Műértő Műértő

Ahonnan a szabadság szele fújt

Wroclaw, amely hatvan éve még letarolt pusztaság volt Lengyelország nyugati peremén, 2016-ban pedig Európa Kulturális Fővárosa, most a Ludwig Múzeumban mutatja be nagyszabású tárlaton (Vadnyugat – Az avantgárd Wroclaw története) művészetének nagy korszakát.

hvg.hu Kult

Tereskova: „nem kellett feljelentenem a barátaimat”

Magyarországon se diktatúra, se semmilyen tiltás nincs, a sajtó teljesen szabad – állítja Nagy Kriszta Tereskova, akit arra kértünk, tartson nekünk tárlatvezetést a Ludwig Múzeum nemrég nyílt, Rock/tér/idő című kiállításán.

hvg.hu Kult

"Olyan sorsot kaptam az Istentől, ami sok pénzbe kerül" – Tereskovával beszélgettünk

Tudta, hogy Cseh Tamásból akár sikeres képzőművész is lehetett volna? És hogy sokan azért nem szerették őt, mert a tűrt kategóriába tartozott, lemezeket adhatott ki? Felkértük Tereskovát, hogy tartson nekünk tárlatvezetést a Ludwig Múzeum nemrég nyílt, Rock/tér/idő című kiállításán, amely a magyar képzőművészet és a popzene viszonyára fókuszál. Sok meglepetés ért minket.

Műértő Műértő

Beszélgetés Somogyi Hajnalka kurátorral / Újrateremteni a közeget

– Azon kevesek közé tartozol a hazai szcénában, akik a professzionális kurátorképzést külföldön végezték. Egyenes út vezetett az ELTE Művészettörténet Tanszékéről a New York-i Bard College-ba? – Nem, korántsem. A művészettörténet szak befejezését közel tíz évig húztam. Ennek többek közt az volt az oka, hogy már az egyetem első éveiben dolgozni kezdtem. Elsőként a Kieselbach Galériában, itt háttéranyagokat szerkesztettem az aukciókhoz. Majd 2001 elején jelentkeztem a Trafó Galériába asszisztensnek Bencsik Barnabás mellé. Néhány hónap múlva rám bízták a galéria vezetését. Ez már teljes munkakör volt, és bár még ekkor is egyetemre jártam, teljes erőbedobással a Trafóra koncentráltam.

Kult

"Ki nem szarja le a művészettörténetet?"

Óriásira nagyított képregény-ábra, Elvis, amint pisztolyt ránt Mick Jaggerre, parfüm-reklám, autóbaleset-fotó, mint értékes művészeti alkotások - a pop art ma is meghökkent, elgondolkoztat. A Ludwig Múzeumban csütörtökön megnyílt tárlatra meghívtuk Wahorn Andrást, hogy értelmezze a képeket, és magyarázza meg, miért nem tekinthető egyszerű blöffnek, ha mondjuk valaki babkonzervek dobozairól készít képet. A zenész-képzőművészt azok a képek érdekelték, amin van meztelen nő.

hvg.hu Kult

Nagyon fontos csomag érkezett a Ludwig Múzeumba

Október elején nyílik a Ludwig Goes Pop kiállítás, többek között Andy Warhol és Roy Lichtenstein világhírű képeivel. A vándorkiállítás anyaga nemrég meg is érkezett a múzeumba.

Műértő Műértő

Megjelent a Műértő szeptemberi lapszáma

A Pügmalion-galeri – szentpétervári akadémizmus / Restitúció vagy jelenkori nyitás – az új muzeológia esélyei Athénben / A hamisító új élete – Beltracchi kiállításai / A tegnap orvos műgyűjtői – epizódok a múlt századból / Hová mész, Tracey Emin? – a továbbgondolt Schiele / Világ művészetbarátai, egyesüljetek! – velencei sajtófigyelő / Élre vasalt profizmus helyett – Horror Pista szerzői kiadása

Balla István Élet+Stílus

Bebukhat-e innen még a Liget-projekt?

