hvg.hu Kult

Az államilag "előretolt" íróakadémia vezetője, és további új emberek kerültek az NKA Szépirodalmi Kollégiumába

Megújult az NKA Szépirodalmi Kollégiuma. A tavaly elhunyt Csontos János helyére miniszteri hatáskörben kinevezett személyként Orbán János Dénes költő, prózaíró, a Magyar Idők kultúra rovatának vezetője került. Róla korábban az állami pénzekkel kitömött Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. kapcsán írtunk.

Mizsur András Kult

Egy költő meghekkelné az állami pénzekkel kitömött íróakadémiát

Ijjas Tamás ingyenes mentorprogrammal szállna szembe a 400 millió forinttal megtámogatott Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft.-vel. A szervezet korábban is kapott komoly állami támogatást, de nem látszik, hogy mire költötte el ezeket a hatalmas pénzeket. Mindeközben más neves irodalmi orgánumok a csőd szélén egyensúlyoznak.

hvg.hu Itthon

Írópalánták közpénzből: megvannak az „állami írónevelde” első ösztöndíjasai

Kihirdették a Magyar Időknél rovatvezetői feladatokat ellátó Orbán János Dénes nevével fémjelzett, Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft (KMTG) első irodalmi pályázatának nyerteseit. A lista nem csupán az állami pénzen irodalmi tehetséggondozásban részesülő fiatal író- és költőpalánták neveit tartalmazza, hanem a mentorokét is, akik közt megtaláljuk a Kukorelly Endrét leütő szerzőt, de a 888.hu portál egyik volt munkatársának is jutott hely a csapatban.

MTI Kult

Békéscsabán mutatják be az új Orbán-drámát

Orbán János Dénes új drámája, a Szabadság, kolbász, szerelem megosztott első helyezést ért el a Bárka folyóirat és a Békéscsabai Jókai Színház meghívásos pályázatán.

Kovács Ferenc Dávid Kult

"Lassan már egy üzletben is megkérdezik, hogy bal vagy jobboldali vagy"

Erdély nem skanzen, az ott alkotó és élő szerzők igencsak megengedik maguknak az öniróniát. Orbán János Dénes kifejezetten a székely-sztereotípiákat figurázza ki műveiben. A költővel az Előretolt helyőrség Véres képeslap Erdélyből című irodalmi humorestjén beszéltünk a népszavazásról, a kolozsvári Bulgakov étteremről és arról, hogy néz ki Erdélyből a magyarországi politikai megosztottság. Az esten pedig megismertünk egy metálhimnuszt és hangosan röhögtünk a pornó hanyatlásáról szóló esszén.


A címlapról ajánljuk