Németh András Világ

Az összeomlás szélére kényszerítették a török gazdaságot, Erdogan rendszere is beleremeghet

2001, a legutóbbi súlyos gazdasági válság óta nem volt olyan rossz hete a török lírának, mint most, amikor csak pénteken 20 százalékot veszített értékéből. Emelkedő amerikai kamatok, washingtoni szankciók, haveroknak adott óriási állami megrendelések, euró- és dollárhitelekkel terhelt vállalatok, és csökkenő bizalom – minden együtt van ahhoz, hogy újra mély krízisbe zuhanjon a török gazdaság. A válságnak pedig lesznek továbbgyűrűződő hatásai.

MTI Kult

Spiró: A legnagyobb mai magyar költő halt meg

Spiró György méltatta a szerda éjjel elhunyt Juhász Ferencet, akinek a költészete egyes korszakaiban szerinte Vörösmartyhoz, Adyhoz, József Attilához mérhető. Spiró biztos benne, hogy ha a líra újra feltámad, Juhász Ferencet a legnagyobb magyar költők között fogják emlegetni.

Nagy Gergő Gazdaság

Ilyen az, amikor fenekestül felfordul a világ

Újra a nemzetközi híroldalak, gazdasági lapok címoldalára került Magyarország, elsősorban a forint árfolyamának utóbbi két hétben tapasztalt zuhanásával érdemeltük ki az előkelő helyet. Hazánk mellett ugyanakkor még tucatnyi másik állam sínylette meg igazán az utóbbi két hét vesszőfutását, a feltörekvő piacokon hatalmas átrendeződésnek vagyunk tanúi. Miért mi? Miért épp most, és mi következhet mindebből? A hvg.hu kiskátéja a feltörekvői piaci turbulenciákról.

hvg.hu Gazdaság

"Egy pánik közepén vagyunk"

A fejlődő világban kevesebb lesz a pénz, kisebb lesz az éltető likviditás, magasabbak lesznek a kamatok. Ez önmagában nem lenne baj, de a buborékok leeresztése általában nem mentes a pánikoktól, összeomlásoktól, és most éppen egy ilyen pánik közepén vagyunk – írja Zsiday Viktor befektetési szakértő friss blogbejegyzésében, melyben az utóbbi napok devizapiaci helyzetét elemzi.

hvg.hu Gazdaság

310 forint egy euró

Szerda délután a forint euróval szembeni árfolyama kis időre átlépte a 310-es szintet. A török lírával gyengülünk mi is, ám a jelenleg alacsony magyar alapkamat sem segít az árfolyam megtartásában. Matolcsy egy szerdai rendezvények kifejtette: meglátása szerint továbbra is mérsékelt az inflációs nyomás itthon és az egész eurózónában, ez pedig további teret ad a kamatcsökkentésre. A forint három óra után nem sokkal is a 309-es szint felett ragadt, fél négy körül viszont már kicsivel e kurzus alá erősödött.

hvg.hu Gazdaság

Ma 310-nél is járt az euró

Szerda reggel komoly gyengülésnek indult a forint. Az euróval szemben a keddi 302-es szintről szerdán körülbelül bő két óra alatt majdnem 308 fölé gyengült a magyar fizetőeszköz. A forint árfolyamát a feltörekvői piacokon tapasztalható folyamatok, jelenleg elsősorban a török jegybank keddi döntése és a líra gyengülése mozgatja. Ennek eredményeképpen a forint 11 havi mélypontra gyengült az euróval szemben. Szerdán délután eközben Matolcsy is megszólalt: szerinte van még további tér a kamatcsökkentésre. A forint ezek után – a líra gyengülésével párhuzamosan – erőteljes gyengülésbe kezdett, fél háromkor már a 310-es szintet is átlépte a magyar deviza, később 308,6-ig erősödött vissza.

MTI Gazdaság

A Líra fellebbez a versenyhivatali döntés ellen

Fellebbez a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése ellen a Líra Könyv Zrt., melyre (egy másik másik könyvkereskedelmi társasággal együttesen) 15 millió forintos bírságot rótt ki - közölte a társaság igazgatóságának elnöke az MTI érdeklődésére.

MTI Gazdaság

Zuhantak a török részvényárfolyamok a tőzsdén

Zuhantak a hétfői nyitáskor a török részvényárfolyamok, a líra gyengült és a török állampapírok hozamai megugrottak, miután a befektetők aggódnak az Isztambulban és más török nagyvárosokban kirobbant tüntetések miatt.

Ongjerth Dániel, Lukács Andrea Kult

Kapitális fordítói hibák a bestseller-gyárban

Miért nem érdekli a kiadót, ha a gondozásában lévő könyv egy fordítási hiba miatt híresül el? Az eszetlen bestseller-hajsza A szürke ötven árnyalata című könyv oroszlánkirályos bakiján bukott ki, de hibáztatható egyedül a fordító? Utánajártunk, hogy viszonyul egymáshoz a kiadó, a szerkesztő, a fordító és a terjesztő az egyre szűkülő könyvpiacon. Van főgonosz? Az olvasó ártatlan.

1 2

A címlapról ajánljuk