MTI Világ

A Frontex elhatárolódik a magyar rendőri erőszaktól

Az EU-s határőrizeti ügynökség missziója együtt járőrözik a magyar katonákkal a szerb határon. A Libération című francia lap arra kérdezett rá, miért vesz részt az ügynökség abban "a magyar nyomorúságban, ahol a határellenőrzés leplezetlenül egyfajta migránsvadászatra hasonlít". A Frontex szóvivője szerint a magyar rendőrség által elkövetett erőszak jól dokumentált.

hvg.hu Világ

A görögök szomorúak Orbán miatt

Szomorú és csalódott a görög kormány, mert nem kapott érdemi segítséget Magyarországtól, ám az Orbán-kormány bírálatok terén már sokkal aktívabb velük szemben. A külügyminiszter-helyettes szerint még egy sátrat sem kaptak a magyaroktól.

MTI Világ

Lehetetlen a menekülteket visszatartani

Az európai uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex arra hívja fel a figyelmet, hogy a non-refoulement (a visszaküldés tilalmának) elve szerint a migránsokat nem lehet egyszerűen visszaküldeni, joguk van a menekültügyi eljáráshoz, így pillanatnyilag nincs lehetőség arra, hogy a menekülteket az Égei-tengeren visszatartsák attól, hogy Görögországba menjenek.

hvg.hu/MTI Világ

A Frontex átveheti bármely EU-tagország határának ellenőrzését

Görögország a jövőben szélesebb együttműködést folytat az EU határőrizeti szervével, a Frontexszel, ennek jegyében új migrációs stratégiát fogadtak el az Európai Unió állam- és kormányfői Brüsszelben a bevándorlási hullám megállítása és a schengeni vívmányok megőrzése érdekében, így Európa visszaszerezheti az ellenőrzést külső határai felett, például megnövelik a Frontex állományát is.

hvg.hu Itthon

Orbán támogatja a Frontex felvértezését az EU-határon

Magyarország elviekben támogatja az állandó uniós határőrizeti szerv létrehozását, a részletekről még tárgyalni kell, de az irányt helyesnek tartja a magyar kormány - jelentette ki Orbán Viktor csütörtökön, miután megérkezett az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli tanácskozására. A tervezet szerinte Görögországról szól, de gyakorlatban tagállami jogokat sérthet.

Dercsényi Dávid Itthon

Orbánnak már az se jó, ha az EU azt teszi, amit ő mondott

Meg kellene erősíteni az EU külső határait, a görög külső határra pedig katonákat kell vezényelni, hallhattuk hónapokig Orbán Viktortól. De most, amikor az EU erre készül, hirtelen felfedeztük a tagállamok szuverenitásának fontosságát.

MTI Világ

Másfélmillió ember érkezett idén a menekültválság alatt

Elérte az 1,55 milliót az illegális határátlépések száma az idei év első 11 hónapjában az Európai Unió külső határain az Európai Határőrizeti Ügynökség, azaz a Frontex adatai szerint. Bár novemberben a rossz idő miatt kevesebben jöttek, még így is többen, mint tavaly egész évben.

Dercsényi Dávid (Brüsszel) Itthon

Négy embert tudtak felajánlani Orbánék Schengen megvédésére

Orbán Viktor Európában is fontos figura, amennyiben valaki fontossá válhat attól, hogy egy díszebéden odatojik az asztal közepére – hangzott el azon a brüsszeli sajtószemináriumon, melyet menekültügyben tartanak Brüsszelben. A hvg.hu is ott van.

hvg.hu/merites.hu Világ

Kérés nélkül is átvenné a Frontex az EU-határok őrzését

Állítólag az adott ország kérése és beleegyezése nélkül is átvehetne határőrizeti feladatokat bármely uniós tagországtól az Európai Unió határőrizeti ügynöksége az Európai Bizottság formálódó javaslata szerint, amelyet a brüsszeli testület már a következő uniós csúcs előtt, december 15-én bemutathat.

MTI Világ

Erősítést kap az uniós határellenőrzési ügynökség

Európai országok hamarosan csaknem háromszáz határőrt bocsátanak az uniós határellenőrzési ügynökség, a Frontex rendelkezésére a menekültválság kezelése érdekében – jelentette be kedden a varsói székhelyű szervezet.

MTI Világ

Tusk: közös határellenőrző testületet hoz létre az EU

A péntekre virradóra véget ért uniós csúcstalálkozón olyan döntések születtek, amelyek hozzájárulnak az Európai Unió külső határainak biztosításához – ezt mondta a tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón az Európai Tanács elnöke. Donald Tusk szerint döntöttek az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex jelenlegi jogkörén túlmutató "integrált határellenőrzés" létrehozásáról.

1 2

A címlapról ajánljuk