MTI/hvg.hu Vállalkozás

Harrach: Nincs más lehetőségünk, mint a kármentés

A KDNP frakcióvezetője kiskereskedelmi érdekképviseletekkel egyeztetett arról, hogyan lehetne a vasárnapi nyitvatartás által okozott károkat enyhíteni. Első helyen az önkéntesség gondolata merült fel, de a KDNP el tudja képzelni a munka törvénykönyvének átírását is, például úgy, hogy havonta legfeljebb egyszer lehessen vasárnapi munkát végeztetni. Megfontolandónak tartják az egy- vagy kétműszakos nyitvatartás gondolatát is – mondta Harrach Péter.

hvg.hu Vállalkozás

Ki lehet rúgni a dolgozót a kora miatt?

A munkahelyekért, különösen a minőségi munkahelyekért, Magyarországon is komoly kardozás folyik. És persze, hogy minden korosztály úgy érzi, a munkaerő-piaci folyamatok áldozata éppen az a réteg, amelybe ő beletartozik.

hvg.hu Vállalat + Vezető

Főnök! Lájkolhatok?

Megtiltható-e, hogy a munkavállaló munkaidőben magáncélú levelezéseket folytasson? Kifogásolható-e, ha a dolgozó munkaidőben lájkolja barátai fotóit, de egyébként a munkaköri feladatait határidőben és megfelelően ellátja? Mivel nincs részletesen kidolgozott jogszabályi háttér a közösségi média használatára vonatkozóan, így a munkáltató szabadon dönthet arról, hogy engedélyezi-e, és ha igen, milyen keretek között engedi az internet magáncélú használatát, azaz időbeli, tartalmi és terjedelmi korlátokat is meghatározhat.

hvg.hu Itthon

10 órás munkanapot vezettek be Lázár minisztériumában

Több családos dolgozó felmondott a Miniszterelnökségnél, mert számukra nem vállalható a reggel fél 8-tól este fél 6-ig tartó munkaidő. A kieső munkaerőt fiatalokkal pótolta Lázár tárcája. Több más minisztérium is fontolgatja az új munkarend bevezetését – értesült a Magyar Nemzet.

MTI Itthon

"A Fidesz eggyel kevesebb helyen alázhatja meg a nőket"

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy az alkotmánybírósági döntéssel összhangban módosítsa azokat a törvényeket is, amelyek a közszférában dolgozók jogviszonyát szabályozzák; azokat is meg kell, hogy illesse a felmondási védelem, akik nem az Mt. hatálya alá tartoznak. A párt arra reagált, hogy az Ab úgy döntött: alaptörvény-ellenes a munka törvénykönyvének az a rendelkezése, amely szerint a várandós nőt csak akkor illeti meg a felmondási védelem, ha állapotáról még a felmondás közlése előtt beszámolt munkáltatójának.

hvg.hu Itthon

Döntött az Ab: nem kell a főnökhöz sietniük a terhes nőknek

Senki nem kötelezheti arra a várandós nőket, hogy munkahelyükön idő előtt bejelentsék terhességüket – mondta ki kedden az Alkotmánybíróság. A testület megsemmisítette a munka törvénykönyvének azt a rendelkezését, amely szerint a terhes vagy lombikbébi-programban részt vevő nőket csak akkor illeti meg védelem, ha még a felmondás előtt tájékoztatták a munkaadójukat. A határozat szerint ez beavatkozás az intim szférába, és sérti az emberi méltóságot.

Szabó M. István Vállalkozás

"Ha nem mondok fel önként, kirúgnak"

Volt és jelenlegi dolgozók írtak többtucatnyi elkeseredett levelet a tiszaújvárosi Jabil üzemben kialakult állapotokról, munkakörülményekről és bánásmódról. Volt azonban olyan elbocsátott dolgozó is, aki pozitívan nyilatkozott a vállalatról. Eközben a társaság leginkább a mintegy 700 fős létszámleépítéssel van elfoglalva.

hvg.hu Karrier

Meg lehet váltani pénzzel a szabadságot?

A Munka Törvénykönyve jelenlegi szabályai alapján a szabadságot kizárólag akkor lehet pénzben megváltani, ha a munkaviszony megszűnésekor az arányos szabadságot a munkáltató nem adta ki a munkavállaló részére - olvasható az RSM DTM blogon.

1 2 3 4 5 6 7
13
A címlapról ajánljuk
Matematika és szex? Van összefüggés

Matematika és szex? Van összefüggés

Clio Cresswell 18 évesen kezdett el foglalkozni a számokkal, amikor a legtöbben abbahagyják a matektanulmányaikat. A világ legszexisebb tudósai közé választott ausztrál matematikus szerint a világot épp úgy le lehet írni a számokkal, mint versekkel vagy tánccal. De meglepő dolgokat állít a tudomány és a párkapcsolatok összefüggéseiről is.