Bejelentkezés  

Cigigyújtás az autó üzemanyagtankjával - videó

Cigigyújtás az autó üzemanyagtankjával - videó

Lehet bátornak nevezni, de a „vakmerő őrült” kifejezés talán jobban illik arra a malajziai fiatalemberre, akinek mutatványa az utóbbi napokban meghökkentette a videómegosztó portálok közönségét…

hvg.hu

A feltételezettnél négy százalékkal kisebb a proton sugara

A legújabb mérések szerint a proton, az atommag pozitív töltésű részecskéjének sugara négy százalékkal kisebb, mint a korábbi kísérletek alapján feltételezték a fizikusok; a felismerés új elemi részecskék és erők felfedezéséhez vezethet.

MTI

Nehéz kutyának lenni

Nehéz kutyának lenni

Privát trauma, összeomlás és fejlődéstörténet, törvénytelen-könyörtelen történelmi igazságtétel, zsákmányszerzésen alapuló újrafelosztás, elit- és kultúraváltás okozta düh. A Szégyen a Trafóban.

Megmérték a protont, és kisebb lett

Újra megmérték a fizikusok a protont, az anyag egyik alapvető építőkövét. A pozitív töltésű elemi részecske, amely az atommagokban található (sőt a hidrogén esetében az egyetlen részecske a magban), az eddig hittnél kisebb. Éppen ezért a kvantumelmélet egyik részterületét korrigálni is kell a Spiegel Online szerint.

Kisebbek a protonok, mint korábban gondolták

Kisebbek a protonok, mint korábban gondolták

A látható világegyetemet alkotó pozitív töltésű szubatomi részecskékről, a protonokról kiderült, hogy méretük négy százalékkal kisebb, mint azt korábban gondolták - olvasható a Nature című tudományos szaklapban megjelent tanulmányban.

Megvan az első rekord a Nagy Hadronütköztetőben

Egyéves késéssel ugyan, de sikerült a rekorddöntés a genfi CERN, az európai atomkutató központ munkatársainak. A Nagy Hadronütköztetőben (LHC) ugyanis hétfőn sikerült ezermilliárd elektronvolt, azaz 1 TeV energiára gyorsítani a protonsugarakat.

hvg.hu

Ütköztek az első részecskék a nagy hadrongyorsítóban

Újrandítása után, hétfőn végre sikeresen befejeztek egy műveletet a fizikusok és a mérnökök a genfi nagy hadronütköztetőben (LHC) - írja a New York Times. Az eseményre éveket kellett várni, hiszen a világ legdrágább tudományos létesítményéről a beruházás kezdetétől fogva szinte csak rossz hírek érkeztek.

hvg.hu

Hat Nobel-díjassal dolgozott együtt az MRI kifejlesztője

A New York Times hosszú cikket írt Mildred Cohnról, akinek munkássága nagyban hozzájárult az MRI, vagyis a magmágneses rezonancián alapuló diagnosztikai berendezés kifejlesztéséhez. Az október 12-én 96 évesen elhunyt Cohn másik eredménye az ATP molekula viselkedésének feltárása volt. Az ATP a sejtek egyik legfőbb energiaforrása.

hvg.hu

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X