MTI Kult

Tanárok éjszakája is lesz az Országos Széchényi Könyvtárban

Gazdag programkínálattal várja látogatóit az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) októberben. Egész hónapban megtekinthető a Weöres Sándor és Illés Árpád barátságának emléket állító tárlat, de egyebek mellett lesz a politikai gyilkosságokat középpontba állító KönyvTÁRlat és tanárok éjszakája is.

MTI / hvg.hu Kult

Leváltották a Széchenyi Könyvtár vezetőjét

Szemerei Pétert, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) eddigi általános főigazgató-helyettesét bízták meg az intézmény vezetésével - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Volt egyszer egy magyar film – Nagyítás-galéria a legemlékezetesebb figurákról

Az Országos Széchényi Könyvtárhoz tartozó Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény gazdag anyagából született a Filmgyári capriccio című nagy ívű kiállítás, mely több mint 400 standfotó reprezentatív bemutatásával tiszteleg a magyar filmes világ nagyjai előtt. A 2013. február 20. és április 30. között látogatható fotókiállítás a nagy magyar játékfilmek rendezőit, operatőreit mutatja be munka közben ellesett pillanatokkal, az elmélyült koncentráció és az alkotás folyamatának különleges élményével megajándékozva a kiállítás látogatóit. A leghíresebb magyar filmek nagyjelenetei is felvillannak egy-egy képkocka erejéig, többek között a Macskajáték, a Mephisto, A tanú és a Szerelem című filmek emlékezetes jeleneteibe, kulisszatitkaiba is bepillantást nyerhetünk.

MTI Kult

Egynapos Cseh Tamás-kiállítás lesz az OSZK-ban

Kiállítás Cseh Tamásról, előadások és a KönyvTÁRlat ünnepi estje várja az érdeklődőket 2013. január 21. és 23. között a magyar kultúra napjához kapcsolódva az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) Budapesten.

MTI Shake

Sorbanállással indult a Múzeumok Éjszakája

Sorban állás Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájánál, érdeklődő tömeg, számos gyerek jellemezte a budai Várban található múzeumokat pénteken a múzeumok éjszakájának első óráiban.

hvg.hu Napi merítés

Twittermagazinnal rukkolt elő az Országos Széchényi Könyvtár

Huszonegy hazai könyvtár regisztrálta magát a Twitterre, ám csak a fele használja aktívan a szolgáltatást; az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a twittercsatornáján megjelenő tweetekből készít magazint egy alkalmazás segítségével - olvasható a Nemzeti Könyvtár blogján.

Hajdók Dávid Tech

Csillevasút a Budai Várban

Hat kilométer sín kanyarog az Országos Széchényi Könyvtár falai között, a Telelift rendszer 50 kocsija napi 350 kérést teljesít - számokkal így lehet leírni a könyvtár falait pókhálószerűen átjáró sínhálózatot. A berendezés a könyvtár raktárait köti össze a kiadópulttal, és szállítja a látogatók által kikért és visszaküldött könyveket.

MTI / hvg.hu Tech

E-olvasók kerültek a Széchényi Könyvtárba

Tíz elektronikuskönyv-olvasóval bővül az Országos Széchényi Könyvtár, ahol az új eszközökön elsőként a könyvtár honlapjáról szabadon hozzáférhető tartalmak lesznek elérhetők. A könyvtárban kedden bemutatót tartottak, amelyen elhangzott: szerdától az olvasók is használhatják az új berendezéseket.

MTI/Magyar Nemzet Kult

A magyarok fele egy könyvet sem olvasott tavaly

A 18 év feletti magyar felnőttek fele egyetlen könyvet sem olvasott tavaly, de az arány jobb a korábbinál - derül ki az Országos Széchényi Könyvtár kutatási eredményeiból, amelyet a Magyar Nemzet ismertetett.

MTI Történelem

Ráismert apjára egy nő az 1956-os fotókon

Ráismert édesapjára a Kaposváron előkerült, a megyei és városi könyvtár honlapjára feltett 1956-os fotókon Bella Adrien, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) munkatársa - írta szerdai számában a Somogyi Hírlap.

1 2

A címlapról ajánljuk