Bejelentkezés  

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X

„A magyar példa olyan, mint egy rohadt tojás”

„A magyar példa olyan, mint egy rohadt tojás”

A lengyel politikai pártok nem tudták elképzelni a helyzetet, amikor Orbán olyan radikális lesz, hogy az ukrán-orosz válság ügyében felmondja az együttműködést az EU-val. A magyar miniszterelnök politikája már Jaroslaw Kaczyński számára is problémás lett, és ma már esze ágában sem lenne azt mondani, mint amit a 2011-es bukásakor, hogy lesz még Budapest Varsóból. Egyedül a lengyel szélsőjobbnak tetszik Orbán külpolitikája, ahol elismeréssel fogadták májusi szavait, amikor az ukrajnai magyarok autonómiája ügyében szólalt fel. A hvg.hu-nak az egyik legismertebb lengyel politikai kommentátor, Cezary Ryszard Michalski adott interjút.

Fehéroroszország felfüggeszti a gyalogos forgalmat az EU-val közös határon

A szükséges infrastruktúra hiányára hivatkozva Fehéroroszország szerdától bizonytalan időre felfüggeszti a gyalogos forgalmat az Európai Unió államaival határos átkelőhelyeken - közölte a Lengyel Rádió kedden.

Önkéntes hadsereget állítanának fel Lengyelországban félkatonai szervezetek

Stanislaw Koziej tábornok, a lengyel nemzetbiztonsági hivatal (BBN) főnöke a jövő héten fogadja a lengyel félkatonai szervezetek képviselőit, akik a kelet-ukrajnai konfliktus miatt egy önkéntes hadsereg felállítását követelik - jelentette pénteken a Rzeczpospolita.

MTI

Harmadik napja sztrájkolnak a föld alatt a sziléziai bányászok

A sziléziai Sosnowiecben immár három napja tartó, föld alatti bányászsztrájknak nem vetett véget Piotr Litwa sziléziai vajda pénteki látogatása sem; a lengyel kormány a utóbbi időben erősödő bányászmegmozdulásokkal kapcsolatban a szénimportra irányuló törvénymódosításokat helyezi kilátásba.

MTI

Szexbotrány egy lengyel állatkertben: feloldozást kaptak a vétkes szamarak

A tíz éve együtt élő szamárpárt néhány állatkertbe látogató anya panaszolta be, akiket felbosszantott, hogy a gyerekeik láthatják, amint az állatok párosodnak. Aláírásgyűjtés kezdődött, így a szamarak ismét egy karámba kerülhettek.

MTI

Új módszert vetnek be a lengyelek az adósságharcban

Lengyelország 2018-ra 30 százalékra csökkenti a devizában fennálló adósság részarányát az államadósságban - közölte szerdán Dorota Podedworna-Tarnowska pénzügyminiszter-helyettes.

MTI

Új kormánya van Lengyelországnak

A külügyi, a belügyi és az igazságügyi tárca élére is új minisztert jelölt Ewa Kopacz kijelölt lengyel kormányfő, aki pénteken mutatta be kabinetjét.

MTI

Megtalálták a sobibori koncentrációs tábor gázkamráinak helyét

Évekig tartó kutatómunka után régészek megtalálták az egykori lengyelországi sobibori koncentrációs tábor területén annak az épületnek a pontos helyét, amelyben a gázkamrák működtek.

MTI

A lengyelek egy része visszaállítaná a sorkatonaságot

Egyre több lengyel támogatná a sorkatonai szolgálat visszaállítását – derül ki a Lengyel Statisztikai Hivatal kedden közzétett adataiból. A nemzetvédelmi minisztérium nem tervezi a sorkötelezettség újbóli bevezetését.

MTI

Lehallgatási ügy: már nem nyomoznak a lengyel jegybankelnök és a belügyminiszter ellen

Megszüntette kedden a varsói kerületi ügyészség a belpolitikai vihart kavart lehallgatási ügyben augusztus elején indított vizsgálatot Marek Belka jegybanki elnök és Bartlomiej Sienkiewicz belügyminiszter ellen.

MTI

Megkezdheti a kormányalakítást a lengyel női miniszterelnök

Megbízta kormányalakítással hétfőn Ewa Kopaczot, a szejm elnökét Bronislaw Komorowski lengyel államfő. A kormányszóvivő megerősítette, hogy Radoslaw Sikorski külügyminiszter nem kap posztot az új kabinetben, várhatóan Kopacz megüresedett székét foglalja majd el.

MTI

A Gazprom nem hajlandó több gázt adni a lengyeleknek

A Gazprom csak a szerződéses minimumot tudja Lengyelországnak szállítani, annál többet nem. Valószínűleg így akar betartani az EU-szankciók miatt.

MTI

„Elégetjük ezeket az országokat” - fenyegetőzik egy orosz politikus

„Elégetjük ezeket az országokat” - fenyegetőzik egy orosz politikus

Egész Európát megfenyegette Vlagyimir Zsirinovszkij, a szélsőjobboldali, ultranacionalista orosz Liberális Demokrata Párt vezetője és egyben az orosz parlamenti alsóház, a duma alelnöke a TVN24 lengyel hírtelevízió vasárnapi beszámolója szerint.

MTI

A lengyelek kínai pénzből átlépnek a fejünk felett

A lengyelek kínai pénzből átlépnek a fejünk felett

A megújuló energiatermelési piacon ma is gyakran indokolatlanul lesajnált kínaiak újabb jelét adják annak, hogy ha egy üzlet sikeresnek látszik, ők nem haboznak belevágni akár a világ másik végén sem.

hvg.hu

Lengyelország fegyvereket ajánlott fel Ukrajnának

Ha Ukrajna rendel, ők készek szállítani – közölte a lengyel nemzetvédelmi miniszter. Petro Porosenko ukrán elnök korábban azt mondta, sikerült több NATO-tagállammal megállapodniuk arról, hogy fegyvereket szállítanak Ukrajnának

MTI

Donald Tusk már szeptemberben lemondhat otthon

Az Európai Tanács elnökévé első közép-európaiként megválasztott Donald Tusk várhatóan szeptemberben mond le jelenlegi pozíciójáról, a lengyel kormányfői tisztségről.

MTI

Disznóval gyalázták az UEFA-t lengyel drukkerek, fegyelmi indult

Ezúttal a szurkolóknak az Európai Labdarúgó Szövetséget (UEFA) bíráló transzparense miatt büntetheti meg az UEFA a Legia Warszawát.

MTI

Tíz év alatt a Wizz Air legfontosabb piaca lett Lengyelország

Tíz év alatt a Wizz Air legfontosabb piaca lett Lengyelország

A légitársaság ügyvezető igazgatója a cég évi 25 százalékos növekedésére számít Lengyelországban, miközben a lengyel piacon működő többi fapados társaság általában évi 5 százalékot vár el.

MTI

Az ukrán válság miatt bomlik a litván kormánykoalíció

A litván kormánykoalíció nagy pártjai megegyeztek abban, hogy kipenderítik a litvániai lengyelek pártját szövetségükből, mert a tömörülés az ukrán válságban az orosz fél mellett áll, továbbá mert rendre bírálja, ahogyan a litván kormány a lengyel kisebbséggel bánik.

MTI

Földkörüli pályára állítottak egy kutatóműholdat a lengyelek

Lengyel kutatóműholdat állított földkörüli pályára a Brite nemzetközi űrkutatási program keretében egy kínai hordozórakéta – jelentette kedden a lengyel rádió.

MTI
12358

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X