Szegő Iván Miklós Itthon

Az ember, aki már az elején elvesztette a Monarchia háborúját

Az ellenfél lebecsülése, a helyzet teljes félreismerése és a két fronton szorongatott erők rossz elosztása – e hibákat követte el az első világháború első heteiben az osztrák-magyar vezérkari főnök, Conrad von Hötzendorf, akinek a befolyása a háború első éveiben a birodalom ausztriai felében volt a legnagyobb. Stratégiai hibáival már a kezdet kezdetén megpecsételte a Monarchia sorsát. Napra pontosan 100 évvel ezelőtt indult a Nagy Háború, épp egy hónappal Ferenc Ferdinánd meggyilkolását követően.

Szántó András Gasztro

Tányérhús vagy táfelspicc?

Amikor különböző népek konyháját, jellemző ételeit vizslatjuk, azokat a kuriózumokat keressük, amelyek máshol nem fordulnak elő. A krumpli, a répa, a marhahús igazán nem tekinthető sajátságosnak, de a forma, amelyben megjelenik már egyedivé varázsolja az ételt. Így vagyunk a tányérhússal is. Már a róla való elmélkedés is felmelegít a hűvösre fordult őszben.

MTI Shake

Hajfürtje után Ferenc József házikabátját is elárverezték

Ferenc József császár házikabátja 160 ezer euróért, vagyis átszámítva körülbelül 46 millió forintért kelt el a müncheni Hermann Historica aukciós ház árverésén. A Panchutta osztrák gyűjtemény vásárolta meg a kabátot – közölte az intézmény szerdán.

Mester Nándor Shake

Itt helyezik nyugalomra Habsburg Ottót

A bécsi Kapucinus templom kriptájában helyezik végső nyugalomra a hétfőn elhunyt Habsburg Ottó földi maradványait július 16-án.

hvg.hu Vélemény

160 éve: hányan estek áldozatul Haynau megtorlásának?

Vajon hány áldozata volt ténylegesen az 1848-49-es forradalom vérbefojtását követő megtorlásnak? A bécsi levéltárak feneketlennek tűnő iratrengetegében öt esztendeig kutatott Hermann Róbert hadtörténész. Őt kértük számvetésre az évforduló ürügyén.

1 2

A címlapról ajánljuk