hvg.hu Itthon

A nap, amikor Orbán Kohllal beszélt, hogy Merkel is értsen belőle

Egy nap, öt hír - amiről mindenki beszél: Merkel elleni akció volt-e az antifasiszta tüntetéssel kísért Kohl-Orbán találkozó?; Mennyit bukhatott az állam azon, hogy Schmidt Mária kormánybiztos családi cégével üzletelt?; Most akkor van vagy nincs korrupció az amerikai kitiltási botrány hátterében?; Miért vagyunk az unióban az utolsók közt nyelvtudásban?; Hogyan lehetséges ellopni egy halom laptopot a parlamentből?

MTI Itthon

Kövér a szovjethez hasonlította "a mesterséges" európai identitást

A házelnök a magyar-bajor fórumon azt mondta, a bevándorlás és a "bevándoroltatás" már az Európa ellen irányuló fizikai agresszió előjele. De ennél cifrábbakat is mondott, például hogy az európai emberi nemi identitása is szellemi támadás célkeresztjében áll manapság. A szerinte mesterséges európai identitást a volt jugoszláv és szovjet identitáshoz hasonlította.

Jávor benedek Vélemény

Kétsebességes Európa – győzelem vagy büntetés?

A jobboldali összeesküvés-elméletek, és a baloldali csodavárás egy tőről fakad: az Unió afféle fenyegető és hatalmas nagybácsiként egyszer csak rendet teremt a végeken, és – nézőponttól függően – kiszabadítja Magyarországot az illiberalizmus fogságából, vagy eltiporja nemes küzdelmünket a külhatalmi elnyomással szemben.

MTI Itthon

Szijjártó megint a világháborús megjegyzésével sokkolt

Európát a második világháború óta nem érte annyi biztonsági fenyegetés, mint most, déli és keleti irányból is súlyos kihívásokkal néz szembe a kontinens – közölte pénteken Szijjártó Péter az uniós külügy- és védelmi miniszterek amszterdami informális találkozójával kapcsolatban.

Dercsényi Dávid Itthon

A 7 legpofátlanabb mód, ahogy a menekültekkel bánunk

Ha barátságtalanok vagyunk velük, akkor majd jól nem akarnak idejönni – ez az eleinte magyarspecifikus menekültügyi gondolkodás jelenik meg egyre tágabb európai spektrumban is. Összeszedtünk hét olyan intézkedést, amely egyben biztosan nem segít: megerősíteni a bizalmat a magára büszke, szolidáris Európában. Szavazhat is, melyik a leggonoszabb.

hvg.hu Én és a Cégem

Nincs minden veszve az európai startup fronton

Az európai startupok az utóbbi időben jóval erősebb piaci jelenlétre tettek szert, ami nagyrészt a finanszírozás-bővülésnek köszönhető, ami idén 86 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest, valamint néhány látványos exit is segítette felzárkózásukat a Szilícium-völgyhöz képest.

MTI Világ

Új útvonalon próbálnak Európába jutni a szíriai menekültek

Egyre több szíriai menekült repül Mauritániába, hogy azután Európába folytassák útjukat a veszélyes szaharai útvonalon. Még választhatják ezt az útvonalat, ha az európai országok tovább korlátozzák a migránsok belépését a szárazföldi határaikon – vélik menekültügyi szakértők.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Schmidt Mária: Európa kollektív öngyilkosságra készül

A Terror Háza főigazgatója szerint tartósan alacsony a kontinens termékenységi rátája, nyugati része pedig kiszolgáltatja magát annak a migrációs nyomásnak, amely ellenőrizetlenül zúdít rá más vallású, integrálhatatlan tömegeket.

Hegedős Soma Vélemény

Európai iszlám: zsákutca, amely nem is létezik

Lehet kísérletezni az iszlámmal, persze. Csak éppen a politikában és még fokozottabb mértékben a vallásban a kísérlet évszázadokban mérhető, nagy embercsoportokban mérhető, kockázatos, emberi szenvedéssel is járó valami, amit nem lehet könnyelműen, cinikusan, önelégülten, elbizakodottan beindítani.

Kis János Vélemény

Kis János: Gyalázatos és esztelen

A HVG ma megjelent számában a menekültkérdésről, Európa jövőjéről és Orbán Viktor politikájáról ír a Kis János filozófus, rendszerváltó politikus. Azt állítja, hogy amit Orbán kínál Európának, nemcsak az embertelensége miatt riasztó. Belé van kódolva a biztos kudarc.

Techet Péter Vélemény

Kit és mitől véd Orbán?

Orbán Viktor négy nagy európai napilapban jelentette be, hogy ő amúgy rasszista, és ezért nem látna szívesen színes bőrű embereket Európában. Minisztere, Balog Zoltán pedig a német közszolgálati adó, az ARD esti talk-showjában fejezte ki abbéli reményét, hogy Magyarország kádárista ország marad. Persze nem szó szerint idézek, de egy-egy szövegnek nem csak nyelvtani, hanem kontextuális jelentése is van: némi hely- és nyelvismerettel nem nehéz megfejteni Orbán és Balog szavait.

hvg.hu Kult

Térkép: Mi a közös Magyarországban, Nagy-Britanniában, Portugáliában és a Baltikumban?

Érdekes térképet állítottak össze az európai országokban leggyakoribb foglalkozásnevekből képzett vezetéknevekből. A térképről egy pillantás alatt kiderül, hogy a legnépszerűbb foglalkozás-vezetéknév Európa-szerte a Kovács, legyen szó Olaszországról, Oroszországról, Szlovákiáról vagy Magyarországról. Délkeleten a Pap a menő vezetéknév, és vannak olyan kakukktojások is, mint Csehország vagy Ausztria, ahol a földművesek, illetve a bányászok ihlették a tucatneveket.

hvg.hu Itthon

Harrach Péter sötét víziót osztott meg a nyilvánossággal

"Ha Európa tovább bizonytalankodik, Szíriában folytatódik a gyilkolás, Európában nő a káosz, és kiteljesedik a civilizációs válság" – írta a KDNP frakcióvezetője. Aki illegálisan érkezik az országba, valószínűleg később sem lesz képes integrálódni – vezette le.

MTI Világ

Hőségtől ájuldozik egész Európa

Tombol a hőség Európa országaiban: Németországban a napokban 40 fokra is felkúszhat a hőmérséklet, Csehországban és Portugáliában gondokat okoz a tartós aszály, Litvániában korlátozták a vonatok sebességét, Spanyolországban évtizedek óta az idei július számít a legmelegebb hónapnak.

1
4 5 6 7 8
35

A címlapról ajánljuk