Megadóztatják a borravalót a szomszédban

Romániában megadóztatják a borravalót – döntötte el szerdán a bukaresti kormány, amely sürgősségi rendeletet fogadott el erről.

MTI

Külföldön dolgozik? A NAV-tól akkor sem szabadul meg

Külföldön dolgozik? A NAV-tól akkor sem szabadul meg

Ha egy magyar állampolgár külföldön dolgozik, akkor is előfordulhat, hogy Magyarországon kell személyijövedelemadó-bevallást benyújtania és adót fizetnie. Különösen izgalmas ez manapság, amikor egyre élesedő verseny bontakozik ki az európai országok között a jövedelemadó-kulcsok vonatkozásában.

hvg.hu

Eladja megunt cuccait? Mutatjuk, kell-e adóznia utána

Eladja megunt cuccait? Mutatjuk, kell-e adóznia utána

Bizarrnak tűnhet, de előfordulhat, hogy megunt cuccainak vaterás értékesítése után is kell adót fizetni. Nem kell megijedni, egy-két használt ingóság után még nem tartja a markát a NAV, de lehet olyan szituáció, amikor még kell fizetni az szja-t, sőt olyan is, amikor az egészségügyi hozzájárulást is.

hvg.hu

Megugrott az adóék a gyerek nélküli magyar szingliknél 2010 óta

Megközelítőleg egy százalékponttal emelkedett az átlagbér adóterhe az OECD tagállamaiban 2010 és 2014 között - derült ki a szervezet kedden nyilvánosságra hozott jelentéséből. Magyarországon az adóék - azaz a nettó kereset és a teljes bérköltség aránya - 2010 óta 2,42 százalékkal nőtt, ezzel az ország az emelkedés mértékét tekintve bekerült az első öt ország közé.

MTI

Most dőlhet el, hogy adómentes volt-e a lakáscafeteria

Most dőlhet el, hogy adómentes volt-e a lakáscafeteria

Holnapig kell megkapnia minden munkáltatónak a munkavállalóitól a lakáscafeteria adómentességéhez szükséges dokumentumokat.

hvg.hu

A cégtulajdonos is üdülhet SZÉP kártyával

A cégtulajdonos is üdülhet SZÉP kártyával

A cafetéria – választható elemekből álló juttatási csomag – önmagában nem adójogi fogalom, ezért többféle jogviszonyban adható, a munkavállaló mellett kaphatja akár a cég tulajdonosa is, de egy adóellenőrzés esetén szükséges lehet bizonyítani, hogy a juttatást a magánszemély nem a tevékenysége ellenértékeként kapta.

hvg.hu

Jövőre már a NAV készítheti el az adóbevallások egy részét

Jövőre már a NAV készítheti el az adóbevallások egy részét

Járulékkedvezményt kaphatnak a mezőgazdasági munkásokat alkalmazó cégek, kisebb adóval számolhatnak a bankok és a társasági adó is csökkenhet jövőre – egyebek mellett erről beszélt Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára a Napi Gazdaságnak. A tervek között szerepel az is, hogy nem bírságolnák kisebb adminisztratív hibákért az adójukat időben befizető vállalkozásokat, illetve az adózók egy részének jövőre már a NAV készítheti el az adóbevallását.

Pár adó csökkentését fontolgatják jövőre Orbánék

Pár adó csökkentését fontolgatják jövőre Orbánék

A társasági adó végre egykulcsos, 10 százalékos lehet, a bankadó és a telekommunikációs szektor adója is mérséklődhet, a kétgyerekes szülők több családi adókedvezményt kaphatnak – ezek az elképzelések a VS.hu értesülése szerint.

hvg.hu

Megjöhet az önkormányzatok adószedési kedve

Megjöhet az önkormányzatok adószedési kedve

Jövőre akár a jelenleginél ötvenszer több település szánhatja rá magát különböző vagyoni típusú adók kivetésére – tudta meg a Napi Gazdaság.

MTI

Megeshet, hogy nem pénzt, hanem adótartozást örököl

Megeshet, hogy nem pénzt, hanem adótartozást örököl

Az elhunyt adózótól pénz és vagyon mellett adótartozás és adóügyek intézése is örökölhető. Mit kell ilyenkor tenni?

hvg.hu

Sok pénzt szakíthat ezzel az adókedvezménnyel, s a cége is jól jár, tud róla?

Sok pénzt szakíthat ezzel az adókedvezménnyel, s a cége is jól jár, tud róla?

Egy rehabilitációs átvilágítás során jónéhány a dolgozók 1,5-6 százalékáról szokott kiderülni – a munkavállalók demográfiai összetételétől függően –, hogy tartós betegséggel élő személyekként ők maguk szja-kedvezményre, míg az őket alkalmazó társaság esetleg a rehabilitációs hozzájárulás megtartására jogosult.

hvg.hu
Hirdetés

Hamarosan elkezdhet dőlni a pénz hozzánk is

Hamarosan elkezdhet dőlni a pénz hozzánk is

Közép- és Dél-Kelet-Európa kilenc vizsgált országa – köztük Magyarország – a gyenge euró és az olcsó kőolaj legfőbb haszonélvezője. Külön-külön kevéssé, de egyben akár jó terep is lehet a tőke számára a sokáig egy helyben toporgó régió. A szakértők azt azért hozzáteszik, hogy Magyarországon a kormányzat a törvénykezés segítségével hoz kedvezőbb helyzetbe cégeket és cégcsoportokat.

hvg.hu

Különleges adót vetett ki egy magyar falu – a templomtorony megúszta

Különleges adót vetett ki egy magyar falu – a templomtorony megúszta

Kreatív új települési adót vezettek be a Szeged melleti Zsombón, ahol fizetni kell a 20 méternél magasabb építmények után. A templomtorony mentességet kapott.

hvg.hu

Róma bezárná a vatikáni adóparadicsomot

Az IOR vatikáni bank nem egyházi olasz ügyfeleinek listáját kéri a pápai államtól az olasz kormány. Az olasz sajtó szerint csaknem négyszáz olasz birtokol vatikáni számlát tetemes összeggel anélkül, hogy ez után adót fizetne.

MTI
Hirdetés

1200 forint lesz az építményadó Zalaegerszegen

Az eredetileg számított összegnél valamivel alacsonyabb, várhatóan 1200 forint lesz az éves építményadó Zalaegerszegen, ahol a megyei jogú városok közül egyedüliként eddig nem volt és a remények szerint csak néhány évig lesz ilyen helyi adó - közölte szerdai sajtótájékoztatóján a város polgármestere.

MTI

Na, mit gondol, hol a legjobb adózni? És a legrosszabb? Nem, nem nálunk

A legnagyobb európai gazdaságok közül a legkedvezőbb adórendszer Hollandiában működik, a legtöbb kihívással pedig Olaszországban találkoznak a cégek. A nemzetközi mintához hasonlóan a főként nagyvállalatok képviselői közül kikerülő hazai válaszadók alapvetően jónak ítélik a kapcsolatot a NAV és az üzleti szektor között, több területen mégis szükségesnek éreznének változtatásokat.

hvg.hu

Ez a cégvezetők igazi rémálma

Ez a cégvezetők igazi rémálma

Gyakran szembesülnek azzal a cégvezetők, hogy a cégbíróság felszólítja őket, hogy amennyiben nem állítják helyre a cég törvényes működését, megindítják a kényszertörlési eljárás. A vezető tisztségviselő és a cég tagja eltiltható többségi tulajdonszerzéstől és milliókra bírságolható. Az Adózóna megmutatja, mi is történik valójában.

hvg.hu

Bandaháború dúl a szervezett áfacsaló csoportok között

Konferenciát szerveztek az áfacsalásról és korrupcióról az Európa Parlamentben, Horváth Andrásék a magyar helyzet kilátástalanságát tudták felmutatni, a románok lekapcsolt csaló politikusokat. Bandaháború a szervezett áfacsaló csoportok között.

Februárban kell dönteni az egyszerűsített adóbevallásról

A magánszemélyek legkésőbb február 16-ig választhatják a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallást – hívta fel a figyelmet az adóhivatal szerdán.

MTI

Nincs pénz útépítésre: a cégek külföldi profitjából költenének

Az amerikai kormány új vállalati adókból fedezne 478 milliárd dollárnyi kiadásnövelést útépítésekre, mert a költségvetés helyzete nem tesz lehetővé gazdaságösztönző beruházásokat további forrásbevonás nélkül.

MTI
Hirdetés
12343

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X