MTI Világ

Kommunista többség született Nepálban marxistákkal, leninistákkal

A Marxista-Leninista Nepáli Kommunista Párt (CPN-UML) és a Nepáli Kommunista Párt Maoista Centrum (CPN) alkotta kommunista választási szövetség elsöprő többséget szerzett a nepáli törvényhozásban a parlamenti és regionális közgyűlési választásokon – jelentette kedden a helyi választási bizottság.

MTI/hvg.hu Élet+Stílus

Egy hároméves kislány az új, élő istennő Nepálban

Nepálban hagyomány, hogy kiválasztanak egy serdülőkor előtt álló kislányt, akire aztán Durga istennő inkarnációjaként tekintenek. A kislány innentől kezdve kumari lesz: az első menstruációjáig egy templomban él, ahonnan csak nagyon ritka alkalmakkor jöhet ki. Ha viszont kijön, hívek ezrei borulnak térdre előtte.

MTI Kult

Fotók: Így tetoválnak a profik Nepálban

Véget ért a 2017-es katmandui tetoválófesztivál, ahová a világ minden tájáról érkeznek tetoválóművészek. Mutatunk néhány friss képet a legcifrább alkotásokról.

Nagyítás

Ennél az indiai ünnepnél színesebbet nemigen lát

A holi, avagy a színek fesztiválja, tavaszköszöntő ünnep Indiában és Nepálban. A fesztiválozók ilyenkor az utcákra tódulnak, színes festékporral, festékes vízzel locsolják egymást. Az esemény egy teliholdas éjszakán és a következő napon át tart, s a Gergely-naptár szerint mindig február vége és március közepe közé esik. A hagyomány szerint ilyenkor a jó győzelmét ünneplik a gonosz felett, a tél elmúltát. Sokak számára a holi jelenti a hálaadást a jó termésért, ez a felejtés és a megbocsátás időszaka.

MTI Élet+Stílus

Szelfiző embert ölt az elefánt

Nepálban történt az eset: egy vízszállító autó sofőrje egy rezervátumon átautózva kiszállt, hogy fotókat készítsen a vadon élő elefántokról. Az egyik állat elkapta és megölte.

MTI Világ

Fára mászott a tigris elől egy turista

Fára mászva élte túl a tigristámadást egy holland turista Nepálban. Hétfőn azt mondta, a túlélést a szerencsének és nepáli kísérőjének köszönheti.

MTI Világ

Női elnöke lett Nepálnak

A nők jogaiért régóta harcoló kommunista vezetőt választottak meg szerdán Nepál első női elnökévé.

MTI Sport

Klein Dávid: "Utólag azt mondom, hogy le kellett volna jönni"

Klein Dávid a 2013-ban elhunyt Erőss Zsolt után a második magyar hegymászó, aki felért a Manaszlu csúcsára. Budapestre visszatérve tapasztalatairól mesélt és azt mondta: az egyes tábor fölé csak egy könnyű, egyfalú sátrat vitt magával, az egész expedíció alatt pedig összesen két gázpalackot használt el főzéshez. Semmit sem hagyott fent a hegyen, minden felszerelését, szemetét lehozta magával a sikeres csúcstámadás után.

hvg.hu Sport

Meghalt egy magyar hegymászó Nepálban

Az osztrák állampolgárságú Benedek Zoltán a Manaszlu megmászása után, ereszkedés közben halt meg csütörtökön. Az 51 éves mászó halálának okáról egyelőre nem tudni.

1 2 3 4 5 6 7
10

A címlapról ajánljuk