„Hánykolódik, de el nem süllyed” – Párizs jelmondata jutott eszébe a Liget-projekt miniszteri biztosának, amikor az egyre erősebb támadásokról kérdeztük. Baán László úgy véli, nyugodtan fogadhatna bárki arra, hogy a projekt, az új öt múzeummal, és a felújított parkkal, egyéb létesítményekkel megvalósul. Állítja: a zöldterület nagyobb lesz, a 150 milliárdos ráfordítást pedig behozza a grandiózus fejlesztés. Interjú.

Lukács Andrea Kult

Ez ma a legfájdalmasabb program Budapesten

A rendhagyó túl elcsépelt, mégis találó jelző a No Pain No Game című kiállításra, amit csak akkor lehet élvezni, ha hajlandóak vagyunk játszani, hangoskodni, rohangálni, sőt ütni-vágni. A Ludwig Múzeum második emeletén minden más, mint a szokványos tárlatokon, de legalábbis nagyon hangos és olykor fájdalmas is.

MTI Kult

25 napig ingyenes a Ludwig

A 25 éves Ludwig Múzeum új gyűjteményi kiállítása november 14-től 25 napig ingyen látogatható. Lesz kerekasztalbeszélgetés, tárlatvezetés, előadás és Tudósok.

MTI Kult

Új pályázatot írtak ki az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épületére

Előminősítéses, kétfordulós, nyílt nemzetközi tervpályázatot írtak ki az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épületére, amely az új múzeumi negyed részeként 2018 tavaszától a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria egyesített 1800 utáni gyűjteményének, valamint a Ludwig Múzeumnak ad otthont a Városligetben.

Műértő Műértő

Csináld meg magad halhatatlannak

Guglielmo Achile Cavellini akkor szánta rá magát önmaga történeti személyként való megteremtésére, amikor már jelentős műgyűjtő volt Bresciában, olyan nevekkel a birtokában, mint Bazaine, Hartung, Dubuffet vagy Matta. Később a rajtuk nyert pénzen újabb szerzeményeket vásárolt, rávetve magát a kortárs művészet legfontosabb vonulataira. A háború utáni absztrakt gesztusfestészet helyét fiatal amerikaiak (Twombly, Rauschenberg, Johns); az angol és az olasz pop art képviselői (Allen Jones, Joe Tilson, Eduardo Paolozzi, David Hockney, Mimmo Rotella, Valerio Adami); a francia újrealisták (Arman, Yves Klein, Daniel Spoerri); az optikai és fényművészet képviselői (Vasarely, François Morellet, Julio le Parc) és az arte povera prominensei (Mario Merz, Jannis Kounellis) foglalták el.

MTI Kult

Ezt tervezi a Ludwig Múzeum új igazgatója

Nemzetközileg érvényes, országos jelentőségű intézményt kíván építeni a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumból (Lumú) a budapesti kiállítóhelyet június 1-jétől öt évig vezető Fabényi Júlia.

Műértő Műértő

Megjelent a Műértő júniusi lapszáma

18–19. századi magyar festészet magángyűjteményekből, Erdélyi képek Győrben, Kass János a Lukács Szalonban, a Pajtás és pajtásai Óbudán, Picasso Bázelben, Meret Oppenheim és mesterrajzok Bécsben

MTI Kult

Jelképesen bezárták az Emmit a demonstrálók

Az Összefogás a Kortárs Művészetért csoport tagjai végleg elhagyták a Ludwig Múzeum előterét, ahol eddig demonstráltak. Az Emminél rendezett flashmob után átvonultak a Beügyminisztériumhoz, ahol az ott zajló ülőtüntetéshez csatlakoznak.

MTI Kult

Ember nagyságú nyílvessző bukkant fel a Szalay utcában

Az Összefogás a Kortárs Művészetért csoport kitart követelése mellett, hogy a Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tegye átláthatóvá a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum (Lumú) igazgatói pályázatát, és nem fogadja el a minisztérium pénteki levelét, amelyben zárt ajtók mögötti egyeztetésre hívja a csoport vezetőit. Az Emmi közlemény útján fejezte ki sajnálatát, hogy a csoport tagjai a hétfőre tervezett minisztériumi egyeztetésen nem jelentek meg.

1 2 3

A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával