Visszavette a Kliktől az iskolákat a siklósi önkormányzat

A polgármester szerint nem jól gazdálkodott a Klik, ezért a siklósi önkormányzat visszavette az iskolákat.

hvg.hu

Kétszázötven állami iskolában nincs internet

Kétszázötven állami köznevelési intézményben nincs központi internetszolgáltatás - közölte a Népszabadság a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ felmérésére hivatkozva.

MTI

Klik-trükk: kirúgják a közalkalmazottakat, majd felveszik őket közmunkásnak

A PDSZ megerősítette, hogy 86 százalékkal nőtt az iskolákban a közmunkások száma. A szakszervezet szerint ezek nem új munkaerők, hanem az intézményekből kirúgott korábbi közalkalmazottak.

hvg.hu

Balog május végéig dönt a gyakorlóiskolák ügyéről

A 9, egyelőre bizonytalan sorsú gyakorlóiskoláról május végére lesz biztos döntés, eddigre derül ki, hogy átveszi-e őket a Klik vagy sem.

MTI

Szcientológusok az iskolákban – megszólalt a Klik

Az állami iskolafenntartó közölte: a tankerületeket információkkal látják el a szcientológusok módszereiről. A TASZ korábban közérdekű adatkérésen alapuló jelentést tett közzé, amely szerint a szcientológusok a drogterápia "álarca alatt", állami támogatással folytathattak "felvilágosító" tevékenységet iskolákban.

MTI

Rejtett kamerás felvétel: pénzért adott jobb jegyet az ofő

Rejtett kamerás felvétel: pénzért adott jobb jegyet az ofő

A Klik is vizsgálódik a Szombathelyi Savaria Szakképző Iskolában történtek ügyében. Egy rejtett kamerás felvétel szerint az egyik osztályfőnök pénzt fogadott el a gyerekektől, cserébe kiválthatták az egyeset, vagy halaszthatták a házi feladat leadását. Egyelőre nem világos, hogy a tanár saját célra gyűjtött, vagy az osztálypénzt gyarapította. A pénzszedést az iskola igazgatója már leállíttatta.

hvg.hu

Államtitkár: Már elkezdődött az érettségi átalakítása

Tovább emelkednek a pedagógusbérek, racionalizálják a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működését és biztonságos lesz jövő évben a köznevelési intézmények működése – erről Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár beszélt az MTI-nek adott évvégi interjúban, kiemelve: lesz elegendő férőhely a kötelező óvodáztatáshoz.

MTI

Kiépítik a Klik egész országra kiterjedő szervezetét

A miniszter és a Klik elnöke nevezi majd ki a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyi (járási, fővárosi kerületi, megyeközponti és fővárosi) tankerületeinek vezetőit egy kormányrendelet-módosítás szerint. A tervezet kiépítené az iskolákat felügyelő szervezet egész országra kiterjedő hálózatát.

MTI

Rétvári: az oktatás minden területére több pénz jut jövőre

A jövő évi költségvetési javaslat szerint az oktatás minden szintjére több pénz jut, egyebek mellett a középfokú oktatásra is; a kormány semmi olyan intézkedést nem tervez, amely pedagógusok elbocsátásával járna - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI

Újabb 20 milliárdot kap a Klik, a gyermekétkeztetésből csíphetik le

Azonnali hatállyal újabb 20 milliárd forintot biztosítanak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működésére az idei költségvetésből.

MTI

Fizeti-e az állam a tanárok TB-jét?

Előfordult, hogy nem kaptak ellátást, mert nem volt érvényes a TAJ-számuk.

hvg.hu

Elmarasztalták a KLIK-et is: szegregáltak Gyöngyöspatán

Elmarasztalták a KLIK-et is: szegregáltak Gyöngyöspatán

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon is elmarasztalta a Gyöngyöspatai Önkormányzatot és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, mert a bíróság kimondta, hogy a gyöngyöspatai általános iskolában jogellenesen különítették el a cigány gyerekeket, akik egyúttal rosszabb minőségű oktatásban is részesültek. A másodfokon a KLIK-nek is egy jobbikos képviselőjelölt volt az ügyvédje.

