Bejelentkezés  

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X

Tienanmen: Kína legkegyetlenebb napjának évfordulója - Nagyítás-fotógaléria

Tienanmen: Kína legkegyetlenebb napjának évfordulója - Nagyítás-fotógaléria

Huszonöt éve, 1989-ben az omladozóban lévő szocializmust, a Szovjetunióban Mihail Gorbacsovval meginduló reformfolyamatokat és a nemzetközi hangulatot látva Kínában is megmozdult valami. A pekingi egyetem diákjai már korábban – 1986-87 telén – felléptek a politikai reformok eléréséért, de a mellettük kiálló, végül 1987-ben elmozdított korábbi főtitkár, Hu Jao-pang halálának ürügyén 1989 áprilisban ismét előálltak a követeléseikkel: sajtószabadságot, a tüntetések tilalmának feloldását, Jao-pang újraértékelését és rehabilitálását, szabadságot, demokráciát, ezen kívül a pártvezetők jövedelmének nyílvánosságra hozatalát, az oktatás támogatásánk növelését, az értelmiség helyzetének javítását is követelték. A szívrohamban elhunyt politikus emlékére összegyűlt több ezer pekingi egyetemista tüntetett a pártközpont előtt és a Tienanmen téren, a megmozdulók lelkesedése pedig Hu Jao-pang hivatalos temetése után sem csökkent. Ezt követően a kínai pártvezetés parancsba adta a katonaságnak, hogy június 4-én reggel hat órára tisztítsa meg a teret: a városba bevonuló hadosztályok egyszerűen átgázoltak a fegyvertelen civileken, útjuk során pedig agyonlőttek mindenkit, aki eléjük került. A tüntetők közé lövetés, illetve a Pekingben lezajlott vérfürdő egyértelművé tette a vezetés álláspontját: nem lesznek politikai reformok, nem lesz demokrácia, és nem lesz többpártrendszer, a keményvonalas politikusok pedig egyértelmű győzelmet aradtak a pártvezetésben. 25 éve vezényeltek tankokat a Tienanmen téri civil tüntetők ellen.

Pillanatok I. János Károly spanyol király életéből - Nagyítás-fotógaléria

Pillanatok I. János Károly spanyol király életéből - Nagyítás-fotógaléria

''Egy korszak ér most végez, hiszen az a spanyol király mondott most le, aki létrehozta az alkotmányos monarchia rendszerét és vezényelte le a Franco-diktatúra utáni demokratikus átmenetet'' - értékelte a spanyol király, a Bourbon uralkodóházhoz tartozó I. János Károly lemondásának hírét a hvg.hu-nak Éltető Ágnes, az MTA Világgazdasági Intézetének Spanyolország-szakértője. János Károlyt a rendszerváltó királyként tisztelik, trónra lépése mégis kétes átmenetet képezett Franco diktatúrája és az alkotmányos monarchia között. Miközben hozzá köthető a demokratikus fordulat, a diktátor Franco támogatásával lett belőle uralkodó, és még a saját berendezkedésének megpuccsolásával is megvádolták. János Károly lemondásának bejelentését követően egy több hétig is eltartó jogi procedúra veszi kezdetét: már a bejelentés másnapján összeülnek a kormány és az alkotmányjogászok Spanyolországban, hogy egy kiegészítő törvény beiktatását előkészítsék, hiszen a spanyol alkotmányos monarchia történetében a királyváltás példa nélküli. Képes összeállításunk I. János Károly életéről.

Már civil áldozatok is vannak az ukrán összecsapásokban – Nagyítás-fotógaléria

Már civil áldozatok is vannak az ukrán összecsapásokban – Nagyítás-fotógaléria

Nem szálljuk meg Ukrajnát – mondta az orosz védelmi miniszter április végén. Szergej Sojgu tájékoztatása szerint ''Oroszország kénytelen volt átfogó hadmozdulatokat végrehajtani az ukrán határ közelében, mert fennállt a veszélye annak, hogy Ukrajna katonai akciót indít civilek ellen. Amikor azonban az ukrán hatóságok kijelentették, hogy nem vetnek be reguláris katonai egységeket a fegyvertelen lakosság ellen, az orosz csapatok visszatértek laktanyájukba''. Később a korábbi tüntetések és zavargások után kisebb lövöldözések mellett helikopter is robbant Ukrajnában, gyakorivá váltak a túszejtések, oroszbarát aktivisták pedig rendőrkapitányságot és közigazgatás épületeket is elfoglaltak. Donyeckben szakadárok egyetlen lövés nélkül foglalták el a tévészékházat, ukrán csatornák sugárzása helyett orosz tévécsatornákat követeltek. Ljudmila Denyiszova, az ukrán szociálpolitikai miniszter közlése szerint május első hetéig több mint 7700 ember menekült a Krímből Ukrajna belső területeire amiatt, hogy Oroszország annektálta a félszigetet. Képes összeállításunkban az április eleje óta történteket foglaljuk össze.

