedes Benzet jövő januárban láthatja a szlovákiai közönség.

hvg.hu Itthon

7 nap - 7 kérdés: Hogy búcsúzott tőlünk Esterházy?

Éjszaka nyílik a riói olimpia, a héten elbúcsúztunk Esterházy Pétertől, voltunk a Bátor Táborban - hiába a nyár, volt megannyi esemény. De mennyire emlékszik ön a részletekre? Töltse ki heti hírkvízünket!

hvg.hu Kult

A hipnotikus dal, ami Esterházy Péter temetését zárta

Különös viszonyban volt Esterházy Péter Janis Joplin Mercedes Benz című dalával, főleg a végén hallható nevetéssel. Az író temetési szertartása Joplin utolsó, halála előtt három nappal rögzített dallal zárult.

hvg.hu Élet+Stílus

In memoriam: Esterházy borról, gasztronómiáról

XVI. Lajos francia király 1789. július 14-én azt írta a naplójába: „semmi’ – vagyis szerinte semmi érdemleges nem történt. 2016. július 14-én aligha jegyezhette volna ugyanezt bárki, lett légyen bármiféle potentát. Annál nagyobb úgysem lehetett volna, mint aki aznap elment: Esterházy Péter, akitől augusztus 2-án vettek végső búcsút a gannai temetőben. Búcsúzunk mi is – a magunk módján.

hvg.hu/MTI Kult

Óriási tömeg kísérte utolsó útjára Esterházy Pétert - fotók

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát búcsúztatta el a július 14-én elhunyt írót. A szertartás Dés László szaxofonfutamaival kezdődött és Janis Joplinnal ért véget. Pályatársak, barátok, tisztelők, politikusok is búcsúztatták Esterházy Pétert.

Farkas Zoltán Kult

Szeretetterápia - így ment el Esterházy Péter

Gannán, a XIX. század elején épült Szent Kereszt Felmagasztalása elnevezésű bazilikában, a családi sírboltban temetik el holnap Esterházy Péter írót, aki élete utolsó fél évében minden lehetséges meghívásnak eleget tett, hogy olvasóival találkozzon. Kollégánk, Farkas Zoltán - egyet leszámítva - minden ilyen alkalmat megragadott, hogy láthassa, hallhassa. Szomorú napló következik.

Farkas Éva Kult

Eötvös Péter: Esterházyt lehet prófétának tekinteni

Eötvös Péter és Esterházy Péter közös oratóriumának premierjét utóbbi már nem élhette meg – július 30-án a Salzburgi Ünnepi Játékokon mutatkozik be a Halleluja című darab. Esterházy egy Google-keresés után találta meg prófétáját, akit főszereplőnek tett meg, de a zeneszerző szerint maga az író is próféta volt: már 2010-ben arról írt, hogy kerítéseket építünk magunk köré. Eötvös Péterrel beszélgettünk.

1 2 3 4 5

A címlapról ajánljuk