MTI/hvg.hu Élet+Stílus

Egy hároméves kislány az új, élő istennő Nepálban

Nepálban hagyomány, hogy kiválasztanak egy serdülőkor előtt álló kislányt, akire aztán Durga istennő inkarnációjaként tekintenek. A kislány innentől kezdve kumari lesz: az első menstruációjáig egy templomban él, ahonnan csak nagyon ritka alkalmakkor jöhet ki. Ha viszont kijön, hívek ezrei borulnak térdre előtte.

MTI Kult

Fotók: Így tetoválnak a profik Nepálban

Véget ért a 2017-es katmandui tetoválófesztivál, ahová a világ minden tájáról érkeznek tetoválóművészek. Mutatunk néhány friss képet a legcifrább alkotásokról.

Nagyítás

Ennél az indiai ünnepnél színesebbet nemigen lát

A holi, avagy a színek fesztiválja, tavaszköszöntő ünnep Indiában és Nepálban. A fesztiválozók ilyenkor az utcákra tódulnak, színes festékporral, festékes vízzel locsolják egymást. Az esemény egy teliholdas éjszakán és a következő napon át tart, s a Gergely-naptár szerint mindig február vége és március közepe közé esik. A hagyomány szerint ilyenkor a jó győzelmét ünneplik a gonosz felett, a tél elmúltát. Sokak számára a holi jelenti a hálaadást a jó termésért, ez a felejtés és a megbocsátás időszaka.

MTI Élet+Stílus

Szelfiző embert ölt az elefánt

Nepálban történt az eset: egy vízszállító autó sofőrje egy rezervátumon átautózva kiszállt, hogy fotókat készítsen a vadon élő elefántokról. Az egyik állat elkapta és megölte.

MTI Világ

Fára mászott a tigris elől egy turista

Fára mászva élte túl a tigristámadást egy holland turista Nepálban. Hétfőn azt mondta, a túlélést a szerencsének és nepáli kísérőjének köszönheti.

MTI Világ

Női elnöke lett Nepálnak

A nők jogaiért régóta harcoló kommunista vezetőt választottak meg szerdán Nepál első női elnökévé.

MTI Sport

Klein Dávid: "Utólag azt mondom, hogy le kellett volna jönni"

Klein Dávid a 2013-ban elhunyt Erőss Zsolt után a második magyar hegymászó, aki felért a Manaszlu csúcsára. Budapestre visszatérve tapasztalatairól mesélt és azt mondta: az egyes tábor fölé csak egy könnyű, egyfalú sátrat vitt magával, az egész expedíció alatt pedig összesen két gázpalackot használt el főzéshez. Semmit sem hagyott fent a hegyen, minden felszerelését, szemetét lehozta magával a sikeres csúcstámadás után.

hvg.hu Sport

Meghalt egy magyar hegymászó Nepálban

Az osztrák állampolgárságú Benedek Zoltán a Manaszlu megmászása után, ereszkedés közben halt meg csütörtökön. Az 51 éves mászó halálának okáról egyelőre nem tudni.

MTI Világ

Elfogyott az üzemanyag Nepálban

Csütörtöktől nem tankolhatnak Nepálban az autósok, mivel gyakorlatilag elfogyott a benzin amiatt, hogy az új alkotmány ellen demonstráló tömegek napok óta blokád alatt tartanak két átkelőhelyet az ország fő ellátójának számító Indiánál. Az üzemanyag vásárlására vonatkozó korlátozás egyedül a buszokra és az állami járművekre nem érvényes.

1 2 3 4 5 6 7
10

A címlapról ajánljuk