MTI Itthon

Orbán máris írt az új lengyel miniszterelnöknek

Magyarország és Lengyelország évezredes, közös felelősséget visel Európa békéjéért, szabadságáért és boldogulásáért – írta Orbán Viktor miniszterelnök Mateusz Morawiecki új lengyel kormányfőhöz címzett gratuláló levelében,

Domány András Világ

Igazi magyarázat nélkül cserél miniszterelnököt a lengyel kormánypárt

Beata Szydlo miniszterelnök csütörtökön fényesen megnyerte a parlamentben az ellenzék által kezdeményezett bizalmi szavazást, majd este – véget vetve a számára meglehetősen megalázó találgatásoknak – „lemondott”. A kormánypárt (Jog és Igazságosság) vezetősége szerint kiválóan dolgozott, de az új hazai és nemzetközi helyzet változtatást tesz szükségessé. Ám hogy mi ez az új helyzet, azt nem magyarázták meg.

MTI Világ

Lemondott a lengyel kormányfő, már meg is van az utódja

Mateusz Morawiecki eddigi kormányfő-helyettes, fejlesztési és pénzügyminiszter váltja fel a lemondását benyújtó Beata Szydlót a miniszterelnöki poszton - jelentette be Beata Mazurek, a Jog és Igazságosság (PiS) szóvivője a lengyel kormánypárt csütörtök esti vezetőségi ülését követően.

MTI Világ

Megtiltanák Lengyelországban a beteg magzatok művi vetélését

Elsősorban a Down-szindrómás gyerekek életvédelmét célozza a javaslat, amit egy polgári kezdeményezés képviselői nyújtottak be, és több politikai vezető pozitívan nyilatkozott arról. Van egy másik kezdeményezés is, amely a terhesség 12. hetéig szabadon engedélyezné az abortuszt.

MTI Gazdaság

Putyin orra alá borsot törnek a lengyelek

Pozitív eredménnyel zárult a Lengyelországot a norvég gázmezőkkel Dánián keresztül összekötő Baltic Pipe földgázvezeték üzleti megvalósíthatósági tanulmánya – jelentette be közleményben a projekt egyik kivitelezője, a lengyel Gaz-System vállalat.

hvg.hu Itthon

Walesa üzent: Orbán ne verje szét az EU-t

Lengyelországban éppen per folyik Lech Walesa ellen, ugyanis felmerült, hogy a 70-es években beszervezte a titkosszolgálat. Tagadja, elege van már a világból. A Heti Válasznak adott interjújában pedig arról is beszélt, mi a véleménye a magyar és a lengyel kormányról.

hvg.hu Világ

Összezár az unióval szemben a Budapest-Varsó tengely

Szövetségesi szolidaritásból és erkölcsi kötelességből is kiállunk Lengyelország mellett, és megvétózzuk, hogy felfüggesszék az ország uniós szavazati jogát - erről Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő beszélt az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) által a budapesti Bem-szobor elé szervezett demonstráción.

Nagy Gábor Világ

Együtt szidunk, együtt hergelünk: a lengyel-magyar dacszövetség

Az Európai Parlament eljárás indítását javasolja Lengyelország ellen a jogállamiság és demokrácia elveinek megsértése miatt. Az Orbán Viktor vétójában bízó Jaroslaw Kaczynski magabiztos, mert a gazdasági mutatók jók, az ellenzék pedig erőtlen.

1 2 3 4 5 6 7
82

A címlapról ajánljuk
Kurz csak külpolitikában lesz az osztrák Orbán

Kurz csak külpolitikában lesz az osztrák Orbán

Az új bécsi kormányzás szigorúbb bevándorláspolitikát, a merkeli pozíciók gyengülését, belföldön viszont az osztrák jóléti állam leépítését fogja jelenteni – a jogállami normák tiszteletben tartásával.