Dercsényi Dávid-Windisch Judit Itthon

Amikor a civilek az állam helyett küzdenek értünk

Olyan területeket töltenek ki a civil szervezetek, ahonnan hiányzik az állam, vagy épp hogy annak túlterjeszkedése miatt van szükség a fellépésükre. Cikksorozatban mutatjuk be, milyen lenne az ország a civil szervezetek nélkül. Ez az első rész, amelyben a jogvédő civilek sikeres akcióit soroljuk fel.

hvg.hu Itthon

"A kormány terve egyszerre értelmetlen és totálisan jogellenes"

Egyrészt menedékkérőket nem lehet idegenrendészeti őrizetbe venni, hiába emlegeti ezt Lázár János és Orbán Viktor, másrészt a menedékkérők elleni kényszerintézkedést meg sem szüntették, így nincs mit visszaállítani - reagált a Helsinki Bizottság a miniszterelnök és a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozataira.

Windisch Judit Itthon

Összevissza beszélt Németh Szilárd a civilekről

Németh Szilárd csütörtöki sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a kormány nagyjából milyen komolyságú emberre bízta a civilek elleni lejárató kampányát. A Fidesz-alelnök volt, hogy nem mondott igazat, volt, hogy a saját korábbi nyilatkozatából kihátrált, máskor meg egyszerűen belezavarodott a szavaiba. Slusszpoén: nem a szervezetek, a vezetőik vagyoni helyzetére kíváncsiak.

hvg.hu Itthon

Schiffer: Ennyire Németh Szilárd sem lehet hülye

A volt LMP-s parlamenti képviselőt kérdeztük, mit gondol arról, hogy a miniszterelnök azt a civil szervezetet is el akarja takarítani, amely magát Orbán Viktort is védte a "gyurcsányi terror" idején.

hvg.hu Itthon

Nem öt évre, egész életre szól a letelepedési kötvény

Annak ellenére, hogy Rogán Antal és Lázár János is azt mondta, a letelepedési kötvényt vásárló külföldiek csak öt évig maradhatnak Magyarországon, az arról szóló jogszabályból kiderül: az engedély meghosszabbítása pusztán formaság – írja a Magyar Nemzet.

hvg.hu Világ

Megverték a bulgáriai Helsinki Bizottság elnökét

Megverték a Bolgár Helsinki Bizottság elnökét csütörtökön egy szálloda előtt. A támadói azonnal elmenekültek a helyszínről. A szervezet közleménye szerint sokszor fenyegetik őket, de fizikai támadás eddig nem ért tagokat.

Mizsur András Itthon

Megizzasztották a KDNP-st, aki szerint nyitott, befogadó ország vagyunk

Emlékszik még, hogy mikor látott utoljára kormánypárti politikust nyilvánosság előtt vitázni? Kedd este a Gödör Klubban ennek a ritka jelenségnek lehettek szemtanúi azok, akik elmentek a Republikon Intézet kvótanépszavazásról szóló keddi kerekasztal-beszélgetésére.

hvg.hu Itthon

Bepanaszolták a civilek a kormányt Strasbourgban

Elfogadhatatlannak tartja strasbourgi bírójelölés magyar listáját több mint egy tucat civilszervezet, ezért az Európa Tanácson keresztül akarják rászorítani a kormányt arra, hogy a normáknak megfelelő eljárásban válassza ki a jelölteket.

hvg.hu Itthon

Jogerősen pert nyert a Fidesz ellen a Helsinki Bizottság

A bíróság szerint a kormánypárt megsértette a Helsinki jó hírnevét, amikor közleményében a migrációs adatok meghamisítással vádolta a civileket. A pernyertes szervezet közölte, menekültek segítésére fordítják a Fidesz egymillió forintját.

hvg.hu Itthon

Csendben kinyírná a bejegyzett élettársi viszonyt a kormány, aláírásgyűjtés indult

A 2017-es költségvetéshez készülő salátatörvénybe csúsztattak bele egyetlen mondatot, ami lehetőséget ad a bejegyzett élettársi viszony teljes átértelmezésére. Civilek riadóztatnak, és arra kérik az ellenzéki képviselőket, használják fel különleges lehetőségüket, amelynek segítségével bizottságban leszavazott javaslataikat is a Ház elé terjeszthetik. Aláírásgyűjtés is indult.

1 2 3 4 5 6
A címlapról ajánljuk