hvg.hu Itthon

Kétmilliós sérelmi díj jár a Helsinkinek a kormánytól

Hazudott a konzultációs kérdőív – elsőfokon kétmilliós sérelmi díjat ítélt a Fővárosi Törvényszék a Magyar Helsinki Bizottságnak, mert a kormány megsértette jó hírnevét, valótlanságot állított a civil szervezetről a nemzeti konzultációban.

hvg.hu Itthon

Napi tíz motozás és társai: elképesztő a szigor a miskolci börtönben

Bár a hatékonysága csekélynek mondható, egy dolgozó rabnak napi tíz motozást kell elviselnie a miskolci börtönben, állítja a Magyar Helsinki Bizottság. A látogató családtagokhoz senki nem érhet hozzá, az ügyvédes beszélőket pedig videóra veszik. A börtön alig-alig valamit ismer el a problémák közül.

Dercsényi Dávid Itthon

Stop Soros: a Kádár-kor lassan idilli időnek tűnik a civileknek

Már nem csak megbélyegez, hanem a létükben fenyegeti a civileket a Stop Soros törvényjavaslat, mondják egyes civil szervezetek, miután tanulmányozták a szöveget, amely túl képlékeny meghatározásaival az önkénynek ágyaz meg. A 70-es években jobb volt a szabályozás, mint ez a törvény – amely elfogadása esetén erős nemzetközi tiltakozóhullámot hozhat el.

hvg.hu Itthon

Fővárosi Törvényszék: perelhető az MTI Országos Sajtószolgálata

A Magyar Helsinki Bizottság sajtóközleményében azt írja, tapasztalatok szerint míg a kormányzati közleményeket valótlan és sértő tartalom esetén is közzéteszi a Magyar Távirati Iroda Országos Sajtószolgálata, addig a kormányt vagy éppen a közmédiát kritizáló közlemények egy részének közlését megtagadják.

hvg.hu Itthon

Kilőtte a Fővárosi Ítélőtábla a nemzeti konzultáció egyik pontját

A bíróság ideiglenes intézkedésként úgy döntött, hogy internetes oldalakon, reklámokban ezentúl ne legyen elérhető a konzultáció ötös pontja. A jogvédők szerint a konzultáció ugyan véget ért már, de a Fővárosi Ítélőtábla végzésének az elvi mellett gyakorlati jelentősége is lehet a Magyar Helsinki Bizottság és a kormány vitájában.

Dercsényi Dávid Itthon

A börtönben tizenkét kilót fogyott, most ő a Hétköznapok hősei-kampány egyik arca

Hétköznapok hősei címmel adventi kampányt indít a Magyar Helsinki Bizottság. Azokat mutatja be, akik nem fogják be a szájukat, kiállnak az őket ért jogtalanságok ellen. Van, aki mécsesből kirakott feliratért kapott figyelmeztetést, és van, aki négy hónapos vizsgálati fogságba került. Az illiberális államokban ők a fogyatkozó kisebbség – a többség egyre óvatosabb és beletörődőbb.

hvg.hu Itthon

Kitiltották a civileket a börtönökből

A Magyar Helsinki Bizottság 18 éve dolgozott a büntetés-végrehajtással, az országos parancsnokság azonban most egyoldalúan felmondta a megállapodást.

1 2 3 4 5 6 7 8 9

A címlapról ajánljuk