hvg.hu Gazdaság

Az állam fizet, hogy a Wizz Air a Nyugat-Balkánra is menjen

Bár piaci alapon nem éri meg repülőjáratokat indítani a Nyugat-Balkánra, a Malévot leginkább pótolni igyekvő Wizz Air mégis bejelentkezett öt új útvonal négyéves üzemeltetésére. Nem ingyen: ha a járatok veszteségesek, az állam fizet kompenzációt.

hvg.hu Itthon

Arculcsapás volt Magyarországnak a luxembourgi menekültkonferencia

Magyarország ötlete volt, az eredeti helyszín Budapest lett volna. Miért rendezték mégis Luxembourgban a migrációs konferenciát, amelyen az érintett EU-n kívüli államok is részt vettek? A brüsszeli Politico értesülése szerint azért, hogy menekültpolitikájáért büntessék Magyarországot.

Techet Péter Vélemény

A későn jött vendég

Horvátország mától az unió tagja. A csatlakozás nem egy folyamat vége, hanem a nyugat-balkáni államok integrációjának kezdete. Az Európai Unió immáron nem maradhat közömbös a térség országai, és azok problémái iránt.

MTI Világ

2018-ban csatlakozhatna az unióhoz a Nyugat-Balkán is

A görög külügyminiszter hétfőn Brüsszelben azt szorgalmazta, hogy az Európai Unió adjon konkrét időpontot a Nyugat-Balkán országainak, hogy mikor csatlakozhatnak az Európai Unióhoz. Dimitrisz Drucasz szerint 2018 volna a legalkalmasabb időpont arra, hogy a tagságra készen álló balkáni országok felvételt nyerjenek az integrációba.

hvg.hu Világ

Támogatja a nyugat-balkáni vízummentességet az Európai Parlament

Támogatta az Európai Parlament csütörtökön azt az előterjesztést, hogy a Nyugat-Balkán országait vegyék le a vízumköteles államok listájáról, de egyetértett azzal is, hogy Albániának és Bosznia-Hercegovinának ehhez még több feltételt kell teljesítenie.

MTI Világ

FES: Koszovó befejezetlen ország

Koszovó a függetlensége kikiáltása ellenére is "befejezetlen ország" a tekintélyes német Friedrich Ebert Alapítvány (FES) kedden Pristinában nyilvánosságra hozott elemzése szerint.

MTI Világ

Szerb vízummentesség: „süketek párbeszéde”

Vegyes fogadtatásra talált Belgrádban az Európai Bizottságnak az a szerdai döntése, hogy Szerbia - Macedóniával és Montenegróval együtt - a jövő év január 1-jétől vízummentességet kapjon az EU-ban, melyet azonban még az uniós külügyminisztereknek is jóvá kell hagyniuk.

MTI Világ

Tömegsírt tártak fel Kelet-Koszovóban

Legalább tizenegy ember földi maradványaira bukkantak egy tömegsírban a kelet-koszovói Gjilan (Gnjilane) közelében - jelentette be kedden az EU koszovói rendőri és igazságszolgáltatási missziójának, az EULEX-nek a sajtószolgálata.

MTI Itthon

Balázs: részben megelőlegezhetjük az EU-tagságot a Nyugat-Balkánnak

A nyugat-balkáni országoknak még nagyon hosszú, nagyon nehéz utat kell megtenniük az európai uniós tagságig, de több területen - ilyen például a közlekedés - "megelőlegezhetjük" számukra a csatlakozást - mondta a magyar külügyminiszter telefonon szerdán Szlovéniából.


A címlapról ajánljuk