Bejelentkezés  

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X

Befejezték a szavazást Skóciában, reggelre lehet eredmény

Véget ért csütörtök este a skóciai népszavazás, amelyen a skót választópolgárok arról dönthettek, hogy Skócia az Egyesült Királyság része maradjon-e, vagy függetlenné váljon. A szavazóhelyiségek hivatalosan helyi idő szerint 22 órakor zártak, bár a skót választási bizottság nem sokkal a határidő előtt bejelentette, hogy akik a zárás pillanatában még sorban álltak, leadhatják voksukat.

MTI

Ez a népszavazás az egész világot megrengetheti

Ez a népszavazás az egész világot megrengetheti

Ma eldől, függetlenné válik-e Skócia. A közvélemény-kutatások szoros eredményt jeleznek, ugyanakkor az önálló skót államiságnak nemcsak lokális, és a brit gazdaság szempontjából lesznek komoly hatásai, de az EU és Kína is megérezheti. Milyen gazdasági hullámokat vethet globálisan is egy független Skócia?

Skócia szavaz - Nagyítás-fotógaléria

Skócia szavaz - Nagyítás-fotógaléria

Skócia csütörtökön népszavazáson dönt arról, hogy önálló országgá váljon, vagy része maradjon Nagy-Britanniának. A történelmi jelentőségű népszavazáson mindössze egyetlen kérdést tesznek fel: "Független ország legyen-e Skócia?"

Nem használ a brit csődkockázatnak a skótok miatti izgalom

Lassú ütemben ugyan, de érezhetően romlik Nagy-Britannia államadós-kockázatának piaci megítélése, elsősorban a csütörtöki skót függetlenségi népszavazás lehetséges következményeinek bizonytalanságai miatt.

MTI

Ma eldől, leválik-e Skócia Nagy-Britanniáról

Ma eldől, leválik-e Skócia Nagy-Britanniáról

Csütörtökön dönti el Skócia lakossága, hogy szűkebb hazája a 307 éves Nagy-Britannia tagja maradjon-e, vagy független országgá váljék. A népszavazás első eredményei péntek hajnalra várhatóak, hivatalos eredmény reggel 7 körül lesz. Az eseményeket folyamatosan nyomon követjük.

Tetőfokára hágott az izgalom a skótoknál a nagy nap előtt

Skóciát izgalom és aggodalom árasztotta el szerdán, a kampány utolsó napján, a csütörtöki függetlenségi népszavazás küszöbén - írta helyszíni jelentésében az AP amerikai hírügynökség.

Cameron "hideg verejtékben úszva" riad fel éjszaka Skócia miatt

A brit miniszterelnök interjút adott a Timesnak a skóciai függetlenségi népszavazás témájában. Demokratikus országot vezető politikusként döntött, amikor beleegyezett a skót függetlenségi népszavazás megtartásába, de ettől még tragédiának tartaná, ha Skócia elszakadna az Egyesült Királyságtól.

A nők tarthatják Skóciát az Egyesült Királyságban

A függetlenséget elvetők szűk többségét mutatják a csütörtöki skót népszavazás előtt elvégzett utolsó közvélemény-kutatások. Az adatokból kitűnik az is, hogy a brit uniót a női szavazók menthetik meg: a férfiak sokkal nagyobb arányban támogatják az elszakadást, mint a nők.

Befelé fordulna Nagy-Britannia, ha Skócia függetlenedne

A skót függetlenségpárti erők győzelmét másfél évi bonyolult szétválási tárgyalássorozat, majd pedig a brit EU-tagság sorsáról 2017-re kilátásba helyezett népszavazás követné, vagyis Nagy-Britannia legalább két évre befelé fordulna, és ez korlátozná kapacitását arra, hogy konstruktív szerepet töltsön be a világpolitikában – véli a Chatham House, az egyik legtekintélyesebb londoni elemzőműhely.

