Gyász és tisztelgés, öröm és készülődés - a hét képekben

Gyász és tisztelgés, öröm és készülődés - a hét képekben

Megemlékezés Párizsban, tisztelgés a nemzet színésznője előtt, önerőből aszfaltozott útszakasz, lelőtt orosz vadászgép, havazás és az ország karácsonyfája - képes összeállításunk a hét fontosabb eseményeiből.

hvg.hu

Flow: A tökéletes élmény - Nagyítás-fotógaléria

Flow: A tökéletes élmény - Nagyítás-fotógaléria

A flow a tökéletes élmény pszichológiája, melynek alapjait Csíkszentmihályi Mihály fektette le. Az optimális emberi létezést, az élmények pozitív aspektusát – az örömöt, a kreativitást, az élet teljes felvállalását nevezi áramlatnak. Ez a ritka szubjektív állapot rendszerint akkor jön létre, amikor valaki testi vagy lelki teljesítményét megfeszített akarattal a végsőkig fokozza. A pszichológus szerint az örömteli élet egyedi alkotás, a passzív fogyasztói lét nem kínál igazi boldogságot és elmélyülést. A tökéletes élmény alapja a „flow”, vagyis az a jelenség, amikor annyira feloldódunk egy tevékenységben, hogy minden más eltörpül mellette, az élmény maga lesz olyan élvezetes, hogy a tevékenységet bármi áron folytatni akarjuk, pusztán önmagáért – véli a kutató. A Pictorial Collective olyan magyar fotósok csoportja, akik hisznek benne, hogy tanúk és hírvivők. A szentendrei Ferenczy Múzeumban rendezett kiállításukon olyan alternatív életstratégiákat megvalósító személyekről és csoportokról készült fotóriportokat mutatnak be, akik átélik a„flow”-t hétköznapi élettevékenységeik során. A kiállítás január 10-ig megtekinthető.

"Soha nem álltam meg egy helyben" - Törőcsik Mari 80 éves - Nagyítás

"Soha nem álltam meg egy helyben"  - Törőcsik Mari 80 éves - Nagyítás

Ha más országok film- és színházrajongó közönségét kérdeznék meg arról, hogy nevezzék meg a szerintük legjobb magyar színésznőt, a válaszadók döntő többsége Törőcsik Marit mondaná. Példátlan karrier az övé: szinte az összes fontos és meghatározó magyar filmben szerepelt. Ki ne emlékezne a Körhintában, a Szerelemben vagy az Édes Annában nyújtott alakítására? De még ma is aktív a színpadon és a kamerák mögött. Cannes-ban a legjobb színésznőnek járó díjat is megkapta, ez azóta egyetlen magyar színésznek sem sikerült. Fotósorozatunkkal a 80. születésnapját ünneplő legenda előtt tisztelgünk.

A terror nem csillapodik - Nagyítás a hét képeiből

A terror nem csillapodik - Nagyítás a hét képeiből

Párizsi hangulat a támadások után, koraszülöttek világnapja, kisiklott személyvonat Pakisztánban, kannába szorult medve, túszdráma Bamakóban - képes válogatásunk a hét fontosabb eseményeiből.

hvg.hu

Élet és elmúlás képekben – Nagyítás-fotógaléria

Élet és elmúlás képekben – Nagyítás-fotógaléria

Mari Mahr (1941) Santiago de Chilében született, Londonban élő, magyar származású fotóművész Ketten című kiállításában, két – Graham Percyhez, néhai férjéhez köthető – sorozatát mutatjuk be. Az új-zélandi születésű művész, illusztrátor, tipográfus és tervező harmincöt éven át volt párja a mindennapokban és a „művész-létben” is. Mari Mahr férje súlyos betegségének időszaka alatt és elvesztése után született képei, a fájdalom és mégis az élet természetéhez tartozó halál visszavonhatatlanságát, ugyanakkor teremtő erővé is tehető voltát bizonyítják. A kiállítás 2015. november 13. és 2016. január 3. között tekinthető meg a Mai Manó Házban.

hvg.hu

Kijutottunk az Európa-bajnokságra - Nagyítás-fotógaléria

Kijutottunk az Európa-bajnokságra - Nagyítás-fotógaléria

A Norvégiában egygólos előnyt szerző magyar válogatott hazai pályán is képes volt legyőzni pótselejtezős ellenfelét. A 14. percben Priskin Tamás egy remek tekeréssel szerezte meg a vezetést, majd a második félidő végéhez közeledve egy öngóllal már 2-0 volt az állás. A vendégek erejéből egy szépítő gólra azért futotta, de Magyarország összesítésben 3-1-re így is megnyerte ezt a párharcot, és harminc év után először jutott ki nagy tornára. Képeink a vasárnapi mérkőzésről.