hvg.hu

Budapesten az év fotográfiai kiállításai - Nagyítás-fotógaléria

Budapesten az év fotográfiai kiállításai - Nagyítás-fotógaléria

A fotótörténet két szenzációs anyaga érkezik május végén a Nagymező utcába, Budapest fotóutcájába. A világ leghíresebb fotóügynöksége, a Magnum Photos legelső csoportos kiállítása, az Elsők a 120 éves Mai Manó Házban, míg nagyszabású, új vándortárlata, a Kontaktok a Capa Központban lesz látható 2014. május 27. és augusztus 24. között.

Tekintélyes Fidesz-győzelem mellett hat párt az EP-ben - Nagyítás-fotógaléria

Tekintélyes Fidesz-győzelem mellett hat párt az EP-ben - Nagyítás-fotógaléria

Rendben zajlott le a választás, a részvételi arány nem fogja elérni a 30 százalékot - mondta a Nemzeti Választási Iroda vezetője, Pálffy Ilona kicsivel hét óra után. Fél órával az urnák zárása előtt összesen 2 220 425 választópolgár adta le szavazatát: a legtöbben Budapesten (36,42%), legkevesebben Hajdú-Bihar megyében (22,86%) szavaztak, tizenhárom helyen pedig 100 százalékos volt a részvételi arány. A III. kerületben a szavazóurnára rászakadt a plafon, ami miatt át kellett költöztetni máshova a szavazókört. Pozsonyban nem volt áram, de mivel sütött a nap, ezért nem is volt szükség áramra. Összességében tehát érdektelenség és gyatra részvételi arány jellemezte az európai parlamenti választást. Magyarországról összesen hat párt, illetve pártszövetség küldhet képviselőket az EP-be: a Fidesz-KDNP 12, a Jobbik 3, az MSZP 2, a Demokratikus Koalíció 2, az Együtt-PM 1, az LMP 1 mandátumot szerzett. Orbán Viktor szerint a Fidesz nagyon győzött, Vona Gábor örült, hogy másodikként ők lehetnek a Fidesz váltópártja, az MSZP felajánlotta a testület lemondását, ennek az Együtt-PM nagyon örült, Gyurcsány pedig megüzente, meghatározó szerepet akarnak a baloldal kialakításában.

Az évezred árvízétől Cannes-on át a kémügyig - a hét képei - Nagyítás-fotógaléria

Az évezred árvízétől Cannes-on át a kémügyig - a hét képei - Nagyítás-fotógaléria

Épül a Lego-torony, Kovács Bélát meghallgatták, Thaiföldön rendkívüli állapotot hirdettek, Károly herceg szemüveget, Mundruczó Kornél pedig hatalmas puszit kapott - képes összeállításunkban a hét fontosabb eseményeiből válogattunk.

Van-e élet egy szükséglakásban? – Nagyítás-fotógaléria

Van-e élet egy szükséglakásban? – Nagyítás-fotógaléria

Egyes becslések szerint Budapest néhány kerületében a szükséglakásra pályázó családok száma lakásonként túllépheti a hatszázat is, ám a gyakran rossz állapotú, komfort nélküli, lakhatatlan ingatlanokat az új lakástörvény értelmében már nem adhatják ki újra. Az önkormányzatok nehéz anyagi helyzete miatt felújításra nincs lehetőség, amelyiket pedig mégis sikerül lakhatóvá tenni, azokat rövid idő alatt elviszik. Képeinken keresztül egy budapesti család mindennapjaiba nyerünk betekintést: a hét gyermekkel lakó három felnőtt jelenleg az önkormányzattal közösen keresi lakáshelyzetük megoldását, ezzel sorsuk jobbra fordulását.