MTI

Szenvedélyes beszédben kérte maradásra a skótokat Cameron

Szenvedélyes beszédben kérte maradásra a skótokat Cameron

Skócia függetlenné válása nem próbaidőszakra szóló különélés, hanem fájdalmas válás lenne, amely örökre szólna - mondta hétfőn a brit miniszterelnök.

MTI

Skót népszavazás: késő bánat

Skót népszavazás: késő bánat

Csütörtökön széteshet a jelenleg ismert Nagy-Britannia, mintha az uniópártiak és a kormány nem eszméltek volna idejében. Egy esetleges szétválás következményei ma még beláthatatlanok.

Vivienne Westwood független Skóciát szeretne

A brit divat nagyasszonya, Vivienne Westwood a skótok elszakadása mellett tette le a voksát a csütörtöki történelmi referendum előtt.

MTI

Az ész és a szív harca: elszakadnak-e Londontól a skótok?

Az ész és a szív harca: elszakadnak-e Londontól a skótok?

Kenyértörésre viszi az angolokkal a vitát Alex Salmond skót első miniszter arról, hogy 307 év után Skócia felmondja-e az uniót, s váljon-e újra függetlenné. A küzdelem ezúttal nem a csatatéren, hanem a szavazóurnáknál dől el, és roppant szoros. CSütörtökön szavaznak, előtte egy héttel pedig 51-49 százalék volt az állás a maradást támogatók javára. Ebből még bármi lehet.

Egyre durvuló viták a skót elszakadásról

Elmérgesedő, rendőrségi feljelentésig fajuló vitákkal és az esetleges skót függetlenség pénzügyi kockázatait hangsúlyozó figyelmeztetésekkel kezdődött a csütörtöki skóciai függetlenségi népszavazás előtti utolsó kampányhétvége.

MTI

Megszakadna Cameron szíve, ha Skócia függetlenedne

Megszakadna a szívem, ha ez a nemzeteknek általunk felépített családja darabokra szakadna – mondta szerdán David Cameron brit miniszterelnök, nyolc nappal a Skócia függetlenedéséről megrendezendő referendum előtt.

MTI

Felfüggesztették a vitát Londonban, Skóciába utaznak a pártvezetők

A brit parlament szokásos heti vitamenetrendjét is felfüggesztve Skóciába utaznak a legnagyobb brit politikai pártok első számú vezetői, élükön a miniszterelnökkel, hogy a skót függetlenségpárti tábor drámai előretörése közepette személyesen kapcsolódjanak be a brit unió fenntartásáért folyó kampányba.

MTI

Nehéz lesz eldönteni, hogy független legyen-e Skócia

Szinte holtversenyt jelez a skót függetlenséget elvetők és az elszakadást pártolók között a kedden közzétett legfrissebb felmérés, amely ugyanakkor a skót választók nagyarányú bizonytalanságát is tükrözi.

MTI

Helikoptereket is bevetnek a skót népszavazás éjjelén

Helikopterekkel gyorsítják fel a szavazatszámlálást a Skócia függetlenné válásáról szóló, jövő csütörtöki voksolás után - közölte hétfőn a Reuters brit hírügynökség.

MTI

London enged, hogy Skócia el ne szakadjon

London enged, hogy Skócia el ne szakadjon

Többségbe kerültek a skót függetlenség támogatói a legfrissebb közvélemény-kutatás adatai szerint. A fejlemény vasárnapi londoni sajtóértesülések szerint komoly aggodalommal tölti el a brit uralkodót is. Ha Skócia a szeptember 18-i népszavazáson az elszakadás mellett dönt, akkor meneszthetik David Cameron miniszterelnököt is. Közben vasárnap London nagyobb autonómiát ígért az adózás, a fiskális kérdések vagy a szociális segélyek terén.

Skócia csak az angol font nélkül lehetne EU-tag

Skócia nem lehet EU-tag úgy, hogy közben egy másik ország pénznemét, az angol fontot használja – mondta a britek pénzügyminiszter-helyettese. A skót kormány szeptember 18-ára írta ki a népszavazást arról, hogy Skócia elszakadjon-e a 307 éves brit uniótól.

MTI
1239

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X