A világ Franciaország mellett áll - Nagyítás-fotógaléria

A világ Franciaország mellett áll - Nagyítás-fotógaléria

Három terroristacsoport összehangolt támadásokat intézett Párizsban péntek este. 129-en meghaltak, 352-en megsebesültek. Miközben az Iszlám Állam magára vállalta a mészárlást, három embert letartóztattak Belgiumban. A világon szinte mindenhol megemlékeztek a párizsi támadások áldozataira.

fm

Támadássorozat Párizsban - Nagyítás-fotógaléria

Támadássorozat Párizsban - Nagyítás-fotógaléria

Lövöldözés és három robbantás történt pénteken több helyen, Párizs északi részén, és az incidenseknek legalább 129 áldozata, további 83 sérült állapota válságos, és 132 további sérült van, akiket kórházban ápolnak. Sajtóértesülések szerint csak Bataclan koncertteremben történt lövöldözésben 90-en haltak meg. A robbantások a párizsi Stade de France stadion közelében történtek, ahol a francia válogatott éppen a németekkel játszott.

hvg.hu

Midnight Music: kis éji zene a Millenárison - Nagyítás-fotógaléria

Midnight Music: kis éji zene a Millenárison - Nagyítás-fotógaléria

Újabb állomásához érkezett a Budapesti Fesztiválzenekar Midnight Music elnevezésű koncertsorozata: november nyolcadikán éjszaka Igor Stravinsky: Kártyajáték és Tűzmadár-szvit című darabja csendült fel a Millenárison Fischer Iván vezényletével. A hagyományokhoz híven a leggyorsabbak a zenészek között és mellett babzsákokon is helyet foglalhattak, hogy testközelből élvezhessék a klasszikus zenét.

hvg.hu

Elbúcsúztak Göncz Árpádtól – Nagyítás-fotógaléria

Elbúcsúztak Göncz Árpádtól – Nagyítás-fotógaléria

Több ezer ember vett részt péntek délután Göncz Árpád volt államfő temetésén az Óbudai temető 16-os parcellájában. Mécs Imre búcsúbeszédében azt mondta, jó lenne, ha sok Göncz Árpád lenne, aki a szeretet embere volt, de tudott határozott és kemény is lenni. Orbán Viktor családjával magánemberként látogatott el a gyászszertartásra, a hátsó sorokban foglalt helyet.

hvg.hu

Bezárták Európa legmélyebb szénbányáját - Nagyítás-fotógaléria

Bezárták Európa legmélyebb szénbányáját - Nagyítás-fotógaléria

Múlt pénteken zárták be Európa legmélyebb kőszénbányáját Romániában. A 1100 méter mély Zsil-völgyi petrillai (Petrila) bányában 156 éven át folyt szénkitermelés. Románia vállalta, hogy 2018-ig bezár több veszteségesen működő Zsil-völgyi szénbányát, ezek közé tartozott a petrillai is, amely 1859-ben kezdte el működését. Pénteken megemlékezést szerveztek a bányászok, több tucatnyi csoportban jelentek meg egykori üzemük hivatalos felszámolásánál. A helyszínen fúvószenekar adta elő a vájárok himnuszát, majd egy csillén felhozták az utolsó egy tonna szenet.

fm

Repülőgép-baleset, földrengés, tüntetés a hét képein - Nagyítás-fotógaléria

Repülőgép-baleset, földrengés, tüntetés a hét képein - Nagyítás-fotógaléria

Irodába költöztek a galambok, Colleen Bell a magyar kormányt bírálta, kigyulladt repülőgépből mentettek utasokat, erős földrengés Pakisztánban, menekülteket szállító hajó süllyedt el Görögország partjainál - képes összeállításunk a hét fontosabb eseményeiből.

hvg.hu

Ami akkor is beválik, ha vele vagy nélküle tüntetnek - Nagyítás-fotógaléria

Ami akkor is beválik, ha vele vagy nélküle tüntetnek - Nagyítás-fotógaléria

A mellrák elleni küzdelem hónapjában október 13-át melltartómentes napnak nyílvánították. Bár korábban a rák elleni harc jelképének számított a világnap, ma már melltartó-pártiaknak és a béklyó ellenzőinek is szól. A melltartó első ősét még 1889-ben alkotta meg Herminie Cadolle francia fűzőkészítő, az első szabadalmazott változat azonban bizonyos Mary Phelps Jacob nevéhez fűződik, aki egy bálba készülve két selyemzsebkedőt és pár színes szalag felhasználásával alkotta meg a ma imádott - vagy gyűlölt - fehérnemű első darabját. Találmánya sikeresnek bizonyult, ami a fűző mindennapi használata után nem csoda; a nők számára minden bizonnyal kisebb megváltás lehetett. Képgalériánk az azóta eltelt bő száz éven vezet végig.

hvg.hu

Göncz Árpádra emlékezünk - Nagyítás-fotógaléria

Göncz Árpádra emlékezünk - Nagyítás-fotógaléria

93 éves korában elhunyt Göncz Árpád volt köztársasági elnök. 1922. február 10-én született Göncz Árpád József Attila-díjas magyar író, műfordító, politikus. Az 1956-os forradalom után életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, melyből 1963-ban szabadult. A rendszerváltás után a harmadik Magyar Köztársaság első elnökévé választották. Képes összefoglalónkban pályájának rövid áttekintésével búcsúztatjuk Göncz Árpádot.

