MTI/hvg.hu Gazdaság

Áder és Brüsszel sem hatotta meg a képviselőket

Két olyan energetikai törvényt is elfogadott hétfői ülésén az Országgyűlés, amely vitát kavart: az energiaárak szabályozásának módját az Európai Bizottság kifogásolta, a szélerőművek telepítésének korlátozásával az államfő nem ért egyet.

hvg.hu Gazdaság

Minden félelmünk ellenére lettünk zöldebb áramtermelők

Az előző évhez viszonyítva 2015-ben tovább növekedett a megújuló és hulladékalapú villamosenergia-termelés, derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kötelező átvételi rendszer (KÁT) 2015. évi alakulásáról készített beszámolójából.

hvg.hu Gazdaság

Dorkota Lajos befenyítheti a gáz- és áramszolgáltatókat

Mivel panaszkodtak a fogyasztók, nem sokat lacafacázott az energiahivatal vezetője: kapásból felszólította a közműszolgáltatókat a számlaküldési gyakorlatuk felülvizsgálatára. A Főgáz, illetve a lakossági áramszolgáltatók 30 napot kaptak arra, hogy elérjék a számláik időben levélszekrényekbe kerülését.

Szabó M. István Gazdaság

Távozott az orbáni rezsiharc kíméletlen tábornoka

Nem vezetheti tovább az állami rezsicéget, sőt állami alkalmazotti státusától is megválik a 2010 utáni orbáni energiapolitika szürke, de könyörtelen végrehajtója. Horváth Péter a simicskátlanítás és a Lázár–Seszták-párharc vesztese.

hvg.hu Vállalkozás

Milliós bírságot kockáztatnak a figyelmetlen cégek

Akár egymillió forintos büntetéssel számolhatnak azok a nagyvállalatok, amelyek a következő hetekben sem pótolják regisztrációjukat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) honlapján. Ennél is nagyobb, 10 millió forintig terjedő összeget fizethetnek azok a cégek, amelyek ez év végéig elmulasztják az energiahatékonysági törvényben meghatározott energetikai audit végrehajtását.

hvg.hu Gazdaság

Mégis Némethné csuklóztatja az energiahivatalt

Meglehetősen furcsa hátraarcot hajtott végre a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), mely miután szeptemberben 30 millióra bírságolta a nemzeti közműszolgáltató gázcégét, a Főgázt azért, mert az az átveendő egyetemes (értsd: lakossági) gázfogyasztókról szó tervéhez nem adott be üzleti tervet, most simán tudomásul veszi, hogy ez a továbbiakban sem történik meg. Az a bizonyítás nem létezik így, melyből látni kellene, hogy a Főgáznál e szolgáltatás hogyan lesz rentábilis. A birság indoklásában a hivatal az ellátásbiztonságra hivatkozott – most ez az érv elő sem került.

hvg.hu Gazdaság

Bukóra áll az állami rezsicég

A Főgáz (illetőleg a mögötte álló ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.) egymás után falja fel a lakossági gázszolgáltatókat, és jövő ilyenkorra akár 3,3 millió fogyasztóval is rendelkezhet, de továbbra sem tudni, hogy a korábban a külföldi tulajdonú cégeknél tetemes éves veszteséget okozó szolgáltatás mitől és hogyan lehetne kezelhető.

Szabó M. István Gazdaság

Lázár egyengeti az utat az áramszolgáltatók kapitulációja előtt

A egyetemes gázszolgáltatók után az áramszolgáltatók is csak nyugodtan dobják be a törölközőt – ebben segítheti a cégeket a villamos energia törvényhez (vet) hétfőn benyújtott módosító csomag. Jogszabályi rásegítéssel dagadhat tovább az állami közműcég.

Szabó M. István Gazdaság

Achilles-ínon lőtték Orbán közműcégét

Kétszer 15 millió forintos bírságot kapott a Főgáz a közmű-szabályozási hatóságtól, mivel a szolgáltató sem időre, sem az után, még felszólításra sem volt képes üzleti tervet mellékelni ahhoz a vállalásához, hogy 2016-ban - átvéve a volt riválisok szolgáltatási területét - az egyedüli gázszolgáltatóvá váljon a lakossági szektorban. Az állami rezsicég felügyelete alatt álló gázszolgáltató így azt sem bizonyította, hogy létezik olyan törvényes modell, amelyben a tervezett működése gazdaságilag igazolható.

1 2 3
A címlapról ajánljuk