hvg.hu Kult

Öt dolog, amit nem tudott a gabonapelyhekről

Tudta, hogy a kukoricapehely ma is pont olyan méretű és alakú, mint amikor több mint száz éve megszületett? Íme, néhány tény a gabonapelyhekről, melyekre eddig lehet, hogy nem gondolt falatozás közben.

hvg.hu Kult

Az összes fellelhető óvszer kellett az új bombához

A második világháború ideje alatt minden kétséget kizáróan két férfi, Nobby Clarke és Stuart Macrae használta fel a legtöbb gumióvszert és ánizsmagos cukorkát. Ez volt ugyanis az egyik pusztító találmányuk, a mágnes bomba időzítő szerkezete.

hvg.hu Kult

10 dolog, amit biztosan nem tudott Attenborough-ról

Sir David Attenborough-t a természetfilmezés egyik úttörőjét, a brit BBC volt programigazgatóját 1985-ben ütötték lovaggá. 60 éve van a pályán, májusban volt 89 éves. Íme, 10 érdekesség a legendás rendező életéből.

Balla István Kult

Egy függvény, ami azt is leírja, mikor szexelünk

Meg tudjuk jósolni egy telefonhálózat terhelhetőségét, a vírusok, a terrorizmus terjedését éppúgy, mint egy művész alkotói periódusát vagy a szexuális kapcsolataink gyakoriságát. Ez nem valami humbug, hanem szigorúan tudományos tény. Barabási Albert-László hálózatkutatóval beszélgettünk, akinek a Villanások című könyvéből készült ismeretterjesztő filmsorozatot péntektől vetíti a Spektrum.

hvg.hu Instant tudomány

Apokalipszis vár 8 városra

Pokoli monszunidőszak, gigantikus viharok, mindent elsöprő áradások – a Spektrum új sorozatában nyolc, a globális felmelegedés frontvonalában álló világvárost mutat be.

hvg.hu Világ

Videó: kriptákba költöztek, mert esélyük sincs lakásra

Kairó legnagyobb temetője nemcsak gyönyörű muzulmán kriptáknak és síroknak ad otthont, hanem több tízezer családnak is. Cseke Eszter és S. Takács András, a Spektrum TV On The Spot című dokumentumfilm-sorozatának riporterei szerda esti egyiptomi filmjükben a főváros egyik legkilátástalanabb helyét is bemutatja.

hvg.hu Világ

Exkluzív videó: nőhizlalás Afrikában

"Mauritániában csak a nagyon kövér nők számítanak szépnek. A lányokat fiatal korukban hizlalókúrákra küldik, ahol húsz liter tevetejjel, szárított hússal és rizslevessel hizlalják őket száz kiló fölé" - számol be az afrikai országban tett utazásáról a Spektrum TV két riportere, Cseke Eszter és S. Takács András. Exkluzív videó.

A címlapról ajánljuk