Csatlós Hanna Kult

Sírva könyörögnének ezekért a kincsekért a filmrajongók

A Blaha Lujzáról maradt egyetlen filmfelvétel, Korda Sándor vagy Kertész Mihály némafilmjei, de idővel az Egri csillagok vagy Dargay Attila legendás rajzfilmjei is az enyészetté válnának, ha a filmrestaurátorok nem mentenék meg ezeket. Bebarangoltuk az élő és lélegző filmtörténet mentsvárát, műhelytitkokról, körömlakká olvasztott klasszikus filmekről, helyrepofozott korszakos alkotásokról beszélgettünk a Filmarchívum munkatársaival.

Bicsérdi Ádám Kult

Kivételes lehetőség: a magyar filmörökség kincsei eredeti szépségükben térnek vissza

November első hétvégéje a klasszikus magyar filmekről, például Fábri Zoltán vagy Enyedi Ildikó világhírű alkotásairól szól majd, hiszen első alkalommal rendezik meg a teljeskörű restauráláson átesett magyar filmkincseket bemutató Budapesti Klasszikus Filmmaratont. Az év eleje óta megújult formában működő, nagy lehetőség előtt álló Filmarchívum vezetőjét, Ráduly Györgyöt kérdeztük a Maraton hátteréről és további terveiről.

hvg.hu Kult

102 éves magyar filmet hoz haza a Filmarchívum

1915-ben bemutatott magyar némafilm került elő az amszterdami EYE Filmmuseumban. A munkászubbony című alkotás az egyik legrégebbi fennmaradt magyar játékfilm, egyben a korszak színész sztárjának, Hegedűs Gyulának egyetlen fennmaradt filmje.

HVG Kult

Fekete Györgyéké lesz a filmarchívum?

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kapja meg az egykori Magyar Nemzeti Filmarchívumot (MNFA), miután a kormány a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (Manda) megszüntetését tervezi – értesült a HVG.

MTI Kult

Mokép-igazgató: 70 millió forint folyt ki a cégtől

Irracionális szerződéseket találtak a cégnél, volt többek között "szokásos" fénymásoló-ellenőrző szerződés is - mondta Gulyás Balázs, a Mokép igazgatója a Hír Tv Rájátszás műsorában hétfő este.

Kult

„Ez a vár most az ország”

Folytatódik a Magyar Nemzeti Filmarchívum filmtörténeti sorozata. Az alig néhány százaléknyi színes filmnyomot tartalmazó Ludas Matyi revitalizálása után Várkonyi Zoltán 1968-as történelmi bravúrdarabját, az Egri csillagokat restaurálták.


A címlapról ajánljuk