Tamás Gáspár Miklós Vélemény

TGM: Liu Hsziao-po halálára

Az emberijogvédőkre szórt késősztálinista rágalmakat visszhangozza ma is számtalan kormánypropaganda. Szó szerint ugyanazt.

MTI Világ

Tizenegy évet kapott a kínai Nobel-békedíjas sógora

Nagy összegű csalás miatt jogerősen 11 évi börtönbüntetésre ítélték Liu Hujt, a Nobel-békedíjas kínai aktivista, Liu Hsziao-po sógorát, egyesek szerint azonban politikai indíttatású döntésről van szó - írta a hongkongi South China Morning Post című lap pénteken.

MTI Világ

Elzárják rokonai elől a kínai Nobel-békedíjast

Börtönhatósági tilalom miatt családtagjai nem látogathatják a Nobel-békedíjas kínai ellenzékit, Liu Hsziao-pót (Liu Xiaobo), s egy héttel a rangos kitüntetés átadása után a díjazott felesége még mindig házi őrizetben van – közölte pénteken egy emberjogi csoport.

MTI Világ

A svéd király átadta a Nobel-díjakat

XVI. Károly Gusztáv svéd király pénteken Stockholmban átadta az irodalmi Nobel-díjat Mario Vargas Llosa perui írónak. A tudományos díjaknál a lombikbébi eljárás kidolgozója egészségügyi okokból nem tudta átvenni a díjat, míg a bebörtönzött kínai Liu Hsziao-po a béke Nobelt nem kaphatta meg személyesen.

MTI Világ

Lech Walesa átvenné a Nobel-díjat Liu Hsziao-po helyett

A szintén Nobel-békedíjas Lech Walesa közölte hétfőn, hogy átvenné a kitüntetést Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo) kínai polgárjogi harcos nevében, aki börtönben van, és a feleségét sem engedik el a kínai hatóságok a díjátadó ceremóniára Oslóba.

MTI Világ

Bizonytalan a Nobel-békedíj sorsa

Egyelőre még nem tisztázott, ki fogja átvenni az idei Nobel-békedíjat a kitüntetett kínai ellenzéki, Liu Hsziao-po helyett, aki jelenleg börtönben ül. Az is előfordulhat, hogy a norvég Nobel Bizottság megőrzi, és nem a december 10-i hivatalos ünnepélyen, hanem egy másik alkalommal adja át a díjat.

1 2

A címlapról ajánljuk