Érkező Yvette, távozó EU zászló a hét képein - Nagyítás-fotógaléria

Érkező Yvette, távozó EU zászló a hét képein - Nagyítás-fotógaléria

Hatalmas viharok, ítélethirdetések, elázott focimeccs, eltűnő EU-zászló - képes összeállításunk a hét fontosabb eseményeiből.

Vöröspandakölykök a nap legcukibb állatai

Vöröspandakölykök a nap legcukibb állatai

Megalakult az új Országgyűlés – Nagyítás-fotógaléria

Megalakult az új Országgyűlés – Nagyítás-fotógaléria

A képviselők a történelmi zászlók jelenlétében letették az esküt, ezzel megalakult az új Országgyűlés. Első feladatukként a képviselők szavaztak a Nemzeti Választási Bizottság beszámolójáról: 165-en igen, 31-en nem gombot nyomtak. Bejelentették a képviselőcsoportok megalakulását is, a frakcióvezetők: Rogán Antal, Harrach Péter, Mesterházy Attila, Vona Gábor, Schiffer András. A Demokratikus Koalíció képviselői ''kiegészítették az eskü szövegét'', ez így szól: ''Fogadom, hogy mindent megteszek a köztársaság újbóli megalapításáért. Minden erőmmel azon leszek, hogy népszavazással új alkotmánya legyen a Magyar Köztársaságnak''. A titkos szavazás miatti szünetben Molnár Csaba sajtótájékoztatón magyarázta a kiegészítés minden szavának jelentőségét.

hvg.hu

Átalakult Vidámpark és május elseje a hét képein - Nagyítás fotógaléria

Átalakult Vidámpark és május elseje a hét képein - Nagyítás fotógaléria

Megnyíló Holnemvolt Park, hatalmas vereséget szenvedő Bayern München, pusztíó tornádó, véradó rohamoszagosok, magyar zarándokok Auschwitzban - harmincegy képes válogatásunk a hét fontosabb eseményeiből.

Abu Ghraib: 10 éves az amerikai hadsereg legnagyobb szégyene – Nagyítás-fotógaléria

Abu Ghraib: 10 éves az amerikai hadsereg legnagyobb szégyene – Nagyítás-fotógaléria

Éppen tíz éve tudta meg a világ, miket művelnek az emberi mivoltukból kivetkőzött amerikai katonák egy iraki börtönben. Válogatott kínzások, megalázások, embertelen vallatások. A botrány miatt a nemzetközi közösség elítélte az Egyesült Államok magatartását, és alapjaiban ingott meg az Irak ellen háborúzó amerikai hadsereg tekintélye.

hvg.hu

II. János Pál pápa - pillanatok egy szent életéből - Nagyítás-fotógaléria

II. János Pál pápa - pillanatok egy szent életéből - Nagyítás-fotógaléria

Halála után alig több mint kilenc évvel Ferenc pápa szentté avatta II. János Pált, a pápaság történetének első lengyel pápáját. 1978-tól haláláig, 2005-ig, huszonhét évig volt a katolikus egyház feje, így övé az összes eddigi pápa közül a harmadik leghosszabb hivatalban töltött idő. A wadowicei születésű, akkor 58 éves krakkói püspököt, Karol Wojtylát 1978. október 16-án választotta pápának a bíborosok testülete, miután elődje, I. János Pál harminchárom nap hivatalban töltött idő után elhunyt. Vele együtt XXIII. János pápát is szentté avatták a római Szent Péter Bazilikában. Képes összeállításunkban II. János Pál pápa életének pillanataiból válogattunk.

Olajon csúszik pusztulásba a Föld - Nagyítás-fotógaléria

Olajon csúszik pusztulásba a Föld - Nagyítás-fotógaléria

Teherhajóból szivárgó olaj, lángoló esőerdők, szeméttel teli folyók, szennyezett ivóíz - csak néhány példa arra, hogyan romboljuk a környezetünket. Pedig az idei Föld Napján - április 22-én - ismét megfogadhatjuk, hogy mi magunk is teszünk valamit az éghajlatváltozás ellen, akár azzal, hogy mostantól minden héten húsmentes hétfőt tartunk.

hvg.hu

Felcsút: mindenki ott volt Orbán stadionavatóján, aki számít – Nagyítás-fotógaléria

Felcsút: mindenki ott volt Orbán stadionavatóján, aki számít – Nagyítás-fotógaléria

Húsvét kora este avatták az elmúlt évek egyik legtöbbet vitatott építményét, a falu lakosságának többszörösét befogadni képes, Orbán Viktor házának szomszédságában található felcsúti stadiont. Hétfőn a Real Madrid fiatal játékosai is kipróbálhatták az új, Puskás Ferenc beceneve után Panchónak nevezett pályát.

