Korrupcióellenes lépéseket vár Orbánéktól az Európa Tanács – Polt, Handó jogköreit is szűkítenék

Korrupcióellenes lépéseket vár Orbánéktól az Európa Tanács – Polt, Handó jogköreit is szűkítenék

Az ET Korrupcióellenes Államcsoportja 18 ajánlást fogalmaz meg Magyarországnak. Hiányolják a lobbitörvényt, etikai kódexet szorgalmaznak a képviselőknek, szűkítenék egyes vezetők jogköreit az igazságszolgáltatásban, és megfosztanák "kiváltságaiktól" a politikusokat, a bírákat és az ügyészeket.

MTI

Európa Tanács: Jó úton halad a kormány, már ami a 2013-as ügyeket illeti

Európa Tanács: Jó úton halad a kormány, már ami a 2013-as ügyeket illeti

Elfogadta az Európa Tanács azt a jelentést, mely a szervezet 2013-ban megfogalmazott kritikáira adott magyar lépéseket minősítette. A szöveg részben elismeri a kormány igyekezetét és módosításait, de további változtatásokat lát szükségesnek. A politikai vitában a Jobbiktól a kerítésügyig minden előkerült, a jelentés érezhetően a kormánypártiakhoz állt közelebb.

Magyarországot szedik ízekre szerdán Strasbourgban

Magyarországot szedik ízekre szerdán Strasbourgban

A magyarországi helyzetről szóló szerdai vita alapja az a jelentés lesz, amelyet Robert Walter brit konzervatív képviselő nyújtott be.

MTI

Emberkereskedelem: Ma mutatják be a magyar hatóságokat érintő jelentést

Először vizsgálta az Európa Tanács emberkereskedelem elleni szakértői csoportja, hogy milyen lépéseket tett Magyarország az emberkereskedők elleni fellépés jegyében. A jelentést pénteken mutatják be.

MTI

A magyar médiaügyekről érdeklődik a Velencei Bizottság

A jelenlegi médiaszabályozásról tájékozódtak Budapesten a Velencei Bizottság tagjai, akik jelentésben foglalják majd össze tapasztalataikat - közölték szocialista képviselők, miután az Országgyűlés két bizottságának tagjai pénteken megbeszélést folytattak az Európa Tanács (ET) tanácsadó szervével.

MTI

Korrupció: Az Európa Tanács szerint nagy baj van a magyar pártpénzekkel

Az ET által létrehozott korrupcióellenes intézmény korrupció elleni ajánlásait kéri számon a magyar kormányon. A tavaly nyári jelentésükben tett tizenöt ajánlás közül hatot Magyarország kielégítő módon megvalósított, négyet viszont részben, ötöt pedig egyáltalán nem valósított meg – írták. Leginkább a pártfinanszírozás átláthatóságával kapcsolatban van pótolnivaló, ezzel kapcsolatban az "elkeserítő" kifejezést is használták az ET dokumentumában.

MTI

Franciaországban nem tilos a gyerekek elfenekelése és megpofozása

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács elmarasztalta Franciaországot, amiért nem tiltja egyértelműen a gyermekek testi fenyegetését. Az Európa Tanács 47 tagállama közül 27 országban, köztük Magyarországon is, a jog egyértelműen tiltja a gyermekek testi fenyítését.

MTI

Oroszország fontolgatja az Európa Tanácsból való kilépését

Az ET közgyűlése szerda este megfosztotta szavazati jogától az orosz küldöttséget, amire Moszkva úgy reagált: megszakít mindenfajta hivatalos kapcsolatot a szervezettel.

MTI

Európa Tanács: Európa tartson ki a humor és a szatíra mellett

Az elfogadott határozat kimondja: meg kell védeni az állam és az egyházak szétválasztását, valamint preventív intézkedésekre is szükség van, hogy a börtönökben, a közösségi oldalakon, oktatási intézményekben és a hátrányos helyzetű lakónegyedekben elejét lehessen venni a radikalizálódásnak.

