Üdülés Ausztriában

10 érv, amiért kihagyhatatlanok a Salzburgi Ünnepi Játékok

Operabemutatóival, színházi előadásaival és hangversenyeivel a Salzburgi Ünnepi Játékok lassan egy évszázada a világ egyik legjelentősebb kulturális fesztiválja. Ahogy a hagyományosan július végén kezdődő, öthetes rendezvénysorozat felejthetetlen színpadi bemutatókat, úgy vaskos botrányokat is megért története során.

hvg.hu Világ

Mengele Mozartot fütyült, miközben gyerekeket küldött a halálba

A halál doktora, aki Auschwitzban az érkező zsidó transzportok szelekcióját végezte, zenerajongó volt és különösen kedvelhette Mozartot. Az ő dallamait fütyörészte, miközben életről és halálról döntött. Yehuda Bacon számolt be erről most megjelent könyvében, melyet a Bild magazin ismertet.

hvg.hu Kult

Elveszett Mozart-darabra bukkantak Prágában, így hangzik – videó

Csembalón játszották le a Cseh Zenetörténeti Múzeumban azt a Mozart-darabot, amely évtizedekig pihent az intézmény gyűjteményében úgy, hogy senki sem tudta, ki lehet a szerzője. A négyperces kantátát 1785-ben írta a zeneszerző a kor ismert szoprán énekesnője, Nancy Storace felgyógyulásának alkalmából.

Hercsel Adél Kult

Teszt: mennyire ismeri a zenét?

Az ember legősibb kifejezési formája a zene, ősibb, mint a nyelv. Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa a világhírű hegedűművész és karmester, Yehudi Menuhin kezdeményezésre nyilvánította október 1-jét a Zene Világnapjává. 1975 óta ezen a napon világszerte a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékezünk. Mi most egy klasszikus zenei teszt kitöltésére biztatjuk olvasóinkat.

gramofon.hu Kult

Egy tanórányi Mozart az Urániában

A S.Ö.R. – Shakespeare Összes Rövidítve –, a sikeres színházi produkcióhoz hasonlóan, a legjelentősebb, közismert Mozart operákból mutat be rendhagyó operaelőadást Philipp György karmester rendezésében öt énekes és az Anima Musicae Kamarazenekar szombaton délelőtt az Uránia Nemzeti Filmszínházban

hvg.hu Kult

Zene, amit akkor is hallunk, ha fel sem tűnik

Október elseje a zene világnapja, elsősorban a komolyzene ünnepe. A komolyzene népszerűsége generációról generációra hanyatlik, de a popkultúra segít életben tartani azt a fiatalok között is.

hvg.hu Kult

Mozart a legmenőbb hívásvárakoztató

Az angol városi tanácsokba telefonálók leggyakrabban az osztrák komponista műveivel találkozhatnak - derült ki egy friss felmérésből.

1 2

A címlapról ajánljuk