hvg.hu

Hoffmann Rózsa: „Nem volt itt semmi ellentmondás”

Hoffmann Rózsa: „Nem volt itt semmi ellentmondás”

Ma is sikertörténetnek tartja Hoffmann Rózsa a Klik felállítását, az ennek ellenkezőjét sugalló RTL-interjút szerinte félreérthetően vágták össze. Azt ugyanakkor tényleg nem tartja jónak, hogy egy központból irányítsák az összes tankerületet. Nem támogatná azt sem, hogy a kormányhivatalokhoz kerüljön az iskolafenntartás. Szerinte nem jók az OECD adatai az oktatást érintő drasztikus pénzkivonásokról, és úgy véli, igenis jók az új tankönyvek. Interjú a volt köznevelési államtitkárral.

Gondok a Klikben: három évre visszamenőleg tartoznak a pedagógusoknak

Bár az Emmi azt mondta, területi egyenlőtlenségek felszámolása miatt kell 20 milliárd forinttal kisegíteni a Kliket, a Magyar Nemzet azt írja, a korábbi fenntartói szerkezet öröksége miatt volt erre szükség. A Klik még három évre visszamenőleg tartozik a pedagógusoknak a bankszámla-vezetési költségekkel is.

MTI

Tóta W: A Nagy Könyv

Tóta W: A Nagy Könyv

Hibás tankönyvek és defektes emberek eddig is voltak. De nem volt monopóliumuk.

Balog elmondja, miért nem baj, hogy ostoba kijelentéséért támadták

Balog elmondja, miért nem baj, hogy ostoba kijelentéséért támadták

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a Magyar Hírlapnak adott interjúban elismerte, hogy részben talán joggal érték bírálatok az állami iskolafenntartót, de annyi engedményt már nem tett, hogy konkrét hibákról beszélt volna. A romaholokausztos kijelentésében sem érez semmi kivetnivalót utólag, legalábbis azt a következtetés vonta le utólag az ügyből, hogy jó helyen áll, akit mindkét oldalról támadnak.

hvg.hu

Megbukott a Klik élén Marekné Pintér Aranka

Megbukott a Klik élén Marekné Pintér Aranka

Alig egy hónap telt el a harmadik Orbán-kormány megalakulása óta, máris távozik a 120 ezer pedagógusért felelős Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) vezetője. A Klik másfél éves működése alatt botrányt botrányra halmozott, idén év elején már a kormányon belül is keményen bírálták. A korábban Hoffmann Rózsa által kiválasztott Marekné Pintér Aranka helyét információnk szerint Hoffmann utódjának egy volt munkatársa veheti át.

MLF

Bedarált tankönyvpiac

Bedarált tankönyvpiac

A népbutítás felé tett hatalmas lépés a tankönyvkiadás államosítása: ezentúl nem szakmai szempontok alapján kiválasztott, részben még kísérleti stádiumban lévő, esetenként meglehetősen együgyű egyentankönyvekből tanulhatnak az iskolások.

Figyelő: Az új Orbán-kormány átszabja a kórházfinanszírozást

A Figyelő legújabb számában azt írja, hogy a következő kormány tervezett intézkedései között a rezsicsökkentés és a nonprofit közszolgáltató létrehozása mellett az egészségügyet és az oktatást érintő tervek is szerepelnek.

hvg.hu

Eltűnt Hoffmann Rózsa levele?

Eltűnt Hoffmann Rózsa levele?

Egyelőre kérdéses, hogy eljutott-e az érintettekhez Hoffmann Rózsa levele, pedig az iskoláknak már csak egy szűk hét áll rendelkezésre a válaszadáshoz. A helyettes államtitkár elvileg még decemberben küldött levelet az iskolafenntartóknak, amelyben a PISA-eredmények javításához kért tanácsot. De hiába hívtunk végig nagyjából két tucat tankerületet, és kerestünk igazgatókat, túlnyomó többségük tőlünk hallott a levélről először. Akik pedig tudtak róla, azok szerint is fölösleges az egész felmérés.

1234

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X