Bicsérdi Ádám Kult

Nick Cave új turnéjával épp felül a legnagyobb élő zenei ikonnak járó trónra

Tudom, hogy a napokban még sokan indulnak Ljubljanába vagy Bécsbe a magyar Nick Cave-hívők közül, őket gyorsan meg is nyugtatnám: két és félórás, extrém hangulatok között tobzódó, életmű-összegző koncertre számíthatnak. Legalábbis Belgrád egy ihletett koncertet kapott, ahol egy idő után tényleg eltűnt a határ közönség és a zenekar között.

Németh Róbert Kult

Róla beszélek, ha a zenéről beszélek – ma 60 éves Nick Cave

60 éves ma Nick Cave. És akkor itt egy egészen hosszú szünet jön, az úgynevezett gondolkodás, hogy akkor ezt a dolgot honnan is nézzük, hogyan értelmezzük, modorosabban: fogjuk meg, értelmezzük, mi legyen a keret, tudományoskodva: a narratíva. Legyen, mondjuk az, ami itt jön.

Bicsérdi Ádám-Németh Róbert Kult

Párhuzamos valóságok - PJ Harvey és Danny Brown a Szigeten

Úgy alakult, hogy az idei Sziget legfontosabb fellépői közül kettő egy napon, szinte egy időben lépett fel. Ez azonban nem gátolhat minket abban, hogy mindkét előadóról és mindkét koncertről elmeséljük, miért lenne sokkal rosszabb az életünk nélkülük. Még akkor is, ha - így vagy úgy - maradt bennünk egy kis hiányérzet.

Bicsérdi Ádám - Bodnár Zsolt Kult

Sound & Vision 1: A legjobb filmzenék az ezredforduló óta

Visszanézve az elmúlt 16 évre, simán kijelenthetjük, az eredeti filmzene aranykorát éli 2000 óta. Igazi filmzenemágusok futottak be és egyre több műfaj (pop, rock, jazz, hiphop, elektronika) képviselői próbálták ki magukat a mozi világában. A szerintünk legjobb 25-ben így akad igazi filmzenesztár (Clint Mansell, Hans Zimmer, Ennio Morricone) és kevésbé ismert formáció munkája is. A film és zene kapcsolatára fókuszáló Sound & Vision sorozatunk első részében a score-ok, azaz a kísérőzenék világában merülünk el.

Bicsérdi Ádám Kult

Az a Nick Cave, akit eddig ismertünk, már nincs – helyette kaptunk egy újat

Keresi a szavakat, néha amit mond, azt is azonnal megkérdőjelezi – Nick Cave barátjának, Andrew Dominiknek megengedte, hogy egy filmstábbal végigkísérje a folyamatot, ahogy 15 éves fia elvesztését családjával feldolgozza, és közben felveszi zenekarával a megrázó Skeleton Tree-lemezt. De csak közben esik le, hogy a film, a One More Time With Feeling főszereplője nem is Cave, hanem fia, és az ő szinte megfogalmazhatatlan hiánya.

Szalkai Réka Kult

Hogy dolgozza fel egy apa a fia elvesztését? És ha az az apa Nick Cave?

Csütörtökön, egyszeri alkalommal a világ 650 mozijában mutatják be a Nick Cave legújabb albumának felvételéről szóló One More Time With Feeling című filmet. A fekete-fehér 3D-ben elkészített alkotás sokkal több lett, mint egy promóciós dokumentumfilm – azt is bemutatja, hogy egy apa, egy család, hogyan dolgozza fel a balesetben elveszített fiú halála feletti fájdalmát, a tragédia hogy hat ki egy művész és alkotótársai életére. A rendezővel, Andrew Dominikkal a velencei világpremier után beszélgettünk.

1 2

A címlapról ajánljuk