MTI

Európa Tanács: Oroszország közvetlenül felelős az ukrán válságért

Oroszország közvetlenül felelős azért, hogy a kelet-ukrajnai helyzet kiéleződik – ezt állapította meg az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése az ukrán válsággal összefüggésben kedden elfogadott határozatában. A szavazati joggal nem rendelkező orosz delegáció elutasította a határozatot azzal az indokkal, hogy a kelet-ukrajnai viszály Ukrajna belügye, és Oroszországnak nincs semmi köze hozzá.

MTI

Németh Zsolt: soha többé újabb Jaltát!

Németh Zsolt: soha többé újabb Jaltát!

Ukrajnában politikai megoldás kell, de az nem lehet újabb "Jalta" – mondta Németh Zsolt kedden Strasbourgban.

MTI
Hirdetés

Itt a jelentés: aggódik Magyarország miatt az Európa Tanács

Itt a jelentés: aggódik Magyarország miatt az Európa Tanács

Júliusban járt Budapesten az Európa Tanács emberi jogi biztosa, vizsgálatának jelentését pedig ma hozták nyilvánosságra Strasbourgban. Nils Muiznieks szerint egyre több fenyegetés éri a sajtó sokszínűségét, a reklámadó pedig tovább korlátozza a sajtószabadságot Magyarországon. A biztos továbbra is aggasztónak látja az antiszemitizmust és a cigányellenességet az országban.

hvg.hu

Az Európa Tanács szerint jó, hogy nyilvános a CIA-börtönökről szóló jelentés

Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács (ET) főtitkára szerdán üdvözölte az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos börtöneiről szóló szenátusi jelentés nyilvánosságra hozatalát, és közölte, hogy a dokumentum megerősítette a páneurópai szervezet korábbi beszámolóit.

MTI

A baltás gyilkos elengedése miatt marasztalta el az Európa Tanács Azerbajdzsánt

A baltás gyilkos elengedése miatt marasztalta el az Európa Tanács Azerbajdzsánt

Az életfogytiglanra ítélt Ramil Safarovot Magyarország az Európa Tanács külföldi foglyok átadásáról szóló egyezménye alapján adta át Azerbajdzsánnak. A baltás gyilkost hazájában kegyelemben részesítették, amivel több diplomáciai elvet megsértettek az ET szerint.

MTI
Hirdetés

"A szólásszabadság joga nem terjedhet ki a gyűlöletbeszédre"

A neonáci és szélsőséges mozgalmakról szóló vita keretében az Európai Néppárt vezérszónokaként Németh Zsolt elmondta: az Európa Tanács kiváló fóruma annak, hogy ezt az összeurópai szinten jelentkező problémát, a szélsőséges pártok megerősödését európai szinten kezeljék.

MTI

Az iraki keresztényekért aggódik Orbán Viktor

Az iraki keresztényekért aggódik Orbán Viktor

Orbán Viktor a keresztények védelmében való fellépést kér az Európai Tanácstól.

MTI

Nyílt levélben érkezett dorgálás Lázárnak Strasbourgból

Nyílt levélben érkezett dorgálás Lázárnak Strasbourgból

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa a civil szervezetek elleni Kehi-vizsgálatok miatt aggódik. Arra kérte a kormányt, függesszék fel a civilek kiemelt ellenőrzését, amíg meg nem teremtik az eljárás törvényi feltételeit. A Miniszterelnökséget vezető miniszter levélben válaszolt Nils Muiznieksnek.

hvg.hu

Jagland még öt évig az Európa Tanács főtitkára lesz

Jagland még öt évig az Európa Tanács főtitkára lesz

A norvég politikussal szemben egyedül a német liberális Sabine Leutheusser-Schnarrenberger indult a tisztségért, de győztesen került ki a versenyből, újraválasztották.

MTI

Bojkottálják az oroszok az ET Parlamenti Közgyűlésének ülésszakát

Oroszország megszakította az együttműködést a Parlamenti Közgyűléssel arra az időre, amíg az orosz küldöttséget sújtó szankciók hatályban maradnak.

MTI

Szót emelt az ET a magyar börtönök miatt

Szót emelt az ET a magyar börtönök miatt

A tagállamok közül Szerbiában, Olaszországban, Cipruson, Magyarországon és Belgiumban jelenti a legkomolyabb gondot a büntetés-végrehajtási intézmények túlzsúfoltsága az Európa Tanács jelentése szerint.

MTI
Hirdetés
1239

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X