Kirúgták? Sérelemdíjat is kérhet

Kirúgták? Sérelemdíjat is kérhet

Két utat választhat: tételesen bizonyítja a kárát, vagy kompenzációs átalányt kér, de az utóbbival kevesebb pénz jár.

hvg.hu

Nem győzi a munkát? Így foglalkoztathat tiniket is a családi cégben

Nem győzi a munkát? Így foglalkoztathat tiniket is a családi cégben

Besegítene a gyerek suli után vagy szünetben? Mutatjuk hogyan lehetséges és mik a fiatal munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó előírások.

hvg.hu

Főnök! Lájkolhatok?

Főnök! Lájkolhatok?

Megtiltható-e, hogy a munkavállaló munkaidőben magáncélú levelezéseket folytasson? Kifogásolható-e, ha a dolgozó munkaidőben lájkolja barátai fotóit, de egyébként a munkaköri feladatait határidőben és megfelelően ellátja? Mivel nincs részletesen kidolgozott jogszabályi háttér a közösségi média használatára vonatkozóan, így a munkáltató szabadon dönthet arról, hogy engedélyezi-e, és ha igen, milyen keretek között engedi az internet magáncélú használatát, azaz időbeli, tartalmi és terjedelmi korlátokat is meghatározhat.

Ennél senki nem dolgozhat(na) többet

Ennél senki nem dolgozhat(na) többet

Nyolc óránál csak a hozzátartozók és a készenléti munkakört betöltők dolgozhatnának többet.

hvg.hu

Ezekkel a munkajogi változásokkal érdemes tisztában lenni

Ezekkel a munkajogi változásokkal érdemes tisztában lenni

Apukának legalább öt nap szabadság jár, és akár a gyermek 5 éves koráig is kérheti a munkavállaló a részmunkaidős foglalkoztatást. Többek között így változott január elsejétől a Munka törvénykönyve.

hvg.hu

100 százalékos bérpótlékot adna a Fidesz annak, aki vasárnap dolgozik

100 százalékos bérpótlékot adna a Fidesz annak, aki vasárnap dolgozik

A munka törvénykönyvének módosítását kezdeményezi a Fidesz, hogy vasárnapi munkavégzés esetén százszázalékos bérpótlék járjon a munkavállalóknak, és hogy egy hónapban legfeljebb csak két vasárnap lehessen őket dolgoztatni.

MTI

10 órás munkanapot vezettek be Lázár minisztériumában

10 órás munkanapot vezettek be Lázár minisztériumában

Több családos dolgozó felmondott a Miniszterelnökségnél, mert számukra nem vállalható a reggel fél 8-tól este fél 6-ig tartó munkaidő. A kieső munkaerőt fiatalokkal pótolta Lázár tárcája. Több más minisztérium is fontolgatja az új munkarend bevezetését – értesült a Magyar Nemzet.

hvg.hu

"A Fidesz eggyel kevesebb helyen alázhatja meg a nőket"

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy az alkotmánybírósági döntéssel összhangban módosítsa azokat a törvényeket is, amelyek a közszférában dolgozók jogviszonyát szabályozzák; azokat is meg kell, hogy illesse a felmondási védelem, akik nem az Mt. hatálya alá tartoznak. A párt arra reagált, hogy az Ab úgy döntött: alaptörvény-ellenes a munka törvénykönyvének az a rendelkezése, amely szerint a várandós nőt csak akkor illeti meg a felmondási védelem, ha állapotáról még a felmondás közlése előtt beszámolt munkáltatójának.

MTI

Döntött az Ab: nem kell a főnökhöz sietniük a terhes nőknek

Döntött az Ab: nem kell a főnökhöz sietniük a terhes nőknek

Senki nem kötelezheti arra a várandós nőket, hogy munkahelyükön idő előtt bejelentsék terhességüket – mondta ki kedden az Alkotmánybíróság. A testület megsemmisítette a munka törvénykönyvének azt a rendelkezését, amely szerint a terhes vagy lombikbébi-programban részt vevő nőket csak akkor illeti meg védelem, ha még a felmondás előtt tájékoztatták a munkaadójukat. A határozat szerint ez beavatkozás az intim szférába, és sérti az emberi méltóságot.

hvg.hu

A LIGA szerint nem kéne visszafizetni a milliós prémiumokat

Összeegyeztethetetlen a munkavállalók jogaival, hogy az MNV vezérigazgatója azt mondta: a kétmillió forintnál nagyobb jutalmat vagy prémiumot az állami cégeknél vissza kell fizetni - véli a LIGA Szakszervezetek.

