MTI Plázs

Zsugorítja az agyat a semmittevés

A hivatásos zenészekről és a Braille-írást olvasó vakokról ismert, hogy kezük gyakori és intenzív használata rendkívüli szenzomotoros képességek kifejlesztéséhez vezet, mi több, a kézért felelős agyterület megnagyobbodik. Most német kutatóknak először sikerült bebizonyítaniuk, hogy a folyamat fordítva is végbemegy: tehát ha nem használjuk a kezünket, kisebbedik az agy megfelelő területe, a tapintás pedig tompul.

MTI Tech

Gondolattal irányított tolószékekkel kísérleteznek az EU-ban

A gondolattal irányított kerekesszékek, az agyat utánzó számítógépek, a "társrobotok" is azon újítások közé tartoznak, amelyek kutatásában az Európai Unió élen kíván járni a jövő technológiáinak kifejlesztése érdekében - jelentette be Viviane Reding, a távközlési és számítástechnikai fejlesztésekért is felelős biztos kedden Brüsszelben kiadott közleményében.

MTI Plázs

Nagytakarítást végez az agyunk, ami skizofréniához is vezethet

Számtalan szülő tapasztalata szerint a kamaszok agyában valami furcsa történik. Alvás közben rögzített agyhullámaik is azt mutatják, hogy a tinédzserek agyában pár év alatt az idegsejtek közti kapcsolatok "nagytakarítása" zajlik le - állítják amerikai kutatók az Egyesült Államok tudományos akadémiája lapjának (PNAS) eheti számában.

1
6 7 8 9 10 11 12

A címlapról ajánljuk