hvg.hu Kult

Idén túlcsordul a Fesztiválzenekar

Fischer Iván világhírű kollektívája új fokozatra kapcsol. Az 2015-ös idény során a zenekar a legnagyobb koncerttermektől kissé elkanyarodva a vidékre koncentrál, gyerekoperához asszisztál és folytatja kakaókoncertjeinek sorozatát is.

Hankó Viktor Kult

Néha kell is hibázni – interjú Roger Muraroval

Péntektől kezdve három estén át szerelemről és halálról szóló szürreális meditációk füzére lengi be a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet. A kortárs francia zeneszerző Messiaen finoman szólva is megosztó Turangalila-szimfóniája hallható a Müpában a következő napokban. A 10 tételes, majdnem másfél órás, szünet nélküli művet a Budapesti Fesztiválzenekar kelti életre, ráadásul egy izgalmas és érdekes hangszer, az ondes martenot társaságában. Ennek jut majd az isteni szólam megszemélyesítése. A zongoránál Messiaen egykori tanítványa, Roger Muraro ül majd. Vele beszélgettünk az egyik próba után, a szálloda halljában.

hvg.hu Plázs

Lenyomja a diszkót és a hiphopot, mi az?

Csintalan kuncogás, lelkes taps és nyílt figyelem. Mi történik akkor, ha a világ egyik legjobbjaként számon tartott zenekar olyan gyerekeknek zenél, akiknek a múltjában szinte elképzelhetetlen tragédiák húzódnak meg, és akik még soha életükben nem jártak koncerten? A Budapesti Fesztiválzenekar egy hét alatt mindhárom magyarországi SOS gyermekfaluba ellátogatott.

BI Kult

„Ez a sok mocsok kikerült a szőnyeg alól”

A művészet feladata az, hogy tükröt tartson akkor is, ha abba kínos belenézni – véli Fischer Iván, akinek a tiszaeszlári vérvádról szóló Vörös tehén című operáját június 23-án és 24-én a Vígszínház színpadán láthatjuk. A karmester-zeneszerző szerint ez a 19. századi történet egyfajta esszenciája annak, ami ezt az országot kettéfeszíti, és aktuálisabb, mint valaha. Interjú.

MTI Kult

Levelet írt Tarlósnak a Fesztiválzenekar

Fővárosi támogatása megmaradása érdekében levélben fordult hétfőn Tarlós István főpolgármesterhez és a Fővárosi Közgyűléshez a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) vezetése.

HVG Kult

Tanopera

Az ősszel, a budapesti Mahler Ünnep keretében mutatták be először – a Fischer Iván vezette Fesztiválzenekar...

1 2

A címlapról ajánljuk