Pálmai Erika Itthon

Megleckéztették Handót és a bírákat is

A bírák szerint megalázták, a politikusok szemével inkább újfent móresre tanították őket – érintettségtől függően így értékelik, hogy megint elmarad az érdemi bírói fizetésemelés. A jó hír, hogy a packázás arra utal, hogy a bírákat még nem sikerült teljesen bedarálni.

MTI/hvg.hu Itthon

A bírói kar szerint rendben van, hogy jön a felsőbíróság

Támogatja a bírói kar a közigazgatási bíráskodás szakmai megerősítését, közigazgatási perrendtartás és önálló felsőbíróság létrehozását - közölte Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke sajtótájékoztatóján. Korábban az OBH által a témában készített összefoglalóból még az derült ki, a szervezetnél nem értik, mi szükség van az új testületekre.

hvg.hu Itthon

Az OBH nem érti, mi szükség van az új bíróságra

Az Országos Bírósági Hivatal is tisztában van azzal, hogy mi a kormányzat célja az úgynevezett közigazgatási bíróságok létrehozásával – írja a 444.hu, amely megszerezte a szervezet ezekről szóló összefoglalóját.

hvg.hu Itthon

Gyurcsány hívéből lehet Handó Tünde munkatársa

Az Országos Bírósági Hivatal igazgatási főosztályának vezetőjévé nevezhetik ki Cserni Jánost, a baloldallal rokonszenvező állásfoglalásai miatt többször kritizált bírót, a Fővárosi Törvényszék tanácselnökét.

Gergely Zsófia Itthon

Taláros nyuszi: 10 ezer forint sonkapénzt kapnak a bírók

„Kis értékű” ajándékutalványt kapnak az „áldott húsvéti ünnepekre” a bírók – tudta meg a hvg.hu. Körlevélben tájékoztatták őket a 10 ezer forintos utalványról, ami egyesek szerint inkább szánalmas, miközben még visszás is, mert például a nővéreknek, tanároknak valószínűleg nem hoz hasonló meglepetést a húsvéti nyúl.

Gergely Zsófia Itthon

A törvényhez vagy kenyéradó gazdájához legyen hű a bíró?

A bíró független, csak a törvényeket nézi, mikor ítéletet hoz – legalábbis ezt mondja ki a jog. De akkor hova tegyük azt, hogy az egyik legfőbb bírósági vezető nyilvánosan szól be az igazságügy problémáiról végre nyíltan beszélő bíróknak? Vagy azt, amikor egy törvényszéki elnök a saját maga által alapított díjjal tünteti ki főnökét? A hvg.hu tovább kutatja, tényleg van-e független ítélkezés Magyarországon.

MTI/hvg.hu Itthon

Bírák függetlensége: Handó Tünde is visszaszólt Németh Szilárdnak

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke azt kéri a többi hatalmi ág képviselőitől, hogy tartsák tiszteletben a bírói függetlenséget. Hétfőn a Kúria elnöke és a Magyar Bírói Egyesület reagált arra, hogy Németh Szilárd fideszes politikus kritizálta a múlt heti ítéleteket, amelyeket a vörösiszap-perben és a Hagyó-ügyben hoztak.

Pálmai Erika Itthon

Mondasz-e igazat, ha nem néznek a szemedbe?

Nyugat-Európában egyes országokban évente több tízezer bírósági távmeghallgatást tartanak online, Magyarországon pár tucatnyit. Az Országos Bírósági Hivatal és a belügyi tárca most közösen próbálja növelni ezt a számot, az ügyvédi kamara azonban ellenáll, és ezt nem is akarja feladni. Ha kell, Alkotmánybíróságra mennek.

MTI Itthon

Ingyenes bírósági ügyfélértesítő rendszer indul január végén

Január végén ingyenes bírósági ügyfélértesítő rendszer indul, amellyel sok időt és energiát takaríthatnak meg a jogkeresők és a bírósági dolgozók egyaránt - mondta Kékedi Szabolcs, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) bírósági főosztályának helyettes vezetője.

MTI Itthon

Handó Tünde: Csak megörököltem a bírósági ügyek áthelyezését

A bíróságokat érintő alkotmánybírósági döntés kapcsán tájékoztatást kell adni az Országos Bírósági Hivatal (OBH) álláspontjáról, de ez nem érinti a bírák azon jogát, hogy szabadon döntsenek - mondta a bírósági ügyáthelyezésekkel kapcsolatban a Népszabadságnak Handó Tünde, a hivatal elnöke.

1 2 3

A címlapról ajánljuk