Helikoptert küldött legénységgel együtt Lengyelország a magyar határra

A lengyel határőrség helikoptere nyolcfős legénységgel és egy összekötő tiszttel a fedélzetén Magyarországra érkezett szombaton, hogy segítsék a magyar-horvát határ védelmét.

MTI

Orbán lemondott miniszterét kitüntették külföldön

Andrzej Duda lengyel államfő az egyik legrangosabb lengyel elismeréssel, a Lengyel Köztársasági Érdemrend Parancsnoki Keresztjével tüntette ki Hende Csabát, a Fidesz parlamenti képviselőjét, volt honvédelmi minisztert. A kitüntetést Roman Kowalski lengyel nagykövet nyújtotta át ünnepség keretében szerdán a budapesti lengyel nagykövetségen.

MTI

"Ria, ria Hungária" zengett Prágában – Orbánékért tüntettek

"Ria, ria Hungária" zengett Prágában – Orbánékért tüntettek

"Ria, ria Hungária", "Orbán, Orbán!" zengett a prágai magyar nagykövetség előtt, ahol 500-600 ember szimpátiatüntetést tartott a magyarok mellett. Szerintük a magyar állam az európai hagyományokat próbálja védeni a menekültválságban tanúsított magatartásával. Közben két lengyel lap arról ír, hogy Orbán Viktor bölcs javaslatokat terjesztett elő a múlt heti EU-csúcson.

Visszavett az ámokfutásból a varsói orosz nagykövet

A varsói orosz nagykövet nemrég többek között azt nyilatkozta, hogy Lengyelország maga is felelős a II. világháború kitöréséért, és az, hogy a német megszállást követően Oroszország is gyorsan lerohanta, az oroszok részéről csak önvédelemből történt. Szergej Andrejev most részben visszavonta Lengyelországra vonatkozó kijelentéseit.

MTI

A visegrádi országok rosszul jártak a lengyel elnök szerint

A visegrádi országok rosszul jártak a lengyel elnök szerint

Andrzej Duda lengyel elnök szerint hátrányt jelentett a visegrádi országok számára, hogy a 120 ezer menekült kvótalapú elosztásáról a belügyminiszterek találkozóján született többségi döntés, és nem a szerdai ET csúcs zárásaként kormányfői szinten.

MTI

Megbénította Varsót a csütörtöki taxisblokád

Kétezer taxis indult el a külvárosokból lassú tempóban a belváros felé, hogy rávegye a lengyel kormányt: lépjen fel keményebben a törvényt elkerülő fuvarozókkal szemben.

MTI

Varsó frontországnak szeretné minősíttetni Lengyelországot

Az európai uniós ügyekért felelős lengyel külügyi államtitkár szerint lengyel szempontból a határvédelem, a menekültek és a gazdasági bevándorlók megkülönböztetése a fontos, valamint az, hogy Lengyelország "a frontország különstátusáért harcolhasson".

MTI

Térkép: Lengyelország a menekültek új Magyarországa?

Térkép: Lengyelország a menekültek új Magyarországa?

A Die Zeit újságírója Kos szigetén fotózta azt az arab feliratokkal ellátott térképet, amely új útvonalat jelöl meg a Görögország felől érkező menekülteknek. A térkép szerint Bulgárián, Románián, Ukrajnán és Lengyelországon keresztül vezet az új út Németország felé.

hvg.hu

Bűnbánó lengyelek özönlötték el Orbán Facebook-oldalát

Bűnbánó lengyelek özönlötték el Orbán Facebook-oldalát

Továbbra is hősként ünneplik idoljukat a lengyel Orbán Viktor-rajongók, és bocsánatot is kérnek tőle, illetve a magyaroktól kormányuk menekülteket befogadó döntése miatt. A magyar miniszterelnök eközben Bajorországban vendégeskedik, onnan pedig Brüsszelbe indul.

hvg.hu

Lengyel államtitkár: A magyarok is teljesíteni fogják a menekültelosztási tervet

Lengyelország úgy érzi, hogy a keddi, uniós belügyminiszterek közötti tárgyaláson elérte amit akart, vagyis hogy ne kötelező kvóták alapján osszák szét a menekülteket. A külügyi államtitkár azt mondta, a magyarok is csak jelképes okokból szavaztak a tervek ellen, a megszavazott tervet úgyis teljesítik.

MTI

Lengyelország a kvótán felül is befogadna menekülteket

Lengyelország a kvótán felül is befogadna menekülteket

Lengyelország ötezer menekült befogadását tervezi, részben Görögországból, részben Olaszországból. Magyarország kiesik a körből, mert már nem tartja magát frontországnak.

hvg.hu

Megölte a gondozóját egy tigris az egyik lengyel állatkertben

Megölte a gondozóját egy tigris az egyik lengyel állatkertben

Ketrectakarítás közben halálra marcangolta gondozóját egy szumátrai tigris a wroclawi állatkertben - értesült a TVN24 lengyel hírtévé szerdán.

MTI

Az EU-n kívül hoznának létre menekülttáborokat?

A tagállamok többségének az az álláspontja, hogy az EU-n kívül kellene létrehozni azokat a menekülttáborokat, amelyekből elosztanák a menekülteket, állítja a bolgár külügyminiszter.

hvg.hu

Újabb nagy EU-ország készül Schengen felfüggesztésére

Újabb nagy EU-ország készül Schengen felfüggesztésére

"Ahogy értesülést kapok arról, hogy bármilyen veszély fenyegeti a határainkat, elkezdjük az ellenőrzést" – közölte Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök. Az Európai Bizottság elnökével közölte, hogy Lengyelország nem fogadja el a bizottság által javasolt kvótákat, annyi menekültet fogadnak, amennyit megengedhetnek magunknak, eggyel sem többet vagy kevesebbet – mondta.

MTI

Aranyvonatot még nem, de valami mást már találtak

Nácik által épített alagutakat fedeztek fel Lengyelországban, miközben az aranyvonat után kutattak.

MTI

Lengyelország kvótát nem, menekülteket viszont akar

Lengyelország bizonyos feltételek mellett több menekültet fogadhat be annál a kétezer főnél is, mint amire korábban ajánlatot tett, de Ewa Kopacz kormányfő azt mondta, hogy ennek ellenére a bevándorlók kvóták szerinti szétorsztása nem vezet sehová.

MTI

Észak felé menekülő szírt küldenek vissza Magyarországra

Három szíriai és hat iraki illegális bevándorlót tartóztatott fel a lengyel határőrség a chyznei szlovák-lengyel határátkelő közelében.

MTI

Nem érdekelte a lengyeleket a népszavazás

Érvénytelen a vasárnapi lengyelországi népszavazás az országos választási bizottság (PKW) oldalán hétfő reggel közölt részleges eredmények szerint, a szavazásra jogosultak csupán 7,48 százaléka járult urnákhoz.

MTI

Külföldről védték meg Orbán menekültügyi nézeteit

Külföldről védték meg Orbán menekültügyi nézeteit

Egy lengyel kormánytag szerint Magyarország felelősségteljesen cselekszik menekültügyben, ma délután pedig arról fognak tárgyalni, hogyan segítsenek a magyaroknak. A legnagyobb lengyel ellenzéki párt vezetője azt mondta, Orbán Brüsszelben csak hangosan kimondta, amire sokan gondolnak, csak mások a politikai korrektség miatt elhallgatják véleményüket.

MTI

Megindult a marakodás a náci aranyvonat mesés kincse felett

Megindult a marakodás a náci aranyvonat mesés kincse felett

A lengyelek szerint bármi van az eltemetett világháborús szerelvényen, az a lengyel kincstárat illeti. A Zsidó Világkongresszus után most már az oroszok is más véleményen vannak, ők is rámozdultak a vagyonra.

hvg.hu
12367

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X