hvg.hu Instant tudomány

Teszt: Férfi vagy női agy van az ön fejében?

Sokat rágódik a múltbeli hibáin? Szívesen pihen otthon, vagy inkább a szabadban szeret lenni? Jó fejszámoló, szereti a társaságot, sokat olvas? Az Androidra vagy az iPhone-ra esküszik? Egy sor hasonló kérdés megválaszolása után ez az angol nyelvű teszt megsaccolja, hogy hány szálakékban női, hány százalékban férfi a gondolkodása.

hvg.hu Instant tudomány

Áttörés: meglehet a lustaság ellenszere

Nagyon sok ember nem mozog rendszeresen, ami elhízáshoz, lustasághoz, állandó tévézéshez vezet. Most kiderült, hogy az agy mely része felel ezért a viselkedésért, így akár a lustaság ellenszere is előállítható.

MTI Kult

Ez már művészet: egymilliárdért ment el a bevetetlen ágy – fotó

Elkelt Tracey Emin brit képzőművész sokat vitatott című műalkotása, a My Bed, vagyis Az ágyam. Új tulajdonosa 2,55 millió fontot, vagyis átszámítva majdnem egymilliárd forintot fizetett a bevetetlen ágyért, amelyen illetve mellette cigisdobozok, piásüvegek, használt óvszer és szemét hever. Az installáción a 90-es évek végén sokan felháborodtak.

hvg.hu Kult

Fejtse meg a rejtvényt! Megmondjuk, hány éves

Nem feltétlenül verik gondolkodásban a fiatalok az idősebbeket, sőt egyes funkciók csak idős korunkra fejlődnek ki – derül ki friss kutatásokból. Többek között ezt mutatja be a National Geographic Channel új sorozata.

MTI Plázs

Új elmélettel magyaráznák a diszlexiát

Két agyi régió közötti kapcsolódási hiba okozhatja a diszlexiát egy tanulmány szerint, amely új megvilágításban vizsgálja a világ népességének 10 százalékát érintő, olvasási és nyelvértési nehézséggel járó részképességzavart.

Shake

Kígyóveszély segítette éles látáshoz az emberszabásúakat

Különleges radarral érzékeli a kígyót a főemlősök agya, amelynek speciális idegsejtjei gyors vészjeleket küldenek, ha a majom megpillantja a hüllőt – állapították meg egy nemzetközi kutatócsoport tagjai, akik két makákó agyműködését tanulmányozták.

MTI Plázs

Alvás közben nagytakarít az agy

Alváskor takarítja ki az agy a "szemetet", amely az ébrenlét alatt összegyűlik benne - derült ki egy állatkísérletből, mely új ismeretekkel szolgálhat az Alzheimer-kór és más idegrendszeri zavarok kezeléséhez.

MTI Karrier

A munkahely, ahol egymilliót fizetnek ágyban fekvésért

Havi ötezer dollárt, vagyis átszámítva körülbelül 1,1 millió forintot fizet puszta ágyban heverészésért az Egyesült Államok űrhivatala, a NASA. Így akarják tanulmányozni, milyen hatással van az emberi testre a súlytalanság.

MTI Plázs

Más a migrénesek agya

Szerkezeti különbségek mutathatók ki a migrénes betegek és az egészséges emberek agya között - állítja meg egy dán tanulmány.

MTI Plázs

Őssejtből mini emberi agyakat növesztettek Budapesttől nem messze

Először sikerült őssejtekből mini emberi agyakat növeszteniük tudósoknak, akik eredményeiktől azt remélik, hogy segítenek jobban megérteni az agy fejlődését és azt, hogy mi okozza az olyan gyakori rendellenességeket, mint a skizofrénia vagy az autizmus.

MTI Plázs

Ezért látnak fényt az alagút végén a haldoklók

A halálhoz közeli állapotban többek által is megtapasztalt fényélményt feltehetően az agy elektromos aktivitásának átmeneti növekedése okozhatja a szív megállása után – állítják amerikai kutatók.

1 2 3 4 5 6 7
12

A címlapról ajánljuk