Bodnár Zsolt Kult

Üzenik Pécsnek, hogy ott is megértsék: ilyen egy igazi kultúrfőváros

Míg Pécs nem tudta igazán beváltani az Európa Kulturális Fővárosa projekthez fűzött reményeket, 600 kilométerre tőlünk Wrocław lakosait úgy felvillanyozta a lehetőség, hogy máig építik-szépítik városukat. Sokat tanulhatunk tőlük 2023-ig, amikor újra Magyarország adja a kultúrfővárost.

MTI Gazdaság

Atomerőművet akarnak a lengyelek, de nem Putyintól

Lengyelországnak nagy szüksége van egy atomerőműre, és rendelkezik is a megépítéséhez szükséges forrásokkal és képességgel – közölte Krzysztof Tchórzewski energetikai miniszter a lengyel köztévében.

Domány András Világ

Kaczynski: nehogy már pereket veszítsen a kormány!

Meglepte Lengyelország tényleges vezetőjét, hogy a köztársasági elnök megvétózta a bíróságok függetlenségét felszámoló törvényeket. És ha már megszólalt, kommunistázott egy jót.

MTI/hvg.hu Világ

Megfenyegette Brüsszel a lengyeleket

Egyelőre azt várja az Európai Bizottság, mit kezd a szejm az államfő vétójával az igazságszolgáltatás függetlenségét aláásó törvények esetében.

Domány András Világ

Lengyelországban épp most bontják le a demokráciát

Szombatra virradó éjjel 2 órakor a lengyel szenátus megszavazta az igazságszolgáltatást átalakító harmadik törvényt, miközben az egész országban folytatódnak a tömegtüntetések. A többség még saját szenátoruk módosító indítványát is elvetette. Most már minden a köztársasági elnökön múlik, de aligha várható, hogy kozmetikainál jelentősebb változások történnének. Ezzel a bíráskodás függetlensége, amelyet pedig a lengyel alkotmány is rögzít, megszűnik.

Domány András Világ

Falnak rohanhat a varsói gyors: Kaczynski gyilkost kiáltva űzi előre pártját

A lengyel parlament kormánypárti többsége gőzerővel dolgozik az igazságszolgáltatás függetlenségének megszüntetésén, és ha épp nincs haladás, elnökük dührohamot kap az ellenzéki képviselők előtt. És míg a tömegtüntetések nem szűnnek, a demonstrálók váratlan segítséget kaptak: sajátjai ellen lépett fel ugyanis a köztársasági elnök, és egy pontban enyhíteni látszik a jogszabályon. Az már kétséges, hogy Andrzej Duda döntése mennyi érdemi változást hozhat.

Domány András Világ

Lengyelországban megszűnik a független bíráskodás

Szombatra virradó éjszaka a lengyel törvényhozás olyan jogszabályokat fogadott el, amelyek lényegében felszámolják a független igazságszolgáltatást. A jövő héten pedig a Legfelső Bíróságot készülnek megsemmisíteni. Mindez bizonyosan alkotmánysértő, de a már meghódított Alkotmánybíróságtól nem kell tartania a kormánypártnak.

MTI/hvg.hu Világ

Donald Trump: "a lengyel nép Európa lelke"

A Krasinski téren elmondott beszédében többek között a terrorizmusról, a NATO-tagállamok pénzügyi kötelezettségeiről és az 5. cikkelyről is szót ejtett az amerikai elnök.

1 2 3 4 5 6 7
80
A címlapról ajánljuk