hvg.hu Itthon

Írópalánták közpénzből: megvannak az „állami írónevelde” első ösztöndíjasai

Kihirdették a Magyar Időknél rovatvezetői feladatokat ellátó Orbán János Dénes nevével fémjelzett, Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft (KMTG) első irodalmi pályázatának nyerteseit. A lista nem csupán az állami pénzen irodalmi tehetséggondozásban részesülő fiatal író- és költőpalánták neveit tartalmazza, hanem a mentorokét is, akik közt megtaláljuk a Kukorelly Endrét leütő szerzőt, de a 888.hu portál egyik volt munkatársának is jutott hely a csapatban.

Marosán György Vélemény

A Kárpát-medencei hegemónia délibábja

A hegemónia - ha elismert képességen alapul - irigységet vált ki. Ám ha a hegemónia igényét valaki képesség és erő nélkül hirdeti meg, az közröhejt idéz elő.

MTI Gazdaság

Nagyváradon mutatták be a Rómer Flóris Tervet

Nagyváradon, egy konferencia keretében mutatta be Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára a Rómer Flóris Tervet, amellyel Magyarország 2016-tól évi 200 millió forintot fordít a kárpát-medencei, határon túli épített kulturális örökség megőrzésére.

MTI Itthon

Orbán Viktor meghirdette a ... évét

Mi másnak az éve lenne 2015 Magyarországon, mint a szakképzésé? Orbán Viktor bejelentette, hogy a jelenlegi 28-30 ezer szakképzésbe járó diák számát jövőre jelentősen megemelné a kormány. Kárpát-medencei ösztöndíjat is indítanak, hogy ez sikerüljön.

hvg.hu Gasztro

Egyház és bor

Közel 100 részvevő, 48 különféle bor a Kárpát-medencéből, szakmai előadások, hagyományteremtés - erről szólt a legutóbbi hétvége Sárospatakon.

hvg.hu Gasztro

Bornaptár a neten

Új internetes gyüjtőportál indult októberben, amit minden bizonnyal örömmel fogadnak a borkedvelők és a borászatok, programszervezők egyaránt. A Bornaptár naprakészen tartja számon a magyar és a határontúli boros eseményeket.

MTI Világ

Eltűnt 1,4 millió magyar

A Kárpát-medencében a 2011-es népszámlálások szerint a lakosság száma hozzávetőleg 25 millió 700 ezer volt, és mintegy 10 millió 400 ezren (40,5 százalék) vallották magukat magyar nemzetiségűnek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességtudományi Kutatóintézete csütörtökön. A szomszédos országokban sokkal kevesebben vallották magukat magyarnak, mint korábban, a korábbi bő egymilliós csökkenést mintegy egymillió négyszázezres követte.

M. László Ferenc Itthon

Több százezernyi rejtett szavazóra is figyel a Fidesz

Bár alig 150 ezer fővel nőtt a magyar választópolgárok száma az elmúlt másfél évben, még nem tudni, hogy milyen szerepet játszik majd a 2014-es választásokon a világban szétszórtan élő, becslések szerint milliós lélekszámú magyarság. Sokan el sem veszítették az állampolgárságukat, vagy kivándorló nagyszüleiktől, dédszüleiktől örökölték azt. Kérdés, hogy akarják-e a honpolgárságuk felelevenítését és szavaznak-e két év múlva a magyarországi pártokra.

MTI Itthon

Még várni kell az igazi nyárra

Az előrejelzés szerint a következő napokban is esős idő valószínű, néhol erős széllel. Napközben 25 foknál nem lesz melegebb.

hvg.hu Tech

Klímaváltozás a Kárpát-medencében: mit üzen a múlt?

Földtörténeti szempontból igen kis mértékű klímaváltozások voltak a Kárpát-medencében az utóbbi ötezer évben, ám azok mégis társadalmi változásokat okoztak - hangsúlyozta a Magyar Tudományos Akadémia Geokémiai Kutatóintézetének igazgatója.

1 2

A címlapról ajánljuk