hvg.hu Itthon

Orbán Viktor: Győzelem

Egy Felvidék feliratú zászló tartó férfival készült fényképet posztolt a miniszterelnök az osztrák-magyar meccs után.

MTI Világ

Szobrot állítanak Antall Józsefnek a Felvidéken

Szobrot állítanak Antall Józsefnek a felvidéki Kolozsnémán február 16-án - közölte a volt miniszterelnökről elnevezett alapítvány szombaton. Elképzeléseik szerint minden nagyobb határon túli területen szobor őrizné a néhai kormányfő emlékét.

MTI Plázs

Magyar óriásplakátok okoznak galibát Szlovákiában

Egy felvidéki utazási iroda magyar nyelven megjelentetett óriásplakátjai miatt – a szlovák államnyelvtörvényre hivatkozva – magyarázatra szólította fel a reklám megrendelőjét a szlovák kulturális minisztérium.

MTI Vállalkozás

Ilyen még nem történt egy felvidéki gyárban sem

Először kerültek ki kétnyelvű, munkavédelmi előírásokra figyelmeztető feliratok Felvidéken egy helyi vállalat gyártókomplexumában, noha a Szlovákiában hatályos kisebbségi nyelvhasználati törvény értelmében ez már közel két éve kötelező lenne.

MTI Világ

A felvidéki magyarok a Most-Hídra és a Fideszre szavaznának

Egy a Most-Híd szlovák-magyar párt által megrendelt közvélemény-kutatás szerint a felvidéki magyar választók több mint egyharmada a Bugár Béla vezette Most-Híd pártot, csaknem egyötöde pedig a Berényi József vezette Magyar Közösség Pártját (MKP) támogatja, a magyarországi választásokat a Felvidéken a Fidesz nyerné, amelyre a magyar választók fele voksolna.

Világ

Magyar papokért imádkoztak Szlovákiában

A felvidéki magyar katolikusok lelki gondozásával megbízott főpásztorért, valamint magyar papi és szerzetesi hivatásokért tartottak imanapot vasárnap Révkomáromban a Pázmaneum Polgári Társulás, a Jópásztor Alapítvány és a Római Katolikus Plébánia szervezésében, közel háromezer résztvevővel.

MTI Világ

Magyarokat idézett be a szlovák rendőrség

A lévai járási rendőrkapitányság ezúttal "szóbeli egyeztetés" címén, december 19-ére idézte be a személyi okmányaik beszolgáltatását megtagadó felvidéki magyarokat. Az érintetteket korábban már többször beidézték a szlovák hatóságok azzal a felszólítással, hogy adják le érvénytelenné vált papírjaikat.

MTI Világ

Megszűnik a felvidéki Gömöri Hírlap

Megszavazta a Gömöri Hírlap című hetilap megszűntetését legutóbbi ülésén a rimaszombati városi képviselőtestület - adta hírül a Szabad Újság című felvidéki magyar hetilap szerdán megjelent számában.

MTI-OS Világ

Névmagyarítási láz Szlovákiában

Szlovákiában a kilencvenes években vált lehetővé, hogy a nem szlovák személyneveket azok eredeti írásmódja szerint, női nevek esetében az -ová végződést elhagyva tüntessék fel a személyi okmányokban. A Via Nova ifjúsági csoport ezt a lehetőséget népszerűsíti.

MTI Oktatás

Veszélyben az egyetlen szlovákiai magyar egyetem státusa

A szlovák oktatási tárca által leminősítésre jelölt révkomáromi Selye János Egyetem (SJE) kérni fogja, hogy fennállása 14. évéig hagyják ki az akkreditációs folyamatból, ha nem kapja meg az akkreditációs feltételek teljesítésére kért türelmi időt - írta szerdán a Szabad Újság című független szlovákiai magyar napilap.

1 2
A címlapról ajánljuk