Domány András Kult

A kormány Aba-Novák-képet vásárol másfél milliárdért

1,45 milliárd forintot szán a kormány Aba-Novák Vilmos Lengyel–magyar barátság – Pannósorozat a varsói magyar kiállítás előcsarnokához című művének a magyar állam javára történő megvásárlására. Az öt nagyméretű kép a Magyar Nemzeti Galériába kerül.

Műértő Műértő

Barát vagy ellenség?

A kérdés jogos, mert Georg Baselitz megosztó figura. Olvasatomban azonban közel sem oly módon megosztó, ahogy azt a művész maga manipulatív módon kívánatosnak tartaná. Nem sétálok bele ebbe a csapdába. Szándékosan nem az esztétikai elveit, művészeti gyakorlatát tekintem határsértőnek, hanem a karrierjére vonatkozó döntéseit, férfi életvitelét, a művész társadalmi szerepéhez köthető felfogását, ezekkel kapcsolatos elszólásait és művésznyilatkozatait, amelyeket Baselitz mint erkölcsi lény produkált pályafutása során, és amely ideológia nyilvánvaló módon a munkáiban is tetten érhető.

Műértő Műértő

A XIX. század – a XX. századból

Neve ellenére egyetlen állandó kiállítás sem állandó, hanem időszakosan változó. Stabil komponense a múzeumi gyűjtemény, amelynek áttekintő bemutatását szolgálja, változó ellenben a kutató (és néző), aki újra és újra megalkotja a maga történetét egy korszak művészetéről. Az állandó kiállítás átrendezése olykor külső körülményekhez, intézményi változásokhoz kötődik, máskor egy új nemzedék belső késztetésére jön létre. Mondhatnánk, generációs alkotás, amely egy nemzedék olvasatát, újragondolt történelemfelfogását tükrözi, hogy aztán egy emberöltőre meghatározza a látogatók képét a magyar művészetről.

Hamvay Péter Kult

Picasso-enciklopédia – nyit az újabb gigatárlat

Több mint száz festményt, rajzot és szobrot mutat be a Magyar Nemzeti Galéria Picasso – Alakváltozások című tárlata. A művészettörténet egyik legnépszerűbb festője számos fő művének megtekintéséhez júliusig tehát nem kell Párizsba utaznunk, elég csak felmennünk a Várba.

hvg.hu Kult

Picasso-művekkel lesz tele a Nemzeti Galéria jövő tavasszal

A Musée national Picasso-gyűjteményéből válogatott hatvan alkotást a művésznek a budapesti Szépművészeti Múzeumban és a Ludwig Múzeumban őrzött alkotásai egészítik ki. A kiállítást jövő áprilistól lehet látogatni a Magyar Nemzeti Galériában.

hvg.hu Ingatlan

Orbánnak nem tetszenek, ejtenének két múzeumot a Városligetből

Orbán Viktor elégedetlen a Fotómúzeum és a Magyar Építészeti Múzeum két tervezett kockaépületével, ezek a jelenlegi formájukban nem épülnének meg - írja a Magyar Narancs. A Magyar Zene Háza tervei azonban Orbánnak is tetszenek, így ez mindenképp elkészülne.

1 2 3 4

A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával