London behúzhatja a vészféket - itt a magyar munkavállalókat is érintő EU-reformjavaslat

London behúzhatja a vészféket - itt a magyar munkavállalókat is érintő EU-reformjavaslat

A vendégmunkások csak négyévi nagy-britanniai munkaviszony után férhetnének hozzá a munkavállaláshoz kötődő brit szociális juttatások teljes köréhez - a brit kormány a többi EU-állam beleegyezésével ilyen szigorítást is életbe léptethet az Európai Tanács elnökével folytatott egyeztetések nyomán kiadott reformterv alapján. A családi pótlékot is megvághatja a brit kormány azoknál, akiknek gyerekei nem a szigetországban élnek.

Kemény bírálat jött az Orbán-kormánynak Strasbourgból

Kemény bírálat jött az Orbán-kormánynak Strasbourgból

Két Ausztriából ideszállított menedékkérő ügyébe szállt be az Európa Tanács emberi jogi biztosa. Nils Muiznieks írásos véleményében elítélően nyilatkozott a magyar menekültpolitika számos aspektusáról, egyebek mellett arról, hogy az intézkedések a menedékkérők elrettentésére szolgálnak, és a hatóságok maguk váltották ki a menekültellenes közhangulatot.

Lengyel közmédia: üzent az Európa Tanács a lengyel elnöknek

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa arra szólította fel kedden Andrzej Duda lengyel államfőt, hogy ne írja alá a közmédia átalakításáról szóló törvénymódosítást, amely ellen Lengyelországban és külföldön is sokan tiltakoznak.

MTI

Lengyel közmédia: az Európa Tanácshoz fordultak újságírói szervezetek

Négy nemzetközi újságírói szervezet panaszt tett hétfőn az Európa Tanácsnál a lengyel közmédia átalakítása miatt. Szerintük az új szabályozás veszélybe sodorja a média függetlenségét.

MTI

Az ENSZ és az ET felszólította a kormányt, hogy ne szítsa az idegengyűlöletet

Az ENSZ és az ET felszólította a kormányt, hogy ne szítsa az idegengyűlöletet

Az ENSZ menekültügyi szervezete és az Európa Tanács közös levélben kéri a magyar kormányt, hogy tartózkodjon attól a politikai gyakorlattól, amely elősegíti a menekültekkel szembeni intolerancia, a félelem és az idegengyűlölet erősödését.

Ingázó gyerekek: mert két szülő a válás után is kell

Ingázó gyerekek: mert két szülő a válás után is kell

Ki a jobb szülő? – abszurd módon erről kellene döntenie a bíróságnak a gyerekelhelyezési perekben. Ezt is elkerülendő, az Európa Tanács a váltott elhelyezés törvénybe iktatását szorgalmazza. A hazai szakértők szerint a megoldás valóban jó lehet, azon azonban érdemes vitatkozni, hány naponta ingázzon a gyerek az anyja és az apja között.

Beszólt Orbánéknak az Európa Tanács emberi jogi biztosa

Beszólt Orbánéknak az Európa Tanács emberi jogi biztosa

Az európai menekültválság során a kontinens államainak továbbra is be kell tartaniuk emberi jogi kötelességeiket, de "attól tartok, hogy Magyarország nem tesz eleget ennek a kihívásnak" - közölte Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa pénteken.

MTI

Szijjártó válaszolt az ET főtitkárnak

Szijjártó válaszolt az ET főtitkárnak

Thorbjörn Jagland, az ET főtitkára írásban kereste meg a magyar kormányt, hogy tájékoztassák a megváltozott magyar jogi környezetről, hogy megfelelnek-e a nemzetközi emberjogi normáknak. A magyar külügyminiszter válaszában igyekezett megnyugtatni a főtitkárt.

Mikola rendre intette az ET emberi jogi biztosát

Mikola rendre intette az ET emberi jogi biztosát

Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára keddi levelében határozottan felszólította az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosát, hogy tartózkodjon Magyarország bírálatától, hiszen az ország az Európai Unió minden jogszabályát betartja.

