Itthon

EP-kampány: hazabeszélő magyar pártok

Lefutottnak tűnik az EP-választás Magyarországon. Biztos Fidesz-győzelem körvonalozódik. Bár a választás persze nem egyenlő a közvélemény-kutatással, a voksolás tétje egyelőre az, mennyire mérsékelheti az előre borítékolt vereségét az MSZP, és mire mennek a kispártok. Sólyom László márciusban hivatalosan is kihirdeti, amit tudunk: június 7-én lehet szavazni.

MTI Itthon

Az MSZP-frakció jövő héten dönthet Havasiné támogatásáról

Az MSZP-frakció jövő héten dönt arról, hogy támogatja-e Havasiné Orbán Máriát, a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjét - mondta Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettes hétfőn Budapesten újságíróknak, miután a képviselőcsoport meghallgatta a jelöltet.

MTI Itthon

Gyurcsány: egy év múlva eldől, ki volt sikeresebb

Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesz butít, míg a szocialisták bátorítanak. A miniszterelnök a Népszabadság szombati számának adott interjújában azt mondta, hogy az MSZP-nek két irányban kell egyszerre kompromisszumot teremtenie: egyrészt a szakmai, politikai többség eléréséhez nyitnia kell az MDF és az SZDSZ, illetve a Reformszövetség felé, például az állami kiadások további lefaragásával, másrészt kompromisszumot kell teremtenie a munkavállalókkal, a szakszervezetekkel.

Itthon

Fidesz-MSZP: 63-25

A Fidesz és az MSZP erőviszonya nem sokat változott, de a romló, cigányellenességgel is súlyosbított közhangulat a Jobbik megerősödését hozta – ez a HVG számára készített februári Medián-elemzés legfeltűnőbb eredménye.

Vélemény

Gyurcsány megvágja a „szent teheneket”?

Közgazdászok, volt kormánytagok, piaci elemzők egyöntetűen állítják, a kormány halogatja az igazán fájdalmas döntéseket, a költségvetés kiadási tételeinek drasztikus lefaragását. Gyurcsány még mindig kímélni próbálja a Kádár-rendszer "szent teheneit", a nyugdíjasokat, a közhivatalok felduzzasztott állományát, más, különféle állami kedvezményeket élvező csoportokat. Tudja, ha hozzányúl az eddig többé-kevésbé érinthetetlen szent tehenekhez, választói bázisa még inkább összezsugorodik.

MTI Itthon

Zuschlag: a kampány tízszeresébe került a kimutatottnak

A kiskunhalasi MSZP-szervezet valós működtetése öt-hétszeresébe, a kampány tízszeresébe került a hivatalos könyvelésben rögzítetteknek - mondta Zuschlag János az ellene és tizenöt társával szemben folyó perben a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

MTI Itthon

Márciusban lesz a fővárosnak költségvetése

E héten nem, csak március második hetében, de még a törvényben előírt 15-ei határidő előtt tárgyal a Fővárosi Közgyűlés a Fővárosi Önkormányzat ez évi költségvetéséről - tudta meg az MTI a fővárosi MSZP és SZDSZ kibővített körű, koalíciós egyeztetésének résztvevőitől.

MTI Itthon

Nőtt a Fidesz előnye a Századvég-Forsense szerint

A Századvég-Forsense legfrissebb felmérése szerint sosem volt még ilyen rossz a lakosság közérzete, mint 2009 februárjában. A kutatás eredménye - amelyet kedden hoztak nyilvánosságra - jelentős Fidesz-előnyt mutat az MSZP-hez képest.

MTI Itthon

Az MSZP üdvözli Orbán nyilatkozatát

Az MSZP üdvözli, hogy "egy mondat erejéig" Orbán Viktor megtámogatta azt, amit a kormány a válság ügyében hónapok óta képvisel - mondta Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese vasárnap.

MTI Itthon

Néhány MSZP-s is feloszlatná az Országgyűlést

Az Országgyűlés feloszlatását szorgalmazta néhány résztvevő az MSZP társadalompolitikai tagozata által szervezett országos vitanapon szombaton Budapesten, olyan vélemények is elhangzottak, a jelenlegi politikai elit alkalmatlan arra, hogy kivezesse a válságból az országot.

MTI Itthon

Vagyonkezelés Debrecenben, az MSZP kérdez

Az MSZP debreceni önkormányzati képviselői szeretnék megtudni, milyen hitelfelvételre vállalt tízmilliárdos kezességet a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. - közölte Madarasi István, az önkormányzat pénzügyi bizottságának szocialista elnöke és Szathmári Károly, a bizottság szocialista tagja csütörtökön sajtótájékoztatón. A vagyonkezelő szerint autóbuszbeszerzésre vállaltak kezességet.

Babarczy Eszter Vélemény

Babarczy Eszter: Választásokat – még az idén!

Az ország - felőlem nézve, vagyis baloldali-liberális szemmel - lényegesen jobban járna, ha a 2009-es európai választásokkal egy időben megtartanánk az előrehozott parlamenti választásokat is. Ily módon a Fidesznek, illetve Orbán Viktornak volna módja kipróbálni magát akkor is, ha éppen nem szanált gazdaságot és tele kasszát vesz át, hanem egy csomó problémát.

MTI Itthon

Az osztrákok értékelik Gyurcsány csomagját

A Gyurcsány Ferenc vezette szocialisták kettős lépéskényszerben vannak - állapítja meg a Der Standard liberális osztrák napilap szerdai elemzésében, amely a magyar kormányfő által előterjesztett reformcsomaggal foglalkozik.

MTI Itthon

MSZP-Fidesz egyetértés a takarékosabb EU-elnökségről

Az MSZP és a Fidesz is egyetért azzal, hogy ha a gazdasági válság miatti helyzet megköveteli, akkor takarékosabb legyen a magyar uniós elnökség. Az EU-elnökségi munkacsoport szocialista és fideszes társelnöke, Mesterházy Attila és Németh Zsolt erről a testület keddi ülése után beszélt.

Vélemény

Gyurcsány dilemmája: reform és bukás

„Reform vagy bukás”, ez volt az őszödi beszéd kulcsmondata, de ma már inkább úgy kellene módosítania a kulcsmondatot, hogy reform és bukás – véli a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatásvezetője, Novák Zoltán. Kár illúziókat táplálni, a társadalom nem lesz szövetségese a komoly megszorításokat is jelentő reformoknak, el fogja küldeni a kormányt a következő választáson. Mégis, az MSZP-nek tudomásul kellene vennie – ezt mutatják az európai példák –, a sikeres szerkezeti átalakítások nagy részéhez nem társadalmi szövetségesekre vagy széleskörű politikai konszenzusra van szükség, hanem szilárd pártpolitikai háttérre és kormányzati reform-elhivatottságra. A választási vereség pedig benne van ebben a pakliban.


A címlapról ajánljuk