Tamás Gáspár Miklós Világ

TGM: Ratko Mladić élete fogytáig

Vannak ugyan fontos jelei az egykori hadviselő felek közötti megbékélésnek, ám Kelet-Európa-szerte a háború előtti szokásos hangok hallhatóak.

Németh András Világ

Életfogytiglant kapott a srebrenicai mészáros

Az ellene felhozott tizenegy vádpontból tízben bűnösnek találta Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokot az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék.

hvg.hu Világ

Kiabálni kezdett Mladic, kivezették a tárgyalóteremből – videó

Megkezdődött az ítélethirdetés Ratko Mladic ügyében szerdán az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéken. A volt boszniai szerb hadseregparancsnok ügyvédje az ülés elnapolását kérte védence magas vérnyomására hivatkozva, de ezt a bíróság elutasította. Ratko Mladicot kiabálni kezdett, erre kivezették a tárgyalóteremből.

Kaufmann Balázs Világ

"Hollywood sem tudna hitelesebb főgonoszt kitalálni"

A címbéli idézet Richard Hoolbrooktól, a Clinton-kormányzat vezető diplomatájától származik, így jellemezte a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladićot, akiről ma mond ítéletet a hágai Nemzetközi Törvényszék.

Stiller Ákos, Fülöp Máté (szerkesztők) Nagyítás

Húsz éve történt a srebrenicai mészárlás

Máig nem tudni, pontosan hányan és kik haltak meg a srebrenicai vérengzés során, amelyet húsz évvel ezelőtt, 1995. július 11-én és a következő napokban követtek el a boszniai szerb erők a bosnyákok ellen, s a mészárlás néhány felelőse ellen jelenleg is folyik még a bírósági eljárás.

MTI Világ

Mladic segítheti ki Karadzicot Hágában?

Tanúskodnia kell Ratko Mladicnak, a boszniai szerbek délszláv háborúk alatti katonai főparancsnokának abban a perben, amely Radovan Karadzic, a boszniai szerbek akkori vezetője ellen folyik a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéken.

MTI Világ

Kivezették a handabandázó Mladicot a hágai bíróságról

Viselkedése miatt kivezették az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-törvényszék (ICTY) hágai tárgyalóterméből szerdán Ratko Mladicot, a boszniai szerbek volt katonai parancsnokát, aki egyebek között népirtás miatt áll a bírák előtt.

MTI Világ

Még évekig húzódhat Mladic és Karadzic pere

A hágai Nemzetközi Törvényszék tervei szerint Ratko Mladic pere 2016-ban, Radovan Karadzicé pedig 2014-ben fejeződhet be - mondta csütörtökön New Yorkban Theodor Meron, a törvényszék elnöke az ENSZ BT előtt elhangzott beszámolójában.

MTI Világ

Unokatestvére rejtegette évekig Mladicot a hatóságok elől

Részletes jelentést készített a háborús bűncselekmények ügyében eljáró különleges belgrádi ügyészség a népirtással vádolt Ratko Mladic volt boszniai szerb katonai vezető kilenc éven át tartó bujkálásáról – írta pénteken a Danas című szerb napilap. A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék főügyészének, Serge Brammertznak átadott dokumentum a 2002 és 2011 közötti időszakot öleli fel.

MTI Világ

Mladic rosszul lett, elhalasztották a pert

A vádlott rosszulléte miatt újabb halasztást szenvedett Ratko Mladic volt boszniai katonai vezető pere az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéken: a hágai eljárás péntek helyett csak hétfőn folytatódik.

MTI Világ

Mladic-per: július 9-én hallgatják meg az első tanút

Július 9-én, az első tanú meghallgatásával kezdődik a bizonyítási eljárás a Ratko Mladic elleni perben, a délszláv háborúk során elkövetett bűncselekményekben illetékes Nemzetközi Törvényszéken - jelentették be pénteken Hágában.

Világ

Állami tisztviselők is segítették a bujkálásban Mladicot

Felfedték a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladicot, a boszniai szerbek egykori katonai vezérét és a Stojan Zupljanin volt Banja Luka-i rendőrfőnököt bújtató hálózat tagjait a szerb hatóságok - közölte pénteken Bruno Vekaric, a háborús bűncselekmények ügyében eljáró különleges belgrádi ügyészség helyettes főügyésze.

MTI Világ

Megkezdődött Ratko Mladic hágai pere

Szinte pontosan egy évvel Ratko Mladic őrizetbe vétele után, szerdán megkezdődött Hágában az 1992-95-ös boszniai háború volt szerb katonai főparancsnokának pere a Nemzetközi Törvényszéken.

1 2

A címlapról ajánljuk