hvg.hu Gazdaság

Most már biztos, lesz Európai Ügyészség - magyar részvétel nélkül

A kormány aggódik, hogy a brüsszeli csúcsszerv megzavarná a most olajozottan működő, ööö, felügyeleti szerveket, és emiatt nem támogatja az ügyészség tervét. 20 EU-s ország viszont igen. 150 milliárd folyik el a lopások miatt, 2021-ben legkésőbb elkezdi működését a közös vádhatóság.

hvg.hu Gazdaság

Pénzügyi szankciókkal fenyegette meg Brüsszel a magyar kormányt

Súlyos következményekkel járhat, ha Magyarország és Lengyelország megakadályozza a korrupcióellenes nyomozati jogokkal rendelkező európai ügyészség felállítását - közölte az Európai Bizottság illetékes tagja, miután Budapesten sikertelenül próbálta meggyőzni a kormány tagjait.

Kovács Áron Itthon

Szuperügyészeket küldene az EU, de Budapest visszalő

A "nem leszünk gyarmat!" szintű kormányzati megszólalásokon túl azért néha komoly jogi viták is vannak a magyar kormánypártok és Brüsszel között: az Európai Ügyészség ügyében például Budapest elővett egy olyan eszközt, amit még soha nem használt. Az ellopott EU-milliárdokért aggódó bizottság koncepciója igen erős, független ügyészt ültetne a tagállamok fölé, aki konkrétan beleszólna, mi után nyomozzanak, és ki ellen emeljenek vádat. Ez azonban a magyar kormánypártoknak (meg a Jobbiknak és az LMP-nek) nagyon nem tetszik.


A címlapról ajánljuk