MTI

Legyen december 24. is munkaszüneti nap - kéri a Jobbik

A Jobbik azt kezdeményezi, hogy december 24-ét is nyilvánítsa az Országgyűlés munkaszüneti nappá - ismertette a munka törvénykönyvének a párt által javasolt módosítását csütörtökön Mirkóczki Ádám.

MTI

Szigorodnak a szabadságolás szabályai

Hamarosan szigorodik a szabadságolásra vonatkozó szabályozás – közölte a napi.hu.

hvg.hu

"Ha nem mondok fel önként, kirúgnak"

"Ha nem mondok fel önként, kirúgnak"

Volt és jelenlegi dolgozók írtak többtucatnyi elkeseredett levelet a tiszaújvárosi Jabil üzemben kialakult állapotokról, munkakörülményekről és bánásmódról. Volt azonban olyan elbocsátott dolgozó is, aki pozitívan nyilatkozott a vállalatról. Eközben a társaság leginkább a mintegy 700 fős létszámleépítéssel van elfoglalva.

Meg lehet váltani pénzzel a szabadságot?

A Munka Törvénykönyve jelenlegi szabályai alapján a szabadságot kizárólag akkor lehet pénzben megváltani, ha a munkaviszony megszűnésekor az arányos szabadságot a munkáltató nem adta ki a munkavállaló részére - olvasható az RSM DTM blogon.

hvg.hu

Kötelezheti a főnöke, hogy menjen csapatépítő tréningre?

"Munkáltatóm bejelentett egy kétnapos csapatépítő tréninget kötelező jelleggel vidéken, az ország másik felében. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e joga kötelezni többnapos távollétre? Feleségem három pici gyermekünkkel maradna egyedül itthon" - kérdezi a Jobline olvasója. A választ a D.A.S. Jogszerviz szakértője, dr. Fésü Gizella adta meg.

hvg.hu

Olcsóbb és praktikusabb, ha ezt alkalmazza kirúgás helyett

A hazai munkáltatók többsége nincs tisztában azzal, hogy új Munka Törvénykönyve ismét lehetővé teszi a felmondásnál kevésbé szigorúbb fegyelmi eszközök használatát a munkahelyen . A kevésbé súlyos vétség esetén célszerűbb és gazdaságosabb fegyelmi eszközökhöz nyúlni, hiszen a kirúgás önmagában is költséges lehet, egy új munkavállaló betanítása pedig biztosan idő- és pénzigényes.

hvg.hu

Pluszpénz januárban? Meglepheti kedvenc közszolgáit a kormány

Pluszpénz januárban? Meglepheti kedvenc közszolgáit a kormány

Az állam nem tartja be a saját törvényét, a köztisztviselőknek nem adják ki a nekik járó szabadnapokat – lényegében ezt ismeri el Kósa Lajos hétfőn beterjesztett törvényjavaslata. Debrecen polgármestere azt szeretné elérni, hogy egyszer, jövő januárban teremtsenek tiszta lapot, és fizessék ki pénzben a bennragadt napok egy részét. Ha megvalósul, az ötlet vagy nagyon sokba fog kerülni, vagy csak egy szűk réteg érdekeit szolgálja majd.

"Már felmondtam, mikor mehetek az új helyre?"

Találtam egy új munkahelyet, ahol azonnal várnak. A mostani munkahelyemen felmondtam, mikor tudok menni az új helyre? - kérdezte olvasónk.

hvg.hu

Akkor is kirúghatják, ha táppénzen van – az Mt. legfontosabb változásai

Nehéz az átállás az új munkajogi szabályokra, noha már egy éve hatályban van nagy részük. Még mindig sokan ragaszkodnak a korábban megszokott szabályokhoz, pedig esetenként már azok gyökeres ellentétét kell alkalmazni.

hvg.hu

A teljes közszféra perelheti az államot a Kúria döntése alapján

A teljes közszféra perelheti az államot a Kúria döntése alapján

Több százezer közalkalmazott és köztisztviselő indíthat pert az állam – pontosabban munkáltatója – ellen a Kúria jogerős ítélete nyomán, amely kimondta, hogy a közalkalmazott illetményének kifizetésével kapcsolatban felmerülő banki többletköltségeket a munkáltató viseli. A Rendőr Szakszervezetek Védegylete peren kívül egyezkedne, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete perindításra buzdítja tagjait. Cikkünk megjelenéséig az érintett állami szervezetek hivatalos álláspontját nem ismertük meg.

12313

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X