hvg.hu Nagyítás

Így telik az idei március 15-e

Miközben Orbán Viktor látszólag nyugodtan, mosolyogva hirdetett újabb harcot Brüsszel ellen, a Nemzeti Múzeum előtt a kormányfő ellen fütyölve tüntetők az őket gyalázókkal dulakodtak. Az ünnepre érkező lengyelek már nem feltétlen hívei Orbánnak, inkább csak magukat szórakoztatták. Volt még Momentum-piknik, séta az új köztársaságért, díjak a Parlamentben, de a Jobbik is mozgósított. Képek a napról.

hvg.hu Itthon

Ultimátumot adott Orbánnak és Ádernek Pukli István

Orbán Viktor szokatlanul kemény ünnepi beszédben ment neki Brüsszelnek és mindenkinek, aki a menekültek ügyét humanitárius kérdésként kezeli. Szerint tudatos terv valósul meg, amelynek célja a nemzetállamok lerombolása és az Európai Egyesült Államok létrehozása. Délután több tízezer ember volnul a pedagógusok tiltakozásait támogatva a Hősöt teréről a Kossuth téri nagygyűlésre. A hvg.hu percről percre követte március 15-e eseményeit.

hvg.hu Itthon

Büki Zoltánék mégis tüntethetnek Orbánék közelében, meglepetéssel készülnek

Megegyezett a rendőrséggel az ellenzéki aktivista, a Kálvin tér és a Kecskeméti utca találkozásánál felállíthatják színpadukat, bár az állami ünnepre hivatkozva a TEK lezárja a Nemzeti Múzeum környékét. Bükiék nem akarnak balhét, nem akarják megzavarni Orbán beszédét, de egy meglepetéssel azért készülnek.

Iliás-Nagy Katalin Nagyítás

Kossuth népe, dulakodó tömeg, vonuló ellenzék és a megújuló közmédia

Zászlófelvonással kezdődött az ünnep, majd elindultak a huszárok, a Múzeumkertben lökdösődéssel próbálták meggyőzni egymást a tüntetők és az ünneplők, megújult az M1, Orbán Viktor pedig beszédet mondott, amiből megtudhattuk, hogy nem az uborka görbülete a lényeg. Délután a Keleti pályaudvarnál kezdtek gyülekezni az ellenzéki tüntetés résztvevői, majd több ezren vonultak a Keleti pályaudvartól az Astoriáig. Bejelentették, hogy 19 kérdéses népszavazást kezdeményeznek az Orbán rendszer meggyengítésére. Ez volt március 15. képekben.

- esel - Nyüzsi

A király szakrális hátizsákja

Ez nem egyszerűen egy focivébés hátizsák, nem: ez egy ereklye, szakrális tárgy, olyan, mint a Szent Jobb, csak nem kell évente körbehurcolni.

hvg.hu Kult

Így kerülnek falra a világhírű képek

A világ egyik leghíresebb fotósának nyílik kiállítása szerdán a Nemzeti Múzeumban. A Robert Capa/A játékos című tárlat rendezői rövid videóban foglalták össze, hogyan kerültek a képek a helyükre.

hvg.hu Shake

Óriási bringás rekord dőlt meg Budapesten

A Nemzeti Múzeum előtt felállított kerékpáros számláló már csütörtök este 23:30-kor elérte a napi 4000-et, és éjfélre összesen 4030 bringást mért. Január 1-e óta összesen 210 641 kerékpáros tekert el itt a Kálvin tértől az Astoria felé.

Lukács Andrea Plázs

Ön mennyit adna a lepusztult Múzeum körútért?

Budapest legokosabb részén jártunk, ott, ahol sokszor forrong valami. A Múzeum körutat, ha épp nem a márcziusi ifjak, vagy a hahások uralják, falják a könyvmolyok. Antik utcamustra.

MTI Kult

Megkezdődtek a kulturális örökség napjai

L. Simon László kulturális államtitkár nyitotta meg a kulturális örökség napjait pénteken a Magyar Nemzeti Múzeumban. A programsorozat keretében mintegy 200 település 800 helyszínén tartanak programot szombaton és vasárnap.

MTI Kult

Most hétvégén lesz a Múzeumok majálisa a Múzeumkertben

Koncertek, előadások, interaktív foglalkozások, rendhagyó tárlatvezetések és számos egyéb program várja a 17. Múzeumok majálisára látogatókat szombat reggeltől vasárnap estig a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) kertjében, ahol idén több mint 110 közgyűjtemény mutatkozik be.

1 2

A címlapról ajánljuk