Gyöngyöspata, ahol százmillióra perelik a cigánygyerekek az államot

Gyöngyöspata, ahol százmillióra perelik a cigánygyerekek az államot

A gyöngyöspatai cigánygyerekeket súlyos hátrányok érték a jogellenes szegregált körülmények miatt. Külön wc-t kellet használniuk, még nyolcadikban is a negyedikes tankönyvekből tanították őket, sokan nem tanultak meg 14 éves korukra sem megfelelően írni és olvasni. A középiskolát sem fejezték be a lemaradás miatt, egy életre szóló hátrány érte őket, ezért 209 millió forintos kártérítésért perelik a magyar államot.

"A hátrányos helyzetet az iskola hozza létre"

"A hátrányos helyzetet az iskola hozza létre"

A lázongó tanárok érzik a problémákat, de sokkal mélyebb gondjai vannak a magyar oktatási rendszernek, és egy lényegi pontjával ők sem mernek szembenézni. Nahalka István oktatáskutatóval készült interjúnkból kiderül, hogy az esélyegyenlőtlenség kérdésének félretolásával és az elhibázott centralizációval hogyan kanyarodtunk vissza a késő ötvenes évek szisztémáihoz.

"Új közoktatási törvény kellene, de ez a minisztériumnak tabu"

"Új közoktatási törvény kellene, de ez a minisztériumnak tabu"

Tárgyalással vagy más módon egy új közoktatási törvényt kellene kiharcolniuk a pedagógusoknak – mondta Nahalka István oktatáskutató a Köznevelési Kerekasztal alakuló ülése előtt. Az áttörésre nemigen számító szakemberrel készült hosszú interjúnkat holnap reggel olvashatják, addig is kivettünk abból egy érdekesebb részt, amelyből kiderül, hogy miben volt igaza Lázár Jánosnak, miért romlik a magyar diákok teljesítménye és miért kell nagyítóval keresni a fizikatanárokat.

Oktatás: és akkor jött a fülkeforradalom…

Oktatás: és akkor jött a fülkeforradalom…

Nagyjából mindegy, hogy ki az államtitkár, menesztése nem is szerepelt a tiltakozó pedagógusok listáján. Valódi változásokra viszont azért nincs esély, mert azok a NER lényegét érintik.

Fellázadnak a szegedi tanárok is?

Fellázadnak a szegedi tanárok is?

Vegzálják, zsarolják a tanárokat egy szegedi pedagógus szerint. Nyílt levelet tett közzé a 22 éve tanító pedagógus.

Se a net, se a telefon nem működik a Klikben

Se a net, se a telefon nem működik a Klikben

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elköltözött egy másik épületbe, másfél hete nem működik az internet és a vezetékes telefonok. Azt sem lehet tudni, hogy mikor jön újra helyre a rend.

hvg.hu

Fűnek-fának tartozik az állam

Nagyot ugrott a költségvetési szervek lejárt adóssága. A Kliknek komoly problémái lehetnek, majd 10 milliárd forintos a cech, amit már ki kellett volna fizetnie.

hvg.hu

Csődgondnokot rendelne ki a Klikhez az LMP

Csak a gyorssegély és a központosítás csökkentése segíthet az adósság rendezésében, véli az ellenzéki párt.

MTI

Visszavette a Kliktől az iskolákat a siklósi önkormányzat

A polgármester szerint nem jól gazdálkodott a Klik, ezért a siklósi önkormányzat visszavette az iskolákat.

hvg.hu

Kétszázötven állami iskolában nincs internet

Kétszázötven állami köznevelési intézményben nincs központi internetszolgáltatás - közölte a Népszabadság a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ felmérésére hivatkozva.

MTI

Klik-trükk: kirúgják a közalkalmazottakat, majd felveszik őket közmunkásnak

A PDSZ megerősítette, hogy 86 százalékkal nőtt az iskolákban a közmunkások száma. A szakszervezet szerint ezek nem új munkaerők, hanem az intézményekből kirúgott korábbi közalkalmazottak.

hvg.hu

Balog május végéig dönt a gyakorlóiskolák ügyéről

A 9, egyelőre bizonytalan sorsú gyakorlóiskoláról május végére lesz biztos döntés, eddigre derül ki, hogy átveszi-e őket a Klik vagy sem.

MTI

Szcientológusok az iskolákban – megszólalt a Klik

Az állami iskolafenntartó közölte: a tankerületeket információkkal látják el a szcientológusok módszereiről. A TASZ korábban közérdekű adatkérésen alapuló jelentést tett közzé, amely szerint a szcientológusok a drogterápia "álarca alatt", állami támogatással folytathattak "felvilágosító" tevékenységet iskolákban.

MTI

Rejtett kamerás felvétel: pénzért adott jobb jegyet az ofő

Rejtett kamerás felvétel: pénzért adott jobb jegyet az ofő

A Klik is vizsgálódik a Szombathelyi Savaria Szakképző Iskolában történtek ügyében. Egy rejtett kamerás felvétel szerint az egyik osztályfőnök pénzt fogadott el a gyerekektől, cserébe kiválthatták az egyeset, vagy halaszthatták a házi feladat leadását. Egyelőre nem világos, hogy a tanár saját célra gyűjtött, vagy az osztálypénzt gyarapította. A pénzszedést az iskola igazgatója már leállíttatta.

hvg.hu

Államtitkár: Már elkezdődött az érettségi átalakítása

Tovább emelkednek a pedagógusbérek, racionalizálják a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működését és biztonságos lesz jövő évben a köznevelési intézmények működése – erről Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár beszélt az MTI-nek adott évvégi interjúban, kiemelve: lesz elegendő férőhely a kötelező óvodáztatáshoz.

MTI

Kiépítik a Klik egész országra kiterjedő szervezetét

A miniszter és a Klik elnöke nevezi majd ki a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyi (járási, fővárosi kerületi, megyeközponti és fővárosi) tankerületeinek vezetőit egy kormányrendelet-módosítás szerint. A tervezet kiépítené az iskolákat felügyelő szervezet egész országra kiterjedő hálózatát.

MTI

Rétvári: az oktatás minden területére több pénz jut jövőre

A jövő évi költségvetési javaslat szerint az oktatás minden szintjére több pénz jut, egyebek mellett a középfokú oktatásra is; a kormány semmi olyan intézkedést nem tervez, amely pedagógusok elbocsátásával járna - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI

Újabb 20 milliárdot kap a Klik, a gyermekétkeztetésből csíphetik le

Azonnali hatállyal újabb 20 milliárd forintot biztosítanak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működésére az idei költségvetésből.

MTI

Fizeti-e az állam a tanárok TB-jét?

Előfordult, hogy nem kaptak ellátást, mert nem volt érvényes a TAJ-számuk.

hvg.hu

Elmarasztalták a KLIK-et is: szegregáltak Gyöngyöspatán

Elmarasztalták a KLIK-et is: szegregáltak Gyöngyöspatán

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon is elmarasztalta a Gyöngyöspatai Önkormányzatot és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, mert a bíróság kimondta, hogy a gyöngyöspatai általános iskolában jogellenesen különítették el a cigány gyerekeket, akik egyúttal rosszabb minőségű oktatásban is részesültek. A másodfokon a KLIK-nek is egy jobbikos képviselőjelölt volt az ügyvédje.

hvg.hu
1235

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X