HVG Itthon

Megdöbbentő magyar rekord Strasbourgban: szétpereljük az államot

Strasbourgból nézve nyilván igazolódni látszanak a magyarra mint jogásznemzetre vonatkozó évszázados sztereotípiák: az Európa Tanács 47 tagállama közül egyetlenegyben sem indítottak a polgárok relatíve olyan sok emberi jogi pert tavaly saját kormányuk ellen, mint Magyarországon – állapítható meg az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) legutolsó ügyforgalmi adataiból.

hvg.hu Itthon

Elmarad a szegényeket védő jogi környezet az európai kívánalmaktól

A hajléktalanok és a szegény családok, valamint a romák helyzete számos jogi problémából eredeztethető, a magyar jogszabályok és a biztosítható szociális háló együttesen továbbra is messze vannak az európai kívánalmaktól az Európa Tanács Szociális Jogi Bizottságának friss jelentése szerint. A jelentéshez először fűzhettek hozzá megjegyzéseket civil szervezetek, ami árnyalta a kormány által szolgáltatott információkat.

MTI Világ

A menekült gyerekekért szólalt fel az Európa Tanács

"A nemzetközi védelemre szoruló, a háború, az erőszak és az üldöztetés elől menekülő gyermekek védelme elsődleges fontosságú kell hogy legyen valamennyi európai kormány számára" – mondta az Európa Tanács főtitkára.

MTI / hvg.hu Világ

Cameron szerint van előrelépés, de nincs megállapodás

Cameron csak akkor hajlandó bármilyen megállapodást kötni az EU-val, ha megkapnak mindent, amit kértek. Donald Tusk, az Európa Tanács elnöke a Cameronnal folytatott kétoldalú tanácskozást követően egy új javaslatot dolgoz ki, figyelembe véve a britek több ponton módosult igényeit.

MTI Világ

EU-csúcs: Cameron váratlan bejelentése mindent felforgatott

Bennfentes uniós források szerint David Cameron olyan javaslatot terjesztett az Európa Tanács elé, hogy Nagy Britannia akár 13 éven át is korlátozna egyes juttatásokat az unióból érkező munkavállalók számára, ami felforgatta mindenki várakozását, elhúzódnak a tárgyalások.

MTI Itthon

"Önkényes kilakoltatás" – Orbánékra is rádörögtek Strasbourgból

Hét ország, köztük öt EU-tagállam kormányait kereste meg levélben az Európa Tanács emberi jogi biztosa. Az Orbán-kormánynak is elküldött levélben arra sürgette az érintett országokat, tegyenek a romák diszkriminációja ellen. Arra hívta fel a figyelmet, hogy önkényesen zajlik a romák kilakoltatása.

MTI Gazdaság

London behúzhatja a vészféket - itt a magyar munkavállalókat is érintő EU-reformjavaslat

A vendégmunkások csak négyévi nagy-britanniai munkaviszony után férhetnének hozzá a munkavállaláshoz kötődő brit szociális juttatások teljes köréhez - a brit kormány a többi EU-állam beleegyezésével ilyen szigorítást is életbe léptethet az Európai Tanács elnökével folytatott egyeztetések nyomán kiadott reformterv alapján. A családi pótlékot is megvághatja a brit kormány azoknál, akiknek gyerekei nem a szigetországban élnek.

MTI/hvg.hu Itthon

Kemény bírálat jött az Orbán-kormánynak Strasbourgból

Két Ausztriából ideszállított menedékkérő ügyébe szállt be az Európa Tanács emberi jogi biztosa. Nils Muiznieks írásos véleményében elítélően nyilatkozott a magyar menekültpolitika számos aspektusáról, egyebek mellett arról, hogy az intézkedések a menedékkérők elrettentésére szolgálnak, és a hatóságok maguk váltották ki a menekültellenes közhangulatot.

Pálmai Erika Itthon

Ingázó gyerekek: mert két szülő a válás után is kell

Ki a jobb szülő? – abszurd módon erről kellene döntenie a bíróságnak a gyerekelhelyezési perekben. Ezt is elkerülendő, az Európa Tanács a váltott elhelyezés törvénybe iktatását szorgalmazza. A hazai szakértők szerint a megoldás valóban jó lehet, azon azonban érdemes vitatkozni, hány naponta ingázzon a gyerek az anyja és az apja között.

MTI Itthon

Beszólt Orbánéknak az Európa Tanács emberi jogi biztosa

Az európai menekültválság során a kontinens államainak továbbra is be kell tartaniuk emberi jogi kötelességeiket, de "attól tartok, hogy Magyarország nem tesz eleget ennek a kihívásnak" - közölte Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa pénteken.

hvg.hu/MTI Itthon

Szijjártó válaszolt az ET főtitkárnak

Thorbjörn Jagland, az ET főtitkára írásban kereste meg a magyar kormányt, hogy tájékoztassák a megváltozott magyar jogi környezetről, hogy megfelelnek-e a nemzetközi emberjogi normáknak. A magyar külügyminiszter válaszában igyekezett megnyugtatni a főtitkárt.

MTI Itthon

Mikola rendre intette az ET emberi jogi biztosát

Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára keddi levelében határozottan felszólította az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosát, hogy tartózkodjon Magyarország bírálatától, hiszen az ország az Európai Unió minden jogszabályát betartja.

hvg.hu Világ

ET-biztos: ami most történik, nem is bevándorlási válság

Nem a menekültek jelentik a valódi problémát, hanem a kormányok kapkodó, majdnem hisztérikus reakciója – írta az EUrológus blog oldalán Nils Muižnieks, az Európa Tanács emberi jogokért felelős biztosa. Szerinte ez nem is bevándorlási válság, hanem politikai.

1 2 3 4 5 6 7
10
A címlapról ajánljuk