Észak-Korea: ilyen egy diktatúra maratonja - Nagyítás-fotógaléria

Észak-Korea: ilyen egy diktatúra maratonja - Nagyítás-fotógaléria

Világszerte 27 országából vettek részt sportolók és hobbifutók az észak-koreai maratonon, ami a kirakatfőváros széles utcáin keresztül a Kim Ir Szen stadion célvonaláig vezetett. Biztos, ami biztos, a nemzeti színek viselését mindenkinek megtiltották, nehogy provokálják a kedves vezető népét. David Guttenfelder képriportja.

Ruanda: amikor gyereked gyilkosát látod - Nagyítás-fotógaléria

Ruanda: amikor gyereked gyilkosát látod - Nagyítás-fotógaléria

Ruandában 1994 áprilisa és júliusa között a többségi hutu nemzetiséghez tartozó szélsőséges milíciák mintegy 500 ezer kisebbségi tuszit és 300 ezer mérsékelt hutut mészároltak le. A népirtásban résztvevők ezrei kerültek börtönbe. A szétszakított nemzet lábraállásának első próbálkozásai voltak azok a nyilvános tárgyalások, ahol az áldozatok nem ritkán saját gyerekük gyilkosaikat vádolhatták meg, vonhatták kérdőre. Marco Longari képriportja 2001-ből.

Magyarország szavaz – Nagyítás-fotógaléria

Magyarország szavaz – Nagyítás-fotógaléria

Vasárnap reggel 6-kor megkezdődött a 2014-es parlamenti választás. A részvételi arány alacsonyabb a 2010-eshez és a 2006-oshoz képest is. Nem hagyták, hogy az MTI lefotózza Orbán Viktort – mielőtt megérkezett a miniszterelnök, összepakoltatták a fotós felszerelését és visszahívták. Bajnai Gordon kordont bontott, miután szavazott, Orbán Budapesten, Vona Gábor Gyöngyösön adta le a voksát. Az új jogszabály szerint kampánycsend már nincs, Zuglóban a szavazóhelyiségek környékén jó sok plakátot látni. Pécsen és Budapesten hosszú sorok vannak az átjelentkezők szavazókörénél. Kövesse a nap eseményeit percről percre a hvg.hu-n!

hvg.hu

Virágzó cseresznye, megnyíló föld a hét képein - Nagyítás-fotógaléria

Virágzó cseresznye, megnyíló föld a hét képein - Nagyítás-fotógaléria

Véghajrában a kampány, kék fényben úszott a Parlament, farkast rúgtak fel a színházban - képes összeállításunk a hét fontosabb eseményeiből.

Mi lett veled, Várbazár? - Nagyítás-fotógaléria

Mi lett veled, Várbazár? - Nagyítás-fotógaléria

A Várkert Bazár felújításának befejezését ugyan szeptember végére ígéri a kormány, az első ütem azonban már elkészült, és három nappal a választás előtt Orbán Viktor átadta azt. A fejlesztések második ütemében augusztus 28-ig befejezik a multifunkcionális rendezvényterem és a mélygarázs munkálatait, valamint a budavári királyi kertek rekonstrukcióját. A Várbazár 1875 és 1883 között, Ybl Miklós tervei alapján épült. Eredetileg kereskedelmi funkciót töltött be, árkádsorai üzletekkel voltak tele, majd szobrászműhellyé alakultak át. A bazár a második világháború alatt súlyosan megrongálódott. Itt működött 1961 és 1984 között a Budai Ifjúsági Park, népszerű nevén az "Ifipark", mely hamar a budapesti fiatalok kedvenc szórakozó helyévé vált, mígnem 1984-ben a feljáró kőkorlátjának leomlása miatt bezárták. 1996-ban felkerült a World Monuments Fund (WMF) műemlékvédő szervezetnek a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékeit nyilvántartó listájára. A Várbazár felújításáról 2011. november 9-én döntött a kormány. Képgalériánk a Várbazár elmúlt százhúsz évét mutatja be.

hvg.hu
123449

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X