Balla István Élet+Stílus

Játék és ideológia: amikor a hatalom megmondja, mit tehet a gyerek

Nem lehet elég korán kezdeni az adott kornak megfelelő alattvalók kinevelését – gondolja minden hatalom, ezért már a játékok kifejlesztőitől is elvárták, hogy közvetítsék a „helyes” ideológiát. A Kiscelli Múzeum nemrég nyílt tárlatának ez csak az egyik tanulsága. De ha valakinek tele a hócipője a tanulságokkal, akkor is játszhat egy jót a templomból kialakított kiállítóteremben.

Műértő Műértő

Párbeszéd a múlttal

A B. A. úr X-ben című kiállítás a múltról beszél és a mának tart tükröt. Elbizonytalanít a tekintetben, fenntartható-e még az egykori és a jelenkori heroikus ellenállás toposza, amikor a határok egyre porózusabbak, a pozíciók egyre képlékenyebbek.

Hamvay Péter Itthon

Patyomkin-pavilon: "A magyar siker meglepte és lefegyverezte az ellenséget"

Köszönő viszonyban sem volt a valósággal az a kép, amit az 1958-as brüsszeli világkiállítás magyar pavilonja mutatott az országról. Boldizsár Iván mégis jobban kufárkodott kései utódjánál, a 2015-ös milánói világkiállítási megjelenést menedzselő Szőcs Gézánál.

Műértő Műértő

Megjelent a Műértő december-januári lapszáma

Párbeszéd a múlttal – B. A. úr a Kiscelli Múzeumban / Vitatott a Tiso-féle fasiszta szlovák állam? – kiállítás Pozsonyban / A jó, a rossz és az ufó – gyerek/kor/képek a budai Várban / Önfényezés, befektetés, közvagyon – német kortárs magánmúzeumok / Virtuális utcaharc – Szabó Ádám háborús játékai Pakson / Hol lakik a Tévémaci? – a Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum / Rombolva alkot – Vhils, a portugál street art művész

hvg.hu Itthon

Hiába vitték el, nem marad óra nélkül a felújított Széll Kálmán tér sem

"Találkozzunk a Moszkván, az óra alatt" – mondta több évtizeden keresztül ezernyi budapesti, ám ez a korszak véget ért, ugyanis ma délelőtt a Kiscelli Múzeumba szállították a kultikussá vált találkozóhely szimbólumát: az órát, ami 1941 óta állt a téren. A régi órát kiállítják, de már tervezik az újat is, aminek helye van a felújított téren.


A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával