Nincs még veszve Lengyelország

Nincs még veszve Lengyelország

TGM téved: nem mindegy, kivel és merre haladnak a lengyelek. Például követik-e a buta és erkölcstelen magyar utat.

TGM: Lengyelországnak már megint van elnöke

TGM: Lengyelországnak már megint van elnöke

A polgári rendszeren belül már csak a jogvédő csoportok folytatnak intelligens és erkölcsös politikát, hát épp ezeket kell megbélyegezni, megrágalmazni, meggyűlöltetni Moszkvától Budapestig.

"Ami igazán sokkolt, a rabok közötti politikai megosztottság"

"Ami igazán sokkolt, a rabok közötti politikai megosztottság"

Az underground lapok és irodalmi kiadványok Lengyelországban sokkal szélesebb körben voltak ismertek, mint Magyarországon, ahol a földalatti mozgalom alapvetően a fővárosi demokratikus ellenzék szűk köréhez kötődött. A nyolcvanas években az underground célja nem is a rendszer megdöntése, hanem a meghamisított valóság állandó kiigazítása volt. A börtönt is megjárt Janusz Anderman író a hvg.hu-nak az underground mindennapjairól, az egykori ellenzék végletes megosztottságáról, a rendszerváltás "hagyatékáról" beszélt. A napfény íze. 9. rész.

Andrzej Duda lesz Lengyelország elnöke

Andrzej Duda lesz Lengyelország elnöke

Bronislaw Komorowski eddigi lengyel államfő elismerte vereségét, miután nyilvánosságra kerültek az elnökválasztás vasárnapi, második fordulóján készült exit poll felmérések eredményei. Andrzej Duda Kaczynszki néhai államfő szellemi örörkösének tekinti magát.

hvg.hu

Elnököt választanak a lengyelek

Most először levélben is lehet szavazni a lengyelországi elnökválasztáson. Az ellenzéki jelölt hajszálnyival több szavazatot kapott az első fordulóban, mint a jelenlegi államfő.

Autópályán átkelve jött Magyarországra a lengyel medve - térkép

Autópályán átkelve jött Magyarországra a lengyel medve - térkép

Tudósok követték nyomon azt az egészen Magyarországig kalandozó lengyel barnamedvét, amely határokon és egy autópályán is átkelt azért, hogy társat találjon magának.

MTI

A lengyel elnökválasztási vitában fel sem merült a menekültellenesség

Andrzej Duda ellenzéki jelölt és a második államfői mandátumért induló Bronislaw Komorowski egyaránt támogatja a szíriai menekültek befogadását – így nyilatkozott az elnöki székért versenybe induló két politikus a TVN lengyel kereskedelmi televízióban csütörtök este rendezett vitában.

MTI

Az ország, ahol minden nagyon rendben van

Az ország, ahol minden nagyon rendben van

Megerősítette stabil kilátással Lengyelország elsőrendű befektetői, "A2/P-1" szintű államadós-besorolásait a Moody's Investors Service, méltatva a lengyel gazdaság robusztus növekedési teljesítményét.

MTA

Nem túl buzgón voksoltak a lengyel választók

Nem túl buzgón voksoltak a lengyel választók

Kevesebben mentek el szavazni a lengyel elnökválasztáson délután 17 óráig, mint öt évvel ezelőtt. A voksolás valószínűleg a második fordulóban dől csak el.

MTI

A Volkswagenre buknak újabban a lengyelek

Emelkedett a Lengyelországban forgalomba helyezett új autók száma áprilisban éves szinten, miután az előző két hónapban csökkent.

MTI

A lengyelek nem hajlandók egy napon ünnepelni az oroszokkal

Lengyelországban május 8-ra helyezték át a győzelem napi ünnepet, vagyis az oroszok által ünnepelt május 9. helyett az európai felszabadulási megemlékezéshez tartják magukat.

MTI
Hirdetés

Külföldi lap: Orbánnak mégis igaza volt

Külföldi lap: Orbánnak mégis igaza volt

A Rzeczpospolitának Neil Shearing, a Capital Economics szakértője nyilatkozott, aki „meghökkentően jónak” minősítette a magyar gazdaság teljesítményét, és „még meghökkentőbbnek” azt, hogy Orbán Viktor ezt az eredményt „az EU, az IMF és más nemzetközi pénzügyi intézmények általános kritikája ellenére” érte el. A lap szerkesztője szerint Brüsszel kezdhet aggódni, mi lesz, ha Orbán elmegy.

Lemondott a lengyel igazságügyi miniszter

Lemondott szerda este Cezary Grabarczyk lengyel igazságügyi miniszter az állítólag szabálytalanul szerzett fegyvertartási engedélye ügyében ellene folyó ügyészségi eljárás miatt. Ewa Kopacz miniszterelnök elfogadta a lemondást.

MTI

Öt magyart vettek őrizetbe Krakkóban a diadalmas hokimeccs után

Öt magyart vettek őrizetbe Krakkóban a diadalmas hokimeccs után

A magyarok pirotechnikai eszközöket robbantgattak és a biztonságiakkal dulakodtak, emiatt hétfőn gyorsított eljárásban bíróság elé kerülnek Lengyelországban. A krakkói rendőrség szóvivője szerint ilyet ők még nem láttak hokimeccsen.

hvg.hu
Hirdetés

Meghalt Wladyslaw Bartoszewski volt lengyel külügyminiszter

Az egykori auschwitzi fogoly 93 éves volt.

MTI

"Náci Lengyelország" - kiakadtak a lengyelek egy amerikai társasjátékon

A Mattel egyik társasjátékának visszavonását követeli Lengyelország, egy játékkártyán ugyanis a "náci Lengyelország" kifejezés szerepel.

MTI

Lengyelország nem engedi be a Putyin-barát motorosokat

Az Éjszakai Farkasok motorosbanda tagjai nem léphetnek be Lengyelországba, bár azon keresztül akartak Berlinig utazni.

MTI

Szijjártóék tiltakozó jegyzéket adtak át az amerikai nagykövetségnek

Szijjártóék tiltakozó jegyzéket adtak át az amerikai nagykövetségnek

Az FBI-igazgató holokauszttal kapcsolatos nyilatkozatában felvetette a német, a magyar és a lengyel nép felelősségét a népirtásban. A magyar külügy hétfőn tiltakozó jegyzéket adott át az amerikai nagykövetségnek – értesült az Index.

hvg.hu

Kifakadt a lengyel kormányfő a putyinista Éjszakai farkasok miatt

Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök szerdán provokációnak nevezte a Vlagyimir Putyin orosz államfőt támogató Éjszakai farkasok nevű orosz motoros klub tervét, hogy Lengyelországon is átvonulnának a második világháborúban aratott győzelem emlékére.

MTI

Orkán keseríti meg a lengyelek életét

Két ember megsérült, és csaknem kétezer háztartás áram nélkül maradt a Lengyelországban tomboló orkán miatt, amely háztetőket sodort el, és fákat döntött ki országszerte.

MTI
Hirdetés
12365

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X