MTI

ET-biztos: ami most történik, nem is bevándorlási válság

Nem a menekültek jelentik a valódi problémát, hanem a kormányok kapkodó, majdnem hisztérikus reakciója – írta az EUrológus blog oldalán Nils Muižnieks, az Európa Tanács emberi jogokért felelős biztosa. Szerinte ez nem is bevándorlási válság, hanem politikai.

hvg.hu

Korrupcióellenes lépéseket vár Orbánéktól az Európa Tanács – Polt, Handó jogköreit is szűkítenék

Korrupcióellenes lépéseket vár Orbánéktól az Európa Tanács – Polt, Handó jogköreit is szűkítenék

Az ET Korrupcióellenes Államcsoportja 18 ajánlást fogalmaz meg Magyarországnak. Hiányolják a lobbitörvényt, etikai kódexet szorgalmaznak a képviselőknek, szűkítenék egyes vezetők jogköreit az igazságszolgáltatásban, és megfosztanák "kiváltságaiktól" a politikusokat, a bírákat és az ügyészeket.

MTI

Európa Tanács: Jó úton halad a kormány, már ami a 2013-as ügyeket illeti

Európa Tanács: Jó úton halad a kormány, már ami a 2013-as ügyeket illeti

Elfogadta az Európa Tanács azt a jelentést, mely a szervezet 2013-ban megfogalmazott kritikáira adott magyar lépéseket minősítette. A szöveg részben elismeri a kormány igyekezetét és módosításait, de további változtatásokat lát szükségesnek. A politikai vitában a Jobbiktól a kerítésügyig minden előkerült, a jelentés érezhetően a kormánypártiakhoz állt közelebb.

Magyarországot szedik ízekre szerdán Strasbourgban

Magyarországot szedik ízekre szerdán Strasbourgban

A magyarországi helyzetről szóló szerdai vita alapja az a jelentés lesz, amelyet Robert Walter brit konzervatív képviselő nyújtott be.

MTI

Emberkereskedelem: Ma mutatják be a magyar hatóságokat érintő jelentést

Először vizsgálta az Európa Tanács emberkereskedelem elleni szakértői csoportja, hogy milyen lépéseket tett Magyarország az emberkereskedők elleni fellépés jegyében. A jelentést pénteken mutatják be.

MTI

A magyar médiaügyekről érdeklődik a Velencei Bizottság

A jelenlegi médiaszabályozásról tájékozódtak Budapesten a Velencei Bizottság tagjai, akik jelentésben foglalják majd össze tapasztalataikat - közölték szocialista képviselők, miután az Országgyűlés két bizottságának tagjai pénteken megbeszélést folytattak az Európa Tanács (ET) tanácsadó szervével.

MTI

Korrupció: Az Európa Tanács szerint nagy baj van a magyar pártpénzekkel

Az ET által létrehozott korrupcióellenes intézmény korrupció elleni ajánlásait kéri számon a magyar kormányon. A tavaly nyári jelentésükben tett tizenöt ajánlás közül hatot Magyarország kielégítő módon megvalósított, négyet viszont részben, ötöt pedig egyáltalán nem valósított meg – írták. Leginkább a pártfinanszírozás átláthatóságával kapcsolatban van pótolnivaló, ezzel kapcsolatban az "elkeserítő" kifejezést is használták az ET dokumentumában.

MTI

Franciaországban nem tilos a gyerekek elfenekelése és megpofozása

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács elmarasztalta Franciaországot, amiért nem tiltja egyértelműen a gyermekek testi fenyegetését. Az Európa Tanács 47 tagállama közül 27 országban, köztük Magyarországon is, a jog egyértelműen tiltja a gyermekek testi fenyítését.

MTI

Oroszország fontolgatja az Európa Tanácsból való kilépését

Az ET közgyűlése szerda este megfosztotta szavazati jogától az orosz küldöttséget, amire Moszkva úgy reagált: megszakít mindenfajta hivatalos kapcsolatot a szervezettel.

MTI

Európa Tanács: Európa tartson ki a humor és a szatíra mellett

Az elfogadott határozat kimondja: meg kell védeni az állam és az egyházak szétválasztását, valamint preventív intézkedésekre is szükség van, hogy a börtönökben, a közösségi oldalakon, oktatási intézményekben és a hátrányos helyzetű lakónegyedekben elejét lehessen venni a radikalizálódásnak.

MTI

Európa Tanács: Oroszország közvetlenül felelős az ukrán válságért

Oroszország közvetlenül felelős azért, hogy a kelet-ukrajnai helyzet kiéleződik – ezt állapította meg az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése az ukrán válsággal összefüggésben kedden elfogadott határozatában. A szavazati joggal nem rendelkező orosz delegáció elutasította a határozatot azzal az indokkal, hogy a kelet-ukrajnai viszály Ukrajna belügye, és Oroszországnak nincs semmi köze hozzá.

MTI
12310

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X