hvg.hu Nagyítás

Amiért még mindig egy hétre Budapestre tódulnak a világ legtávolabbi szegleteiből

Ha megpróbálnánk pontosan meghatározni, miért érkezik egy új-zélandi, egy ausztrál, egy grúz vagy egy holland fiatal épp a Szigetre Európa számos fesztiválja közül, elég nagy bajban lennénk. A látvány, a hangulat, a közép-európai miliő miatt? Nehéz megmondani, most néhány fotó segítségével próbálunk közelebb férkőzni ahhoz, hogy miért is olyan egyedi ez a bizonyos egy hét együttlét az Óbudai-szigeten.

hvg.hu Nagyítás

Sziget 25 – fesztiváltörténelem képekben

Immáron huszonötödik éve augusztusban egy hét erejéig egy külön „ország” jön létre Budapest északi részében: az Óbudai-szigeten nyaranta egy másik világ kapui nyílnak meg, ahol a kor közösségi élményei esszenciális erejűvé válnak, és a mindennapi élet bizonyos korlátai látótávolságon túlra kerülnek. Ha valaki kilátogat a Sziget Fesztiválra, egy másik dimenzióba lép át. Ennek a különleges univerzumnak a hű krónikása a kezdetektől, 1993-tól Benkő Imre, illetve néhány éve immár a Rockstar Photographers csapata, akik fotóikkal a szigetlét legapróbb mozzanatait is képesek voltak és a mai napig képesek kellő finomsággal megörökíteni. Ennek a komplex és közös munkának eredményeit mutatja be az a kiállítás, amelyet Gerendai Károly és Müller Péter Sziámi, a fesztivál két alapítója nyitott meg július 11-én a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. Az évek során készült képekből Csizek Gabriella kurátor, a Mai Manó Ház főmunkatársa válogatásában az ún. lightbox technika segítségével egy különleges látvány-installáció formájában, valamint hagyományos és vetített formában is megjelennek a fekete-fehér, színes, analóg és digitális technikával készült, illetve panorámagéppel és drónnal felvett Sziget-fotók.

hvg.hu Nagyítás

Acélváros, szürke fények, ikrek - válogatás Benkő Imre fotóesszéiből

Magyar képzőművészet kategóriában nyert Prima Primissima Díjat Benkő Imre Balázs Béla-díjas fotóművész. Képei számos alkalommal jelentek meg a HVG hasábjain is. Alkotásaival hetven egyéni kiállításon és több száz csoportos bemutatón szerepelt a világ különböző tájain. Műveit számos jelentős közgyűjtemény, galéria és magángyűjtő őrzi. Válogatás Benkő Imre képeiből.

Windisch Judit Itthon

Felmentették a Dokk diszkó gyilkossággal vádolt kidobóit

Emberölésért álltak bíróság elé szerdán a Dokk diszkó egykori kidobóemberei, akik a vádirat szerint egy részeg fiút megvertek, levetkőztettek, majd a Dunába dobtak, és ő ezután elhunyt. A bíróság első fokon felmentette a vádlottakat, mert nem látták bizonyítottnak, hogy ők voltak a tettesek, az ügy koronatanúja pedig ellentmondásokba keveredett.

hvg.hu Itthon

Népszabadság: Most L. Simonra bízták a Hajógyári-sziget fejlesztését

Koncepciótervet rendelt a kormány 200 millió forintért a Hajógyári-sziget déli csücskének hasznosítására – írja a Népszabadság. A sziget alig harmada az a terület, amelyet fejlesztenének úgy, hogy már a kormány olimpiai vágyait is figyelembe vennék. Nem ez lesz az első ilyen tanulmány. Most állítólag L. Simon László kapta a feladatot.

hvg.hu Kult

Mégsem engedélyezték a mai gigantikus záróbulit a Hajógyárin

Közel 11 ezer ember jelezte, hogy részt venne szombat este a Hajógyári-szigetre szervezett hatalmas búcsúbulin, de a hatóság pénteki bejárása során úgy döntött, mégsem engedélyezi a bulit - derül ki az esemény Facebook-oldaláról. A szervezők pár hét múlva újra megpróbálkoznak a parti megszervezésével.

Neuberger Eszter Itthon

Csomagolnak az Álomsziget hajótöröttjei

Szombat este elbúcsúzik Budapest éjszakai életétől a Hajógyári-sziget: a partizóna szórakozóhelyei világraszóló záróbulit rendeznek, mielőtt végleg becsuknak. A napokban nemcsak ők, hanem több tucat más cég is leadja a kulcsot, miután az állam tavaly ősszel visszavásárolta a Medgyessy-kormány idején privatizált telkeket, a bérlőket pedig még az előző tulajdonossal kitessékeltették. Az elmúlt három hónapban sokan próbálták kiharcolni, hogy ne kelljen költözniük, de csak keveseknek sikerült. Pedig még mindig nem lehet tudni, pontosan mihez kezd az állam a területtel – a csúszás miatt a bérlők akár még maradhattak is volna.

Csikász Brigitta Itthon

Így porladt szét a Vizoviczki birodalom

Végleg bezárnak a Hajógyári-sziget szórakozóhelyei – közölte Vizoviczki László egyik munkatársa, a szórakozóhelyek "szakmai vezetője", Varjú Zoltán – ahogy ő maga fogalmaz –, "ismertebb nevén, Dexi" a hvg.hu-val. Dexi szerint ennek anyagi okai vannak, de hozzájárultak a "korrupciós ügy fő gyanúsítottjának tartott Vizoviczki Lászlóval kapcsolatban megjelent hazugságok is". Varjú hangsúlyozta azt is, hogy főnöke soha nem adta át senkinek a sziget szórakozóhelyeit, csak éppen nem ő irányította azokat.

hvg.hu Itthon

Vizoviczki visszatért nagy sikerei színhelyére?

Vizoviczki László is segíti a munkáját annak a Kapitány Nórának, aki a Hajógyári-sziget szórakozóhelyeinek partiszervező cégét vezeti ismét – vette észre a Party News anyagát a 444.hu.

MTI Ingatlan

Beköltözik az állam az Álom-szigetre

Az állam nettó 3 milliárd 999,1 millió forintért visszavásárolja a budapesti, harmadik kerületi Hajógyári-szigeten lévő hét ingatlant, amelyen a beruházó eredetileg Álom-sziget néven szórakoztató központot kívánt létesíteni - az erről szóló kormányhatározat a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

1 2 3 4

A címlapról ajánljuk