hvg.hu

5 éves Magyarország legnagyobb ipari katasztrófája - Nagyítás

5 éves Magyarország legnagyobb ipari katasztrófája - Nagyítás

Magyarország eddigi legnagyobb, ökológiai következményekkel járó ipari katasztrófája történt öt éve, 2010. október 4-én, amikor átszakadt a Mal Zrt. Ajka melletti X-es tározója és több mint egymillió köbméter vörösiszap és erősen lúgos víz elegye öntötte el Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, csaknem háromszázan szorultak egészségügyi ellátásra, százhúsz ember került kórházba. A károsultak száma meghaladja a hétszázat, 358 ház vált lakhatatlanná.

Szíriai bombázás, sós víz a Marson, lemondott államtitkár a hét képein

Szíriai bombázás, sós víz a Marson, lemondott államtitkár a hét képein

Orbán és Obama együtt fotózkodott, Giró-Szász András lemondott, Oroszország légitámadásokat kezdett Szíriában, Ferenc pápa Amerikába látogatott, valószínűleg folyékony sós vizet találtak a Mars felszínén. A Volkswagen-botrány még mindig tart. A hét eseményei képekben.

hvg.hu

24 óra alatt Újvidék körül – Nagyítás-fotógaléria

24 óra alatt Újvidék körül – Nagyítás-fotógaléria

Az 123RF fotóügynökség jóvoltából négy magyar fotós utazhatott el a Frame24 fesztiválra, a szerbiai Újvidékre. A vajdasági városba a hazai résztvevők mellett a környező országokból – Romániából, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából, Ausztriából és Macedóniából – érkeztek fotósok, hogy 24 óra alatt 24 témát dolgozzanak fel. A megmérettetésen ugyanis minden a 24-es szám körül forgott, a képeket a 24 tagú zsűri értékelte a verseny másnapján. A következő képeken megmutatjuk, ahogy a magyar fotósok látták a várost.

fm

Holdfogyatkozás a világ körül - Nagyítás-fotógaléria

Holdfogyatkozás a világ körül - Nagyítás-fotógaléria

Több mint 30 év után szuperholddal ''egybekötött'' teljes holdfogyatkozásban gyönyörködhetett az, aki hajnalban az eget figyelte: a Hold 14 százalékkal nagyobbnak és 30 százalékkal fényesebbnek tűnt, mint egyébként teliholdkor. Nézze meg képes összeállításunkat felhők nélkül!

Tragédia Mekkában, VW-botrány, Orbán harca - a hét képekben

Tragédia Mekkában, VW-botrány, Orbán harca - a hét képekben

Bemutatták az új húszezrest, énekversenyt tartottak madaraknak, megnyílt a Parlament kupolája, Ferenc pápa Washingtonban járt, gyűrűzik a Volkswagen-botrány, több mint hétszáz halott Mekkában - Nagyítás-fotógalériánk a hét fontosabb eseményeiből.

Mekka: tragédiába torkollott az ördög megkövezése - Nagyítás-fotógaléria

Mekka: tragédiába torkollott az ördög megkövezése - Nagyítás-fotógaléria

A mekkai zarándoklat alatt csütörtökön történt tülekedés halálos áldozatainak száma 717-ra emelkedett az al-Arabíja hírtelevízió jelentése szerint. Körülbelül kétmillió zarándok érkezett az elmúlt napokban a világ minden tájáról Mekkába, és onnan százezrek indultak útnak kedden a várostól öt kilométerre keletre fekvő Mina felé, hogy megkezdjék a hagyományos éves muzulmán zarándoklatot, a háddzsot. A katasztrófát az okozta, hogy a zarándokok egymást taposva pánikszerűen menekülni kezdtek. Sajtójelentések szerint akkor történt a tragédia, amikor a zarándokok az Arafát-hegyről arra a helyre tartottak, ahol az "ördög megkövezésének" rítusával folytatják a háddzsot. Mekka az iszlám legszentebb városa, a vallásalapító Mohamed próféta időszámításunk szerint 570-körüli születésének helyszíne. A hívők a világ minden táján Mekka irányába fordulva imádkoznak. A városközpontban álló nagymecsetben áll a Kába-kő, amely a vallás szerint azt a helyet jelzi, ahol isten vizet fakasztott a sivatagból, hogy megmentse Ábrahám és Hagar fiát, Ismáelt a szomjhaláltól. A zarándoklat egyik fontos részét alkotja a Kába-kő körbejárása. Évente több millió zarándok érkezik Mekkába, a legtöbben az országon kívülről. A csütörtökihez hasonló balesetek nem mennek ritkaságszámba, az eddigi legnagyobb tragédia 1990-ben történt, akkor egy alagútban kitört pánik következtében több mint 1400 ember vesztette